Saturday , 20 April 2024

Κώδων κινδύνου για τη βιωσιμότητα των μεταποιητικών επιχειρήσεων λόγω του ενεργειακού κόστους από τον ΣΒΕ

Κώδωνα κινδύνου για τη βιωσιμότητα των μεταποιητικών επιχειρήσεων τον φετινό χειμώνα, εξαιτίας του «εκρηκτικού μίγματος του υψηλού ενεργειακού κόστους, των πληθωριστικών πιέσεων, των ανατιμήσεων των πρώτων υλών και του κόστους του χρήματος», κρούει η πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών (ΣΒΕ), Λουκία Σαράντη.

«Μπαίνουμε σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση. Είναι ορατό πως απειλείται η βιωσιμότητα των επιχειρήσεων» ανέφερε χαρακτηριστικά από το βήμα εκδήλωσης για την ενεργειακή κρίση που πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Θεσσαλονίκη και πρόσθεσε ότι, ειδικά για την κατηγορία των επιχειρήσεων με μέση κατανάλωση άνω των 35KW, το μέλλον προδιαγράφεται μελανό. Κατά την κα. Σαράντη, επίσης, ενώ το μοντέλο διαχείρισης της ακριβής ενέργειας για τα νοικοκυριά, που υιοθέτησε η κυβέρνηση, έχει θετικό αποτέλεσμα, σε ό,τι αφορά τις επιχειρήσεις «φαίνεται καθαρά ότι δεν είναι βιώσιμο». 

Η πρόεδρος του ΣΒΕ επισήμανε, ακόμη, πως η ελληνική βιομηχανία δεν γνωρίζει τι ενεργειακό κόστος θα έχει, ενώ σε χώρες όπως η Βουλγαρία «οι επιχειρηματίες γνωρίζουν τι θα ισχύσει σε βάθος κάποιων μηνών» ως προς τις επιδοτήσεις για παράδειγμα. «Δεν μπορούμε να είμαστε μήνα-μήνα» είπε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε ότι το πρόβλημα επιτείνουν τα απαρχαιωμένα δίκτυα, αφού λ.χ. στη Βιομηχανική Περιοχή (ΒΙΠΕ) του Κιλκίς υπάρχουν έτοιμα προς εγκατάσταση φωτοβολταϊκά, τα οποία όμως δεν μπορούν να συνδεθούν στο δίκτυο, γιατί αυτό δεν τα… σηκώνει. Αντίστοιχα, παλαιότητα χαρακτηρίζει και τα δίκτυα στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, «που μας ταλαιπωρούν με διακοπές και βυθίσεις».

Η πρόεδρος του ΣΒΕ ζητά επίσης την εξαίρεση των διμερών συμβολαίων προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές (PPAs) από το πλαφόν της χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *