Του Γ. Κατσιάνη
Την πεποίθηση ότι η υπογραφή της Διακυβερνητικής Συμφωνίας για τον αγωγό φυσικού αερίου EastMed αποτελεί ουσιαστικά “το επιστέγασμα της γεωπολιτικής σχέσης μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ”, εξέφρασε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε τον αγωγό φυσικού αερίου, παράγοντα για την περιφερειακή συνεργασία, σημειώνοντας πως “η συμφωνία αποτελεί συμβολή στην ειρήνη και στην γεωπολιτική σταθερότητα”.
“Ο νέος αγωγός θα αναβαθμίσει την γεωστρατηγική αξία των τριών χωρών και θα απλώσει ένα τόξο συνεργασίας που θα φτάνει μέχρι την Ε.Ε. Επιπλέον, θα αποτελέσει μια δικλείδα ασφάλειας για την περιοχή”, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.
Επιπλέον, ο Έλληνας πρωθυπουργός εξέφρασε την ελπίδα στο μέλλον, “η Ιταλία να αποτελέσει το τέταρτο μέλλον της συμφωνίας” ενώ αναφορικά με τα οφέλη που θα έχει για την χώρα μας ο συγκεκριμένος αγωγός, υπογράμμισε πως “θα τροφοδοτεί περιοχές που δεν έχουν πρόσβαση σήμερα στο φυσικό αέριο, όπως η Κρήτη”.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης τόνισε πως “έργα όπως ο EastMed, συμβάλλουν στην ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού της Ε.Ε.
“Η απόφαση για χρηματοδότηση των μελετών και η αναγνώριση της αξίας του από τις ΗΠΑ, αποτελεί ουσιαστική θεμελίωση της προσπάθειας για ειρήνη και ασφάλεια στην περιοχή της Μεσογείου”,σημείωσε και κατέστησε σαφές πως “η τριμερής συνεργασία δεν στρέφεται σε βάρος καμίας άλλης χώρας”.
Επιπλέον,ο Κύπριος πρόεδρος υπογράμμισε πως “η δημιουργία μιας περιφερειακής, ενεργειακής συνεργασίας διασφαλίζει την ειρήνη στην περιοχή, στο πλαίσιο του σεβασμού του διεθνούς δικαίου” και σημείωσε πως στο πλαίσιο της συνεργασίας εντάσσεται και “η ανάπτυξη υπόγειου καλωδίου για την ηλεκτροδότηση των τριών χωρών”.
Με την σειρά του, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπέτζαμιν Νετανιάχου χαρακτήρισε “ιστορική” την σημερινή ημέρα για την χώρα του γιατί,όπως υποστήριξε, γίνεται ισχυρή, στο ενεργειακό πεδίο.
“Η συνεργασία με την Ελλάδα και την Κύπρο, ενισχύει την ασφάλεια στην περιοχή και ζητούμε την συνδρομή της Αιγύπτου να συνδράμει σε αυτή την προσπάθεια”,τόνισε ο κ. Νετανιάχου.
Να σημειωθεί ότι ο αγωγός EastMed, προϋπολογισμού 6 δισεκατομμυρίων ευρώ, προβλέπεται να έχει αρχική δυναμικότητα μεταφοράς 10 δισ. κυβικών μέτρων αερίου το χρόνο από τα κοιτάσματα της ανατολικής Μεσογείου προς την Ευρώπη μέσω Κρήτης και ηπειρωτικής Ελλάδας και αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2025.