Thursday , 25 April 2024
Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης κάνει δηλώσεις στα εγκαίνια των νέων γραφείων ΚΕΠΑ στη Θεσσαλονίκη, Πέμπτη 21 Ιουλίου 2022. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΧΗΡΑΣ

Κ.Χατζηδάκης:”Η ευαισθησία απέναντι στα άτομα με αναπηρία πρέπει να γίνεται πράξη κάθε μέρα” – Πού επεκτείνεται η ψηφιακή κάρτα εργασίας

“Η ευαισθησία απέναντι στα άτομα με αναπηρία πρέπει να γίνεται πράξη κάθε μέρα, τόσο από το κράτος, όσο και από την κοινωνία στο σύνολό της, φυσικά και από τις επιχειρήσεις”, τόνισε ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, από τη Θεσσαλονίκη κατά την επίσκεψή του σήμερα το μεσημέρι στο κατάστημα της αλυσίδας σούπερ μάρκετ “Μασούτη” κοντά στη Σχολή Τυφλών, το οποίο έχει εγκαταστήσει στους χώρους του ένα καινοτόμο σύστημα προσπελασιμότητας για άτομα με προβλήματα όρασης. Νωρίτερα, επίσης, ο υπουργός Εργασίας εγκαινίασε τα νέα γραφεία του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας, στην οδό Πολυτεχνείου, συνοδευόμενος από τον υφυπουργό Παναγιώτη Τσακλόγλου και τον διοικητή του e-ΕΦΚΑ Παναγιώτη Δουφεξή, όπου και προέβη σε δηλώσεις – μεταξύ άλλων – και για τις κατηγορίες επιχειρήσεων στις οποίες θα εκταθεί η ψηφιακή κάρτα εργασίας

Κέντα Πιστοποίησης Αναπηρίας

«Κάνουμε μια καινούργια αρχή για τα κέντρα πιστοποίησης αναπηρίας στη Θεσσαλονίκη. Τα διάσπαρτα κτίρια συγκεντρώνονται σε ένα ενιαίο κτίριο, καινούργιο, με καλές συνθήκες εξυπηρέτησης για τους ανάπηρους. Είναι σίγουρα ένα βήμα μπροστά και θα συνοδευτεί με μια αντίστοιχη προσπάθεια στην Αθήνα με τη μεταστέγαση των ΚΕΠΑ στο στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. Ο διαγωνισμός ξεκινάει αυτές τις μέρες», δήλωσε ο κ. Χατζηδάκης κατά τα εγκαίνια των νέων γραφείων του Πιστοποίησης Αναπηρίας, στην οδό Πολυτεχνείου.

Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι αύριο κατατίθεται τροπολογία στη Βουλή, με την οποία προβλέπεται η ψηφιοποίηση των διαδικασιών στα ΚΕΠΑ από τον Σεπτέμβριο. «Αυτό σημαίνει ότι, αν εξαιρέσει κανείς αυτή καθαυτή την ιατρική εξέταση, όλα τα υπόλοιπα, από την αίτηση που κάνει ο ανάπηρος μέχρι και το τελευταίο πιστοποιητικό που παίρνει, θα γίνονται ψηφιακά. Αυτό είναι ένας εκσυγχρονισμός της όλης διαδικασίας και μια επιτάχυνση τόσο για τη λήψη των επιδομάτων όσο και για τη λήψη των συντάξεων», πρόσθεσε σχετικά.

Ο κ. Χατζηδάκης συναντήθηκε με άτομα με αναπηρία και με συγγενείς τους, αλλά και με εργαζόμενους, διοικητικούς και γιατρούς των επιτροπών, και ρώτησε για ενδεχόμενα προβλήματα που συναντούν κατά τη διαδικασία πιστοποίησης της αναπηρίας. Από τους γιατρούς των επιτροπών, ως κύριο πρόβλημα αναφέρθηκε η έλλειψη ιατρικού προσωπικού, με τον κ. Χατζηδάκη ν’ απαντά ότι στο πλαίσιο των δημοσιονομικών δυνατοτήτων της χώρας, η κυβέρνηση θα εξετάσει θετικά το ζήτημα ενίσχυσης των επιτροπών των ΚΕΠΑ με ιατρικό προσωπικό.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με μια ειρηνική διαμαρτυρία υπαλλήλων και δικαιούχων έξω από το ΚΕΠΑ, ο κ. Χατζηδάκης τόνισε: «Η ψηφιοποίηση των διαδικασιών του ΕΦΚΑ, το ψηφιακό δωμάτιο επικοινωνίας για τους συνταξιούχους, οι τρεις χιλιάδες νέοι ηλεκτρονικοί υπολογιστές, οι πιστοποιημένοι δικηγόροι και λογιστές που παίρνουν κομμάτι της δουλειάς και περιορίζουν τις στοίβες πάνω στα γραφεία, όλα αυτά -και αρκετά άλλα- δεν κάνουν μόνο καλύτερη τη ζωή των ασφαλισμένων, κάνουν καλύτερη και τη ζωή των ίδιων (των υπαλλήλων)… Επιχειρούμε, με μια σειρά από κινήσεις εκσυγχρονισμού και απλής λογικής, να κάνουμε να πράγματα καλύτερα για όλους. Πιστεύω ότι και οι βραδυπορούντες θα το αντιληφθούν».

Επίσης ανέφερε ότι από το 2019 ως το 2021 υπήρξε μια αύξηση στις αποφάσεις για τις συντάξεις κατά 83%, ενώ οι ληξιπρόθεσμες συντάξεις του 2022 έχουν αποδοθεί κατά 70%. «Αυτό δεν έτυχε, πέτυχε. Ήταν αποτέλεσμα σειράς μέτρων, για τα οποία -σχεδόν για όλα- υπήρχε αντίδραση, αλλά υπάρχει αποτέλεσμα. Εμείς πιστεύουμε σε μια πολιτική με αποτέλεσμα και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

«Με την αναβάθμιση των υποδομών, αυτό το οποίο πετυχαίνουμε είναι και η καλύτερη εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων και η βελτίωση του εργασιακού περιβάλλοντος των εργαζομένων», ανέφερε, από την πλευρά του, ο υφυπουργός Παναγιώτης Τσακλόγλου.

Τη διπλή ικανοποίησή του για τη βελτίωση της υποδομής και για τα βήματα που γίνονται για την απλοποίηση των διαδικασιών, εξέφρασε ο διοικητής του e-ΕΦΚΑ Παναγιώτης Δουφεξής.

Ευαισθησία

“Η ευαισθησία απέναντι στα άτομα με αναπηρία πρέπει να γίνεται πράξη κάθε μέρα, τόσο από το κράτος, όσο και από την κοινωνία στο σύνολό της, φυσικά και από τις επιχειρήσεις”, είναι το μήνυμα που απηύθθυνε στη συνέχεια ο υπουργός Εργασίας κατά την επίσκεψή του στο κατάστημα της αλυσίδας σούπερ μάρκετ “Μασούτη” κοντά στη Σχολή Τυφλών, το οποίο έχει εγκαταστήσει στους χώρους του ένα καινοτόμο σύστημα προσπελασιμότητας για άτομα με προβλήματα όρασης και πρόσθεσε: «Σήμερα, εδώ, στο σούπερ μάρκετ “Μασούτης” είμαστε μπροστά σε ένα τέτοιο παράδειγμα έμπρακτης ευαισθησίας. Υπάρχει ένας μηχανισμός που διευκολύνει τους συνανθρώπους μας με τυφλότητα να μπορούν να ψωνίζουν, όπως κάνουμε όλοι εμείς οι υπόλοιποι».

Ο κ. Χατζηδάκης συνεχάρη την επιχείρηση και προσωπικά τον Γιάννη Μασούτη, καθώς και την ομάδα εργασίας της Tandem και το ΕΚΕΤΑ που ανέπτυξαν τις εφαρμογές μέσα στο κατάστημα και εκπαίδευσαν κατάλληλα το προσωπικό και ενημερώθηκε για τη λειτουργία του ηλεκτρονικού πίνακα που επιτρέπει στα άτομα με μειωμένη όραση να ξεναγηθούν με ασφάλεια στους χώρους του καταστήματος, καθώς και για την εφαρμογή, με την οποία, μέσω του κινητού τηλεφώνου τους, μπορούν να σκανάρουν τα προϊόντα και τις τιμές στα ράφια και ενημερώνονται γι’ αυτά με τη φωνητική λειτουργία του κινητού τους.

Σε ερώτηση για την ψηφιακή κάρτα εργασίας, ο υπουργός ανέφερε ότι ήδη εφαρμόζεται σε τράπεζες και αλυσίδες σούπερ μάρκετ με ποσοστό συμμετοχής 87%, το οποίο σύντομα, όπως είπε, θα αυξηθεί, καθώς θα επιστρέψουν υπάλληλοι από τις θερινές άδειες, ενώ θα ενταχθούν και δύο μικρότερες επιχειρήσεις σούπερ μάρκετ, οι οποίες προβαίνουν στις απαιτούμενες προσαρμογές. Σημείωσε ακόμη, ότι από το φθινόπωρο και «αφού γίνει μια απογραφή όλου του εργατικού δυναμικού, για να ενταχθεί στο Εργάνη 2 τον Οκτώβριο και το Νοέμβριο», θα ακολουθήσουν οι ασφαλιστικές εταιρίες, οι εταιρίες σεκιούριτι, η βιομηχανία, οι ΔΕΚΟ και «του χρόνου, τέτοιον καιρό, θα έχουν ενταχθεί και ο τουρισμός και η εστίαση, κλάδοι με πολύ μεγάλη σημασία για την ελληνική οικονομία».

«Η ψηφιακή κάρτα εργασίας είναι εγγύηση για τα δικαιώματα των εργαζομένων και την τήρηση του ωραρίου, γι’ αυτό άλλωστε και το ζήτησε και η ΓΣΕΕ», σημείωσε ο κ. Χατζηδάκης και πρόσθεσε: «Είναι κοινωνική πολιτική στην πράξη η ψηφιακή κάρτα εργασίας και πραγματικά είμαι πολύ ικανοποιημένος που η δική μας η κυβέρνηση την έκανε πράξη».

Τον υπουργό Εργασίας συνόδευε ο βουλευτής της ΝΔ, Θεόδωρος Καράογλου, και υπηρεσιακά στελέχη του υπουργείου.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *