Του Γ. Κατσιάνη
Στο έλεος της πύρινης λαίλαπας εξακολουθεί να βρίσκεται για δεύτερη συνεχή ημέρα η βορειοανατολική Αττική, με τους πυροσβέστες να δίνουν “μάχη” για να σώσουν ανθρώπους και περιουσίες.
Δυστυχώς, για πολλοστή φορά, ο κρατικός μηχανισμός αποδεικνύεται ανέτοιμος να προστατεύσει τις ζωές και τις περιουσίες των πολιτών, οι οποίοι βλέπουν τους κόπους μιας ζωής να γίνονται στάχτη.
Πρόκειται για άλλη μια περίπτωση όπου η Πολιτεία αποδεικνύεται κατώτερη των περιστάσεων και ας διαβεβαίωνε για το αντίθετο ο πρωθυπουργός, πριν από μόλις τέσσερις μήνες.
“Στο μέτρο του δυνατού έχουμε κάνει ό,τι μπορούσαμε καλύτερο για να μας βρει το φετινό καλοκαίρι όσο το δυνατόν πιο προετοιμασμένους”, δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης στις 24 Απριλίου, κατά την διάρκεια εκδήλωσης του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας όπου παρουσιάστηκε το πρόγραμμα “ΑΙΓΙΣ”.
“Η Ελλάδα του 2024 δεν θυμίζει σε τίποτα την Ελλάδα του 2019, όταν η Πολιτική Προστασία ήταν μία περιθωριακή Γραμματεία που -προσέξτε- στεγαζόταν σε ένα ετοιμόρροπο κτίριο. Το πρώτο κτίριο το οποίο θα έπεφτε σε έναν, ο μη γένοιτο, ισχυρό σεισμό θα ήταν το κτίριο της Πολιτικής Προστασίας. Με ανενεργό τότε το «112», με άφαντο τον μηχανισμό πρόληψης και πολύ περισσότερο της επέμβασης και της διάσωσης”, τόνισε πριν από 110 ημέρες και σημείωσε ότι το πρόγραμμα “ΑΙΓΙΣ”, ύψους 2,1 δισ. ευρώ είναι “το μεγαλύτερο πρόγραμμα Πολιτικής Προστασίας που έχει δρομολογηθεί στη χώρα”.
Σχεδόν, τέσσερις μήνες μετά, οι εξελίξεις διαψεύδουν και πάλι τον πρωθυπουργό και μετατρέπουν την βεβαιότητα σε προσδοκία, με θύματα για πολλοστή φορά τους πολίτες.
Όπως έγινε πριν από ένα χρόνο στην Δαδιά του Έβρου και στη Ρόδο.
Όπως έγινε πριν από 11 μήνες, με τις μεγάλες πλημμύρες στη Θεσσαλία.
Ως πότε;