Friday , 29 March 2024

Κ.Χρυσόγονος : “Να έρθει στη Βουλή νομοσχέδιο για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού και να αναλάβουν οι βουλευτές τις ευθύνες ψήφισής του”

Στα συνταγματικά δικαιώματα των πολιτών που δεν επιθυμούν να εμβολιαστούν αλλά και των εργοδοτών τους αναφέρθηκε ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Κώστας Χρυσόγονος. Μιλώντας στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Θεσσαλονίκης και την εκπομπή ΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΟΨΕΙΣ με τον Βασίλη Κοντογουλίδη τόνισε ότι επί της ουσίας, υποχρεωτικός ο εμβολιασμός δεν μπορεί να γίνει. “Θα ήταν υπέρμετρος περιορισμός των συνταγματικών δικαιωμάτων”, ανέφερε σχολιάζοντας το ενδεχόμενο απόλυσης ενός υπαλλήλου, λόγω του μη εμβολιασμού του.

Συγκεκριμένα, επεσήμανε ότι κανείς δεν μπορεί να επιβάλει τον εμβολιασμό και αν αυτό γίνει θα πρέπει να ληφθεί υπόψη τι θα αποφανθούν τα δικαστήρια. Όπως είπε: “πρέπει να αποσαφηνιστεί εάν είναι υποχρεωτικό το εμβόλιο ειδικά για τους εργαζόμενους.Θα ήταν υπερβολή η απόλυση εργαζομένου που δεν θέλει να εμβολιαστεί. Η πανδημία μπορεί να τελειώσει σε λίγο καιρό. Αρα το να στερείς από κάποιον την εργασία του είναι υπερβολικό. Υπάρχουν συνταγματικά δικαιώματα του ανθρώπου που χρήζουν προστασίας. Αλλά και το κράτος οφείλει να προστατεύσει τη δημόσια υγεία. Για εργαζόμενους που έρχονται σε επαφή με πολύ κόσμο θα μπορούσε ίσως να γίνει μετακίνηση σε άλλη θέση εργασίας ή να προβλεφθεί κατάσταση αργίας με μειωμένες αποδοχές ώσπου αποκλιμακωθεί η πανδημία. Τέτοιου είδους μέτρα θα καλύπτονταν συνταγματικά. Πρέπει η ελληνική κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις της και το ζητούμενο είναι να έρθει νομοσχέδιο που θα αναλάβουν οι βουλευτές τις ευθύνες της ψήφισής του. Τα υπόλοιπα είναι προχειροδουλειές”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *