Friday , 26 April 2024

Κ.Μητσοτάκης: Στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων στα τιμολόγια ενέργειας και τον επόμενο μήνα

Τη διαβεβαίωση ότι θα συνεχιστεί και τον επόμενο μήνα η στήριξη σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις έναντι των ενεργειακών ανατιμήσεων έδωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την επίσκεψή του στις εγκαταστάσεις του τερματικού σταθμού Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου στο νησί της Ρεβυθούσας, τονίζοντας παράλληλα ότι η χώρα πρέπει να είναι έτοιμη και για το χειρότερο σενάριο μίας πλήρους διακοπής τροφοδοσίας φυσικού αερίου από τη Ρωσία.

«Θα είμαστε έτοιμοι να καλύψουμε και αυτό το ενδεχόμενο» πρόσθεσε σχετικά ο πρωθυπουργός και υπογράμμισε τη σημασία της Ρεβυθούσας για τη διεύρυνση των πηγών τροφοδοσίας φυσικού αερίου.

Στη Ρεβυθούσα, όπως πρόσθεσε, χτυπά η καρδιά της εγκατάστασης αεροποίησης φυσικού αερίου στη χώρα μας. Είναι μία εντυπωσιακή εγκατάσταση. Το φυσικό αέριο σε υγροποιημένη μορφή είναι εξαιρετικά κρίσιμο για να πετύχουμε τη διεύρυνση των πηγών τροφοδοσίας φυσικού αερίου. Σε αυτό τον σχεδιασμό η Ρεβυθούσα παίζει καθοριστικό ρόλο».

«Έτοιμοι για πρόσθετα μέτρα στήριξης»

Εστιάζοντας στη συνέχεια «στην πρωτοφανή κατάσταση έκρηξης στις τιμές του φυσικού αερίου» σημείωσε πως «το πρόβλημα αυτό είναι εισαγόμενο» και «αφορά ολόκληρη την Ευρώπη». «Γι’ αυτό και έχω προσωπικά αγωνιστεί να υπάρχει μια πανευρωπαϊκή απάντηση σε ένα πρόβλημα, το οποίο δεν είναι αμιγώς εθνικό, είναι ευρωπαϊκό» και πρόσθεσε: «Σε κάθε περίπτωση, όμως, η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να συνεχίσει να στηρίζει τους καταναλωτές ενέργειας μέσα από ένα σχήμα επιδοτήσεων το οποίο θα συνεχιστεί και τον επόμενο μήνα. Και σε περίπτωση που δεν υπάρξει κάποια ευρωπαϊκή απάντηση σε αυτό το πρόβλημα, θέλω όλοι οι Έλληνες να γνωρίζουν ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι έτοιμη να λάβει σημαντικά πρόσθετα μέτρα έτσι ώστε να απορροφήσει όσο μεγαλύτερο ποσοστό της αύξησης των λογαριασμών της ηλεκτρικής ενέργειας, αυτό είναι δυνατό και επιτρεπτό από τα δημοσιονομικά περιθώρια», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Η Ελλάδα έχει κάνει μια μεγάλη επένδυση τα τελευταία χρόνια με στόχο να αυξήσει την ανθεκτικότητα του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου, μέσω της επέκτασης της Ρεβυθούσας το 2019, μέσω της διασύνδεσης με τον Διαδριατικό Αγωγό Φυσικού Αερίου  (TAP) πριν από μερικά χρόνια. Και αυτό μας τοποθετεί, φυσικά, σε μια πολύ πιο ισχυρή θέση από αυτή που θα ήμασταν. Εργαζόμαστε αδιάκοπα όχι μόνο για να διατηρήσουμε και να εγγυηθούμε τη δυναμικότητα του τερματικού σταθμού σε ποσοστό 100%, αλλά και για να ενισχύσουμε -όπως αναμένεται- την ικανότητά του να δέχεται περισσότερα πλοία, καθώς και να επεκτείνουμε την ικανότητά του να επαναεριοποιεί και να εξυπηρετεί τις ανάγκες της αγοράς», δήλωσε από την πλευρά της η Διευθύνουσα Σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ, Maria Rita Galli.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *