Wednesday , 24 April 2024

Κ.Γουργουλιάνης : “Ανοσία χτίζουμε με τους εμβολιασμούς των ευπαθών ομάδων και των ηλικιωμένων”

To κριτήριο για την πορεία της πανδημίας αποτελούν οι θάνατοι και οι διασωληνώσεις και όχι οι μολύνσεις ενώ το τοίχος ανοσίας το χτίζουμε με τους εμβολιασμούς των ευπαθών ομάδων και των ηλικιωμένων και όχι των νέων, επεσήμανε ο διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης, μιλώντας στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Θεσσαλονίκης και τη δημοσιογράφο Σοφία Ξανθοπούλου. Διαχώρισε επίσης πλήρως τη θέση του από τις δηλώσεις των μελών της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για 10.000 κρούσματα μέσα στον Αύγουστο. “Έχουμε αγνοήσει την ουσία της πανδημίας, τα σοβαρά και σκληρά δεδομένα και μετράμε κρούσματα, ενώ βλέπουμε ότι και οι θάνατοι και οι διασωληνώσεις έχουν μειωθεί εμείς επιμένουμε να εστιάζουμε στις μολύνσεις”.


Τόνισε ότι τον ενοχλεί να χτίζεται τείχος ανοσίας με τον εμβολιασμό νέων και παιδιών που θα νοσήσουν ήπια, και όχι από τον ηλικιωμένο που είναι στο σπίτι. “Κίνητρο για τους νέους να εμβολιαστούν είναι ίσως η ανάγκη τους για να ταξιδέψουν είτε για ψυχαγωγία είτε για δουλειά και λιγότερο το ό,τι άλλο έχει εξαγγελθεί” είπε ο κ. Γουργουλιάνης. Ο ίδιος ανέφερε ότι στους εσωτερικούς χώρους θα πρέπει οι άνθρωποι να είναι εμβολιασμένοι κάτι που δεν είναι απαραίτητο να ισχύει στους εξωτερικούς. Εκτίμησε δε ότι στις επόμενες 15 ημέρες θα έχουμε μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για την πορεία της πανδημίας και επισήμανε ότι ο εμβολιασμός και τα μέτρα υγιεινής είναι τα μόνα που μας θωρακίζουν απέναντι στην πανδημία.

Δήλωσε υπέρμαχος των εμβολίων “αλλά εκεί που πρέπει κατά προτεραιότητα να γίνουν” ενώ επεσήμανε ότι παγκοσμίως οι θάνατοι από κορωνοϊό αφορούσαν σε ποσοστό κατά 80% σε άτομα άνω των 80 ετών. Σχετικά με τον εμβολιασμό των εγκύων εμφανίστηκε επιφυλακτικός σημειώνοντας ότι δεν είναι επαρκείς οι μελέτες που να υποδεικνύουν επιτακτική ανάγκη εμβολιασμού όσων γυναικών κυοφορούν.

Χαρακτήρισε “άστοχες” τις δηλώσεις διαφόρων ειδικών στα ΜΜΕ που λένε ότι όλοι οι ανεμβολίαστοι θα νοσήσουν. “Σαφώς κάποιοι θα μολυνθούν αλλά το να λέμε ότι θα νοσήσουν όλοι οι ανεμβολίαστοι μοιάζει με τη δήλωση ότι “μια μέρα θα πεθάνουμε όλοι” και έκανε λόγο για “δοξομανία” ορισμένων εκ των επιστημόνων. “Ένα φαινόμενο που είναι αναμενόμενο να το συναντήσουμε σε καιρό κρίσης” επεσήμανε ο κ. Γουργουλιάνης”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *