«Η αναβάθμιση δεξιοτήτων αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα για την Ελλάδα και γι΄ αυτό το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων προωθεί άμεσα μια ριζική μεταρρύθμιση στον τομέα αυτό. Παράλληλα ενεργοποιεί νέα προγράμματα κατάρτισης με έμφαση στις ψηφιακές δεξιότητες και την επιχειρηματικότητα», τόνισε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης από το βήμα του συνεδρίου “SkillUp Forum”, που διοργάνωσε ο ΟΑΕΔ στη Θεσσαλονίκη ενόψει της 85ης ΔΕΘ και στο πλαίσιο αυτό παρουσίασε το νέο πρόγραμμα συνεργασίας του ΟΑΕΔ και του υπουργείου με τη Google Ελλάδας για την κατάρτιση νέων ανέργων στην ψηφιακή επιχειρηματικότητα.
Το νέο πρόγραμμα θα δώσει τη δυνατότητα σε 4.000 ανέργους έως 45 ετών να αποκτήσουν τις κατάλληλες ψηφιακές και επιχειρηματικές δεξιότητες ώστε να μπορέσουν να δημιουργήσουν τη δική τους βιώσιμη επιχείρηση και όπως σημείωσε ο κ.Χατζηδάκης, στο εν λόγω πρόγραμμα η Google θα λειτουργήσει ως σύμβουλος, οπότε πέρα από την οικονομική ενίσχυση, οι νέοι επιχειρηματίες θα έχουν υποστήριξη ως προς το business plan, το marketing και τη στρατηγική για πωλήσεις. Στόχος της 12μηνης δράσης είναι η προώθηση στην αυτοαπασχόληση 4.000 ανέργων μέσω της δημιουργίας βιώσιμων επιχειρήσεων και το ποσό ενίσχυσης των νέων επιχειρήσεων θα ανέρχεται σε 14.800 €.
Ο υπουργός Εργασίας επισήμανε, επίσης, πως ήδη ο ΟΑΕΔ έχει ξεκινήσει συνεργασία με την Αmazon, τη Cisco και τη Google με στόχο την ποιοτική κατάρτιση. Η Ελλάδα – όπως σημείωσε σχετικά ο κ.Χατζηδάκης- παρά τα κονδύλια που έχει απορροφήσει για την κατάρτιση, είναι η τελευταία χώρα στην Ευρώπη στο λεγόμενο skills matching, δηλαδή την εκπαίδευση που λαμβάνουν οι νέοι σε σχέση με τις ανάγκες της αγοράς. Γεγονός, που όπως είπε δεν μπορεί να γίνεται δεκτό και προανήγγειλε ότι σύντομα θα κατατεθεί νομοσχέδιο για να γίνει η κατάρτιση πιο ουσιαστική και οι δράσεις θα στηρίζονται στην ποιότητα, στη συνεχή αξιολόγηση και στην πιστοποίηση τόσο των παρόχων της κατάρτισης όσο και των χρηστών, εργαζομένων και ανέργων.
Σχετικά με το πρόγραμμα, η γενική διευθύντρια της Google Νοτιοανατολικής Ευρώπης, Πέγκυ Αντωνάκου, ανέφερε ότι είναι το τρίτο στη σειρά πρόγραμμα που υλοποιεί η Google με τον ΟΑΕΔ τον τελευταίο χρόνο, και η καινοτομία στο συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι ότι αφορά ηλικίες έως 45 ετών, γιατί οι ψηφιακές δεξιότητες δεν αφορούν μόνο τους νέους και τους ανέργους. Πρόσθεσε, δε, ότι ηδράση αναφέρεται σε βασικά πράγματα του επιχειρείν, που αποτελούν τη βάση και την υποδομή για το στήσιμο μιας επιχείρηση και πως το πρόγραμμα είναι σημαντικό και πρωτοποριακό, καθώς η θεωρία, δηλαδή η εκπαίδευση και η κατάρτιση, συνοδεύεται με την πράξη, δηλαδή τη χρηματοδότηση.
Από την πλευρά του, ο διοικητής του ΟΑΕΔ, Σπύρος Πρωτοψάλτης, επισήμανε πως η μεγαλύτερη πρόκληση σήμερα είναι η αύξηση των δεξιοτήτων και πρόσθεσε: “Υπάρχει η απασχόληση αλλά υπάρχει και η αυτοαπασχόληση και μαζί με την Envolve Entrepreneurship έχουμε συνεργασία, να βάλουμε όλα τα πράγματα στην ατζέντα, ώστε κράτος και ιδιωτικός τομέας να συνεργαστούν”. είπε. Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα το χαρακτήρισε ακόμα ένα βήμα προς την κατεύθυνση αυτή και προανήγγειλε ότι θα υπάρξουν πολλές ανάλογες συνεργασίες και πολλά προγράμματα για ποιοτική κατάρτιση, η οποία δεν είναι έξοδο, αλλά επένδυση.
Στην ανάγκη ανάπτυξης των ψηφιακών δεξιοτήτων αναφέρθηκε από την πλευρά του ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γιώργος Γ Γεωργαντάς, ο οποίος σημείωσε πως πρέπει όλοι να έχουν πρόσβαση στην κατάρτιση, αλλά οι δράσεις πρέπει να είναι στοχευμένες και να έχουν προστιθέμενη αξία, ενώ ο διευθύνων σύμβουλος της Olympia Electronics, Δημήτρης Λακασάς, τόνισε την ανάγκη να επενδύουμε συνεχώς στην εκπαίδευση των δεξιοτήτων και πως δεν είναι δυνατόν «να συνεχίσουμε να παράγουμε αποφοίτους χωρίς να ενδιαφερθούμε αν συνάδουν με επαγγέλματα που θα διαμορφωθούν στο μέλλον. Ξέρουμε ποια είναι αυτά. Δεν είναι μυστικό, αλλά επιμένουμε να στρουθοκαμηλίζουμε». ΄πωε πρόσθεσε, μάλιστα, από το 2008 έως το 2017 έφυγαν από την Ελλάδα 467.000 νέοι άνθρωποι, δηλαδή το 6% με 8% του συνόλου των πτυχιούχων, στερώντας από τη χώρα το πιο σημαντικό της κεφάλαιο και επισήμανε ότι πρέπει να εκπαιδευτεί το ανθρώπινο δυναμικό και να επιδοτηθούν οι επιχειρήσεις για την κατάρτιση του προσωπικού τους.
Χαιρετισμό στο συνέδριο απηύθυνε και ο υφυπουργός Εσωτερικών (τομέας Μακεδονίας – Θράκης), Σταύρος Καλαφάτης, υπογραμίαοζντας πως η κυβέρνηση στηρίζει κάθε προσπάθεια για να αποκτήσουν εργαζόμενοι δεξιότητες, γι’ αυτό και ενέταξε στο πρόγραμμα Ελλάδα 2.0 τέτοιου είδους δράσεις με έμφαση στις πράσινες και στις ψηφιακές δεξιότητες. «Ο κόσμος που έρχεται είναι ψηφιακός. Οοφείλουμε να προσαρμοστούμε και να επενδύσουμε σε αυτό που έρχεται»,ανέφερε χαρακτηριστικά.