Μέσα στον Οκτώβριο θα κατατεθεί ολοκληρωμένη η νομοθετική ρύθμιση για τα «κόκκινα» αγροτικά δάνεια, όπως προανήγγειλε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Τσιάρας. Βάσει του σχεδιασμού η νέα ρύθμιση θα αρχίσει να εφαρμόζεται από τις αρχές του 2025. Το νέο πλαίσιο ρυθμίσεων θα περιλαμβάνει διαγραφή οφειλών για τα «κόκκινα» δάνεια των αγροτών της παλαιάς «Αγροτικής Τράπεζας».
Πώς θα ρυθμιστούν
Η συγκεκριμένη ρύθμιση αφορά απαιτήσεις που ανέρχονται σε 3,8 δισ. ευρώ δανείων σε περισσότερους από 750 αγροτικούς συνεταιρισμούς και σε περίπου 21.000 αγρότες, ενώ είναι δεσμευμένα περιουσιακά στοιχεία αξίας άνω των 1,5 δισ. ευρώ, τα οποία αν υπήρχε δυνατότητα να αξιοποιηθούν σε πολλές περιπτώσεις θα έλυναν το πρόβλημα των «κόκκινων» δανείων. Όπως τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Τσιάρας, «αρχικά θα δημιουργηθεί ένα νέο πλαίσιο διαχείρισης από φορείς που έχουν αποδεδειγμένη εμπειρία χρηματοδότησης στον πρωτογενή τομέα. Μέσω του πλαισίου αυτού, θα δίνεται η δυνατότητα επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής του δανείου και μείωσης επιτοκίου δανείων, ενώ παράλληλα θα προβλέπονται, η διαγραφή τόκων, η απομείωση του δανείου, η αναχρηματοδότηση του δανείου αλλά και η μερική ή ολική διαγραφή αυτού». Σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, ο εκκαθαριστής θα μπορεί να καθορίζει τους όρους συμβιβασμού ή ρύθμισης και για περισσότερες από μια περιπτώσεις που θα έχουν ομοιόμορφα χαρακτηριστικά.
Τα χαρακτηριστικά της ρύθμισης
Σύμφωνα με την κυβέρνηση, σκοπός των ρυθμίσεων είναι η επιτυχής διευθέτηση των δανειακών απαιτήσεων έναντι των αγροτών και των αγροτικών συνεταιρισμών, η οποία συνιστά κεφαλαιώδες ζήτημα για την ανάπτυξη της Περιφέρειας μέσω της αποδέσμευσης ανθρώπινων και περιουσιακών πόρων, την ενίσχυση της αγροτικής οικονομίας και του πρωτογενούς τομέα μέσω νέων βιώσιμων συνεταιρισμών, καθώς και τη διατήρηση του αρραγούς κοινωνικού ιστού. Μέσω του πλαισίου αυτού, θα δίνεται η δυνατότητα επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής του δανείου και μείωσης επιτοκίου δανείων, ενώ παράλληλα θα προβλέπονται:
-η διαγραφή τόκων,
-η απομείωση του δανείου,
-η αναχρηματοδότηση του δανείου αλλά και
-η μερική ή ολική διαγραφή αυτού.
Επίσης, όπως είπε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο εκκαθαριστής θα μπορεί να καθορίζει τους όρους συμβιβασμού ή ρύθμισης και για περισσότερες από μια περιπτώσεις που θα έχουν ομοιόμορφα χαρακτηριστικά.
Ολοκληρωμένο πλαίσιο στήριξης των αγροτών
Ο κ. Τσιάρας τόνισε ότι η ρύθμιση για τα «κόκκινα» δάνεια εντάσσεται στο πλαίσιο των τεσσάρων μέτρων που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ για τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα και αφορούν:
-Την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο μέσω ενός σταθερού μηχανισμού που οδηγεί σε μείωση του κόστους παραγωγής.
-Τη ρύθμιση των κόκκινων δανείων
-Την επένδυση παραγωγής προϊόντων που δίνουν προστιθέμενη αξία, όπως τα κηπευτικά στα οποία η αξία των εξαγωγών το 2019 ήταν 2,2 δις και το 2022 ανήλθε στα 3,2 δις ευρώ, άρα, τόνισε, πρέπει να ενισχυθούν θερμοκηπιακές καλλιέργειες.
-Την αξιοποίηση αδρανών γαιών, κυρίως προς ενίσχυση του στόχου της αύξησης των θερμοκηπιακών καλλιεργειών.