Το μήνυμα ότι “οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους” απηύθυνε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, απευθυνόμενος στη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία, κατά την ομιλία του απόψε στο κεντρικό δείπνο του 4ου Thessaloniki Summit, και θέλοντας να είναι ειλικρινής, όπως είπε, έστειλε το μήνυμα πως η πορεία των δύο γειτονικών χωρών προς την Ευρωπαϊκή Ένωση περιλαμβάνει αλλαγές που οφείλουν να γίνουν.
Ενώπιον αναλυτικότερα των πρωθυπουργών της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ και της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως “η Αλβανία οφείλει να προχωρήσει στην απρόσκοπτη και αντικειμενική απογραφή, σεβόμενη απόλυτα το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού και να εγγυηθεί στην πράξη τις περιουσίες και τα δικαιώματα της ελληνικής εθνικής μειονότητας, αποφεύγοντας είτε ενέργειες που υπονομεύουν τους κανόνες καλής γειτονίας είτε ρητορισμούς για ανύπαρκτα ζητήματα”. Σημείωσε επίσης ότι χθες συναντήθηκε με εκπροσώπους της ελληνικής εθνικής μειονότητας στην Αλβανία, άκουσε “από πρώτο χέρι” τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.
Με τη φράση “αγαπητέ Ζόραν” ο Έλληνας πρωθυπουργός απευθύνθηκε στον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας και σημείωσε: “Είμαι και πάλι ξεκάθαρος: Έχουμε χρέος να αμβλύνουμε τις πολλές αρνητικές συνέπειες μιας Συμφωνίας που έχει ήδη υπογραφεί. Και πρέπει να το κάνουμε αυτό με ρεαλισμό και ωριμότητα
Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι “προτεραιότητα για την Ελλάδα αποτελεί η προστασία του ονόματος και της φήμης της Μακεδονίας μας και των προϊόντων της”. Όπως είπε, οι Μακεδόνες παραγωγοί αντιμετωπίζουν αθέμιτη εμπορική πρακτική στις διεθνείς αγορές από ανταγωνιστές που χρησιμοποιούν παράνομα την προστατευόμενη γεωγραφική ένδειξη “Μακεδονία” προβάλλοντας το όνομα “Wines of Macedonia”.
“Αυτό το ατόπημα πρέπει να θεραπευθεί αμέσως στο πλαίσιο της καλής εφαρμογής της Συμφωνίας”, δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης και τόνισε πως η ελληνική απάντηση είναι το εμπορικό σήμα που παρουσιάστηκε σήμερα και θα συνοδεύει τα μακεδονικά προϊόντα.
Έκκληση Ζάεφ
Από το ίδιο βήμα ο Ζόραν Ζάεφ απηύθυνε πρόσκληση προς την Ελλάδα και τους Έλληνες να επενδύσουν στη χώρα του. «Οι συμφωνείς έγιναν, ας κνουμε business», ανέφερε χαρακτηριστικά.
“Δεν έχετε να φοβηθείτε τίποτα από μια μικρή χώρα όπως η δική μου”, πρόσθεσε στη συνέχεια και απηύθυνε ευχαριστίες τόσο προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη, όσο και προς τον Μπόικο Μπορίσοφ για τη βοήθεια που παρείχαν όλα αυτά τα χρόνια στη χώρα του, τονίζοντας: “Είστε οι ηγέτες στην περιοχή. Μη μας αφήσετε πίσω. Γιατί στην Ευρώπη και στην ευρωπαϊκή πορεία δεν υπάρχει εναλλακτική. Ένας δρόμος υπάρχει για εμάς. Ο ευρωπαϊκός”.
Νωρίτερα σε δηλώσεις του μετά από την συνάντησή του με τον Έλληνα πρωθυπυργό ο Ζόραν Ζάεφ χαρακτήρισε “πολύ εποικοκοδομητική” την συνάντηση και ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε το ευρωπαϊκό μέλλον της χώρας του και ευρύτερα των Δυτικών Βαλκανίων, υπό το πρίσμα και των εξελίξεων στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, η πορεία υλοποίησης της Συμφωνίας των Πρεσπών και οι διμερείς οικονομικές σχέσεις. Επισήμανε, επίσης, πως εκτιμά ιδιαίτερα τη στήριξη του Έλληνα πρωθυπουργού κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων στο πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, τόσο προς τη χώρα του όσο και προς την Αλβανία, εκφράζοντας ταυτόχρονα την απογοήτευσή του για την απόφαση να μην δοθεί στις δύο αυτές χώρες ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων, όπως και ότι ο κ. Μητσοτάκης υποσχέθηκε κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους, να βοηθήσει τη χώρα του στην προσπάθεια που κάνει για ένταξη στην ΕΕ, χάρη και στις παραδοσιακά καλές σχέσεις που διατηρεί η Ελλάδα με τη Γαλλία. Σε ό,τι αφορά τη Συμφωνία των Πρεσπών, ο κ. Ζάεφ είπε πως εξήγησε στον Έλληνα πρωθυπουργό την πορεία υλοποίησής της από την πλευρά της χώρας του και ότι ενημερώθηκε και για την εφαρμογή της από την ελληνική πλευρά. Ανακοίνωσε, επίσης, ότι προσκάλεσε τον κ. Μητσοτάκη να επισκεφθεί τη Βόρεια Μακεδονία και εξέφρασε την ελπίδα ότι αυτό θα συμβεί πολύ σύντομα, αλλά και ότι έως το τέλος του έτους θα υπάρξουν και επισκέψεις υπουργών της ελληνικής κυβέρνησης στα Σκόπια.