Thursday , 28 March 2024

Κ.Ζέρβας: “Mε τα επιδημιολογικά χαρακτηριστικά αυτή τη στιγμή είναι δύσκολη οποιαδήποτε σκέψη για άρση του lockdown” – “Η πόλη χρειάζεται ένα Σχέδιο Μάρσαλ”

“Είχαμε μια σημαντική συνάντηση και συζήτηση με τον Πρωθυπουργό σε μια δύσκολη στιγμή για τη Θεσσαλονίκη, για τη Βόρεια Ελλάδα, για όλη τη χώρα. Είχα την ευκαιρία να του καταθέσω συγκεκριμένες απόψεις και να κάνω συγκεκριμένες προτάσεις για την πόλη μας. Θεωρώ ότι με τα επιδημιολογικά χαρακτηριστικά αυτή τη στιγμή είναι δύσκολη οποιαδήποτε σκέψη για άρση του lockdown. Δεν θα ζητήσω ποτέ ως Δήμαρχος αυτής της πόλης να μπούμε σε μια οποιαδήποτε κανονικότητα, αν δεν είναι εξασφαλισμένες η υγεία των κατοίκων και η επόμενη ημέρα της πόλης. Άρα οποιοδήποτε άνοιγμα αφορά το λιανεμπόριο, την εστίαση θα έχει να κάνει με πολύ καλύτερα επιδημιολογικά χαρακτηριστικά”, δήλωσε αμέσως μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Διοικητήριο, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας και πρόσθεσε:

“Είναι δεδομένο το τρίτο κύμα της πανδημίας -η αναζωπύρωση όπως λένε οι γιατροί- άρα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί για τον φόβο να έχουμε εικόνες Νοεμβρίου και τον Δεκέμβριο ή και τον Ιανουάριο. Για τον λόγο αυτό είμαι προσωπικά κατά του ανοίγματος των σχολείων. Είναι κάτι το οποίο δεν πρέπει να ισχύσει μέχρι τα Χριστούγεννα. Από κει και μετά όλα αυτά τα αυστηρά μέτρα τα οποία επιβαρύνουν την οικονομική ζωή της πόλης μας πρέπει να έχουν ένα αντιστάθμισμα. Όλες οι επιδοτήσεις που δόθηκαν σε επαγγελματίες, σε επιχειρηματίες, σε ανέργους πρέπει να συνεχιστούν και τον Δεκέμβριο. Οποιεσδήποτε ενισχύσεις, οποιεσδήποτε αναστολές πρέπει να ισχύσουν για όλο αυτό το διάστημα που ζητούμε να υπάρχει lockdown για όφελος της πόλης μας. Όπως επίσης πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας και την επόμενη μέρα, για να επουλώσουμε τις πληγές που υπάρχουν στην πόλη, στην οικονομία της πόλης, από το δεκάμηνο -ήδη- κύμα της πανδημίας. Έχω μιλήσει για ένα σχέδιο Μάρσαλ που χρειάζεται αυτή η πόλη. Από εκεί και μετά έκανα συγκεκριμένες προτάσεις όσον αφορά τη μεγαλύτερη δυνατή υποστήριξη νοσοκομείων, νοσοκομειακών γιατρών, νοσηλευτών και τη βοήθεια στον ΟΑΣΘ, που πρέπει να είναι πολύ καλύτερος την επόμενη μέρα. Επίσης πρότεινα την τοποθέτηση ενός Εντεταλμένου Συμβούλου της Πολιτικής Προστασίας, ο οποίος θα συντονίζει το τόσο δύσκολο έργο που έχει αυτή τη στιγμή η πόλη μας, η Κεντρική Μακεδονία, η Βόρεια Ελλάδα. Νομίζω θα βοηθήσει πάρα πολύ. Οι δήμοι κάνουν καθημερινά δουλειά -στο κομμάτι της καθαριότητας, στο κομμάτι της πρόνοιας, στο κομμάτι της Δημοτικής Αστυνομίας- αλλά σε κάθε περίπτωση πρέπει όλοι να λειτουργούμε σε ένα ενιαίο σχέδιο αντιμετώπισης της πανδημίας”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *