Thursday , 18 April 2024

Κ.Καραμανλής: Το έργο του Μετρό θα παραδοθεί ολόκληρο το 2023 – Βίντεο για την τελική μορφή του σταθμού Βενιζέλου με τις αρχαιότητες

Τον Απρίλιο του 2023 θα παραδοθεί ολόκληρο το έργο του Μετρό Θεσσαλονίκης, τόνισε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής, κατά τη σημερινή του επίσκεψη-επιθεώρηση των εργασιών στη βασική γραμμή του Μετρό Θεσσαλονίκης και την επέκταση προς Καλαμαριά, στην οποία συνοδευόταν από τον Γενικό Γραμματέα Υποδομών, κ. Γιώργο Καραγιάννη.

“Είναι η δεύτερη επίσκεψη που κάνουμε εδώ. Θυμάστε η πρώτη επίσκεψη ήταν τον Οκτώβρη. Τότε δεν είχαμε την δυνατότητα να επισκεφτούμε τον σταθμό, διότι το μόνο που είχε γίνει τότε ήταν η πλάκα, ενώ σήμερα όπως όλοι διαπιστώσατε έχει ξεκινήσει η απομάκρυνση της επίχωσης. Έχει βγει η απόφαση του ΚΑΣ, είμαστε σύμφωνοι νομίζω πλέον όλοι, τόσο η Κυβέρνηση, όσο ο Δήμος και η Περιφέρεια ότι αυτή είναι η βέλτιστη λύση και όλα θα πάνε καλά”, δήλωσε ο υπουργό Υποδομών και Μεταφορών και πρόσθεσε: “Τα χρονοδιαγράμματα θα τηρηθούν. Η επίσκεψη του πρωθυπουργού, άλλωστε, αύριο γίνεται για αυτό τον λόγο, για να σηματοδοτήσουμε ότι κάτι αλλάζει σε αυτή την πόλη. Το έργο θα συνεχιστεί και θα παραδοθεί ολόκληρο το 2023. Πολύ σύντομα θα δείτε ότι θα ξεκινήσουν και οι διαγωνιστικές διαδικασίες για τον φορέα υλοποίησης του Μετρό Θεσσαλονίκης”.

Για τον Σταθμό Βενιζέλου, όπου βρίσκονται σε εξέλιξη εργασίες απομάκρυνσης της άμμου αό τα αρχαία, τα οποία θα αποσπαστούν, ο υπουργός επισήμανε πως η απόσπαση και επανατοποθέτηση είναι κάτι που έχει γίνει και στον δίπλα σταθμό, στην Αγία Σοφίας και ότι χρησιμοποιούνται αρχές και λύσεις που έχουν χρησιμοποιηθεί και στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις και γνωστοποίησε ότι στόχος είναι μέσα στους επόμενους 12 μήνες να έχουν ολοκληρωθεί οι αρχαιολογικές εργασίες και η κατασκευή του σταθμού να πάρει 18 μήνες. Κληθείς, δε, να σχολιάσει την προσφυγή στο ΣτΕ από την Κίνηση Πολιτών, απάντησε: “Αυτός που κάνει προσφυγή, έχει και το βάρος της ευθύνης. Ελπίζουμε ότι αυτές οι διαδικασίες θα είναι γρήγορες”.

Το κτίριο του Σταθμού Βενιζέλου θα αποτελείται από τέσσερα κύρια επίπεδα: Επίπεδο Οδού-Επίπεδο 0, Επίπεδο Θέασης Αρχαιοτήτων-Μεσοπάτωμα, Επίπεδο Έκδοσης Εισιτηρίων – Κίνησης Επιβατών (Επίπεδο -2) και Επίπεδο Ηλεκτρομηχανολογικών Χώρων (Η/Μ) (Επίπεδο -3) και θα έχει δύο ισοδύναμες προσβάσεις εκατέρωθεν της οδού Εγνατίας. Μέρος των προσβάσεων θα είναι “ανοικτό” με κάλυψη γυάλινων στεγάστρων, ώστε να υπάρχει οπτική επαφή και φυσικός φωτισμός προς το επίπεδο -1 του αρχαιολογικού χώρου.

Αξίζει να σημειωθεί πως στο πλαίσιο της επίσκεψής της στο Σταθμό Βενιζέλου, η ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών είδε για πρώτη φορά σε βίντεο την τελική μορφή του σταθμού όταν αυτός θα αποδοθεί στο κοινό, αποκαλύπτοντας τον τρόπο που οι αρχαιότητες θα αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του σταθμού και θα αναδεικνύονται εντός αυτού.

Μπορείτε να δείτε το βίντεο της Αττικό Μετρό με τη μελλοντική μορφή του Σταθμού Βενιζέλου εδώ:ATTIKO VENIZELOS V 2.7.mp4

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *