Tuesday , 16 April 2024

Κ.Καραμανλής: “Πιστεύω ακράδαντα ότι το ΣτΕ θα μας δικαιώσει για το θέμα των αρχαιοτήτων στο Μετρό Θεσσαλονίκης”

Τη βεβαιότητα ότι η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) θα δικαιώσει την Κυβέρνηση για το θέμα των αρχαίων στον Σταθμό Βενιζέλου του Μετρό Θεσσαλονίκης εκφράζει  o υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Αχ. Καραμανλής. (σ.σ. Υπενθυμίζεται ότι έχουν προσφύγει στο ΣτΕ ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού και κάτοικοι της Θεσσαλονίκης, οι οποίοι ζητούν την ακύρωση της απόφασης της υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη, σχετικά με τη μελέτη της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ για την κατασκευή του σταθμού, η οποία προβλέπει την προσωρινή απόσπαση των αρχαιοτήτων και την επανατοποθέτησή τους στη συνέχεια στην ίδια θέση σε ποσοστό 92%, όταν ολοκληρωθεί η κατασκευή του σταθμού).

Σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο κ.Καραμανλής χαρακτηρίζει το 2021 ως έτος των υποδομών, καθώς, όπως εξηγεί ένα – ένα ξεμπλοκάρουν τα μεγάλα έργα μέσα στη χρονιά.

Ερωτηθείς για τα έργα της Θεσσαλονίκης και συγκεκριμένα για το Flyover και το Μετρό, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών απαντά: “Το Flyover είναι το πιο εμβληματικό ίσως από αυτή τη νέα γενιά έργων μας. Και ο σχεδιασμός για την υλοποίησή του με ΣΔΙΤ προχωρά σε χρόνο ρεκόρ. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη εναέρια οδό στην Ελλάδα. Ένα έργο το οποίο βάζει οριστικά τέλος στη συμφόρηση της Περιφερειακής Οδού. Διασφαλίζει πιο γρήγορες και κυρίως ασφαλείς μετακινήσεις και προσφέρει πιο εύκολη πρόσβαση από τη μία άκρη της πόλης στην άλλη, αλλά και από και προς γειτονικές πόλεις και κρίσιμους προορισμούς.

Όσο για το Μετρό Θεσσαλονίκης, μετά από 4,5 χρόνια πολιτικών αντιπαραθέσεων, δώσαμε λύση. Επιλέξαμε και Μετρό και Αρχαία. Ενώσαμε τις δυνάμεις της πόλης κι έτσι σήμερα, για πρώτη φορά κυβέρνηση, Περιφέρεια, Δήμος, παραγωγικοί φορείς, και βέβαια η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών, είμαστε όλοι μαζί. Το ΚΑΣ μάς δικαίωσε. Σύντομα θα έχουμε και την απόφαση του ΣτΕ και πιστεύω ακράδαντα ότι θα μας δικαιώσει και αυτό. Για να παραδώσουμε το 2023 ολόκληρο το έργο, με όλους του σταθμούς σε λειτουργία. Σκεφτείτε σε λίγα χρόνια, αυτά τα δύο έργα μαζί, πόσο θα αλλάξουν την καθημερινότητα στην πόλη”.

Κληθείς, δε, να σχολιάσει την κριτική της Αντριπολίτευσης για την κατάσταση στα μέσα μαζικής μεταφοράς απαντά ότι “σε σχέση με τον περασμένο Σεπτέμβριο, πλέον έχουμε κάθε μέρα 3.000 περισσότερα δρομολόγια λεωφορείων στους δρόμους της Αθήνας. Το 2020 τριπλασιάσαμε τις δαπάνες συντήρησης του στόλου σε σχέση με το 2019. Παραλάβαμε από την προηγούμενη κυβέρνηση 850 λεωφορεία στο δρόμο και τώρα έχουμε 1.300. Είχαμε να δούμε τόσα από το 2015… Και σύντομα θα φτάσουμε στα 1.400 τουλάχιστον. Ακόμα μεγαλύτερη αύξηση στη Θεσσαλονίκη: παραλάβαμε 235 λεωφορεία, σήμερα έχουμε φτάσει τα 454 -σχεδόν διπλάσια”.

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *