Friday , 29 March 2024

Κόντρα μεταξύ Θεοδωρίδου – Λινού για το εμβόλιο της AstraZeneca στους 30άρηδες

Αιχμές κατά της καθηγήτριας Αθηνάς Λινού άφησε κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνέντευξης Τύπου στο υπουργείο Υγείας η πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία  Θεοδωρίδου. Συγκεκριμένα, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, για τις δηλώσεις της καθηγήτριας Επιδημιολογίας Αθηνάς Λινού, σύμφωνα με τις οποίες το εμβόλιο της AstraZeneca δεν πρέπει να χορηγηθεί στην ηλικιακή ομάδα 30-39, αλλά να “ενθαρρυνθεί ο εμβολιασμός με την AstraZeneca μετά τα 50″ και ότι”οι περισσότερες χώρες του κόσμου που το έχουν εγκρίνει είναι για μετά τα 55”, η κ. Θεοδωρίδου είπε τα εξής:

“Με όλο το σεβασμό στην καθηγήτρια την κ. Λινού, κάθε χώρα καθορίζει το πρόγραμμά της. Με τα δικά της τα στοιχεία, τις δικές της ανάγκες. Κι εδώ υπάρχει μία μικρή ανακρίβεια ότι όλες οι χώρες (σ.σ. ωστόσο η κ. Λινου δεν μίλησε για όλες αλλά για τις περισσότερες χώρες, άρα η ανακρίβεια είναι της κ. Θεοδωρίδου). Κάθε χώρα έχει το δικό της πρόγραμμα και ποικιλία στις ηλικίες που έχει αποφασίσει να εμβολιάζει. Όπως υπάρχουν και πάρα πολλές χώρες, οι οποίες εμβολιάζουνε χωρίς κανένα περιορισμό, από την ηλικία των 18 ετών και άνω. Επομένως, η προσπάθεια της χώρας μας είναι και ο νέος πληθυσμός, ο πληθυσμός με την μεγάλη κινητικότητα να εμβολιαστεί, που θέλουμε γρήγορα να ανοσοποιηθεί”.

Τη θέση της κυρίας Θεοδωρίδου υποστήριξε και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας Μ. Θεμιστοκλέους, ο οποίος είπε ότι “και η Μεγάλη Βρετανία έχει κι αυτή το όριο στους άνω των 30. Έχει κάνει εκατομμύρια εμβολιασμούς με καταγραφή των συμβάντων. Άρα η απόφαση της χώρας μας δεν εκτός της γραμμής πολλών άλλων χωρών”.

Τι είχε δηλώσει η Αθηνά Λινού για τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca στην ηλικιακή ομάδα 30-39

Η κυρία Λινού εξέφρασε την άποψη πως το εμβόλιο της AstraZeneca δεν πρέπει να χορηγηθεί στους 30άρηδες. “Aυτό για μένα είναι λίγο πρόβλημα. Πρέπει να εμβολιαστούν οι 30άρηδες, αλλά το ΑstraΖeneca οι περισσότερες χώρες του κόσμου που το έχουν εγκρίνει είναι για μετά τα 55”, είπε και αναρωτήθηκε: “Είναι θέμα και δεν ξέρω γιατί η Πολιτεία και η Επιτροπή το έκαναν αντίστροφα από ότι το έκανε ο υπόλοιπος κόσμος» ενώ τόνισε ότι έπρεπε να «ενθαρρυνθεί ο εμβολιασμός με την AstraZeneca μετά τα 50. Αφού έχουμε επάρκεια αυτού του εμβολίου έπρεπε να το χορηγήσουμε στους άνω των 50”.

Η καθηγήτρια Επιδημιολογίας στο ΕΚΠΑ τάχθηκε κατά της χορήγησης του εμβολίου της εταιρείας στους 30άρηδες αφού όπως επεσήμανε “η πιθανότητα να πάθει κάτι μια κοπέλα στα 30 είναι πάρα πολύ μικρή είτε νοσήσει είτε εμβολιαστεί. Σε αυτή την ηλικία, αυτός ο αμελητέος κίνδυνος είναι ίδιος, είτε περιμένει να νοσήσει είτε περιμένει να εμβολιαστεί” τόνισε μιλώντας στο ραδιόφωνο του Alpha.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *