Sunday , 23 March 2025

Κυκλάδες: Συνεχίζεται ο «χορός» των Ρίχτερ – 6 σεισμοί σε μισή ώρα – Συγκρατημένη αισιοδοξία των επιστημόνων για την πορεία του φαινομένου

Σε επιφυλακή παραμένει ο κρατικός μηχανισμός για την έντονη σεισμική δραστηριότητα στις Κυκλάδες, με τους επιστήμονες να εκφράζουν μικρή αισιοδοξία για την πορεία του φαινομένου. Η μεγαλύτερη δόνηση καταγράφηκε αργά χθες το βράδυ νοτιοδυτικά της Αμοργού και ήταν μεγέθους 5,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Στις 08.22 σήμερα το πρωί καταγράφηκε άλλη μία ισχυρή δόνηση ανοιχτά της Αμοργού. Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών το επίκεντρο τοποθετείται 27 χλμ. νότια-νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού.

Σταθερά πυκνή η σεισμική ακολουθία
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η σεισμική ακολουθία παραμένει σταθερά πυκνή, καθώς μπαράζ δονήσεων σημειώθηκε και μέσα στη νύχτα. Αναλύοντας τα δεδομένα κάνουν λόγο για μια αργή διαδικασία που φαίνεται να εκτονώνει σταδιακά τη σεισμική ενέργεια με σεισμούς μεσαίου μεγέθους. Σύμφωνα με δεδομένα που δημοσιοποιήθηκαν από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου της Αθήνας, στις 5.51 π.μ. σημειώθηκε σεισμός 4,7 Ρίχτερ, ενώ νωρίτερα καταγράφηκαν άλλες έξι νέες δονήσεις μεγέθους από 4 έως 4,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ οι οποίες σημειώθηκαν το χρονικό διάστημα μεταξύ 05.00 π.μ.και 05.36 π.μ. Οι σεισμοί προέρχονται από πολυάριθμα επίκεντρα με εστιακό βάθος από 2 έως 18 χλμ. και πλέον έχουν μετατοπιστεί από τη Σαντορίνη προς τη νήσο Άνυδρο. Οι σεισμολόγοι επεσήμαναν πως μέχρι τώρα δεν έχει καταγραφεί σεισμική δόνηση που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ο κύριος σεισμός.

Κίνδυνος κατολισθήσεων
Σύμφωνα με έρευνες της ομάδας του προέδρου του ΟΑΣΠ Ευθύμη Λέκκα, οι συνεχείς δονήσεις σε συνδυασμό με το γεωλογικό προφίλ, την υψηλή επισκεψιμότητα και την έντονη δόμηση στην Σαντορίνη προκύπτει κίνδυνος κατολισθήσεων σε πέντε σημεία της Καλντέρας που αναπτύσσεται σε έκταση 8 Χ 11 χιλιομέτρων. Τα ηφαιστειακά πετρώματα είναι επιρρεπή σε διάβρωση και απαιτούν ειδική διαχείριση και έργα συντήρησης. Ο κ. Λέκκας ανέφερε «χαρτογραφήσαμε τα δεδομένα κι επιλέξαμε πέντε περιοχές για εφαρμογή μέτρων: Τον Παλαιό Λιμένα Φηρών, το Λιμάνι Αθηνιού και το οδικό δίκτυο του Όρμου, η Οία και συγκεκριμένα οι περιοχές Αμμούδι και Αρμένη και η Θηρασιά με τον οικισμό Κόρφου και την περιοχή Μονοπάτι».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *