Saturday , 20 April 2024

ΛΑΕ Θεσ/νίκης: Συμμετέχει στη διαμαρτυρία του Σαββάτου για τον ΟΑΣΘ

Στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που διοργανώνει η Πρωτοβουλία Εργαζομένων-Φοιτητών-Συνταξιούχων για τις Αστικές Συγκοινωνίες Θεσσαλονίκης συμμετέχει η Λαϊκή Ενότητα Α’ Θεσσαλονίκης και καλεί όλους τους Θεσσαλονικείς να δώσουν το «παρών», το Σάββατο 19/10, στις 12 το μεσημέρι, στο Άγαλμα Βενιζέλου.

Αναλυτικά στην ανακοίνωσή της η ΛΑΕ αναφέρει τα εξής:
« • Επειδή η κατάσταση με τα παμπάλαια και επικίνδυνα λεωφορεία του ΟΑΣΘ ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ! Οι επιβάτες είναι στρυμωγμένοι σε όλη τη διαδρομή,δεν κυκλοφορούν ούτε 300 λεωφορεία κι αυτά παθαίνουν συχνότατα βλάβες, οι σημαντικές καθυστερήσεις στα δρομολόγια έχουν γίνει καθεστώς.
• Επειδή η πόλη μας έχει μόνον ένα μέσο μαζικής μεταφοράς, κι αυτό υπό κατάρρευση. Το μετρό, σαν άλλο γεφύρι της Άρτας, τελικά (αν ισχύσουν όσα λέγονται από τους αρμόδιους) θα τελειώσει μετά το 2023!
• Επειδή όλες οι κυβερνήσεις διαδοχικά κοροϊδεύουν ξεδιάντροπα τους Θεσσαλονικείς, αφού ούτε τα οικονομικά του ΟΑΣΘ εξορθολόγησαν, ούτε πολύ περισσότερο ανανέωσαν τα λεωφορεία του, παρά τις διαρκείς υποσχέσεις τους!
• Επειδή η κατάσταση με τα παμπάλαια λεωφορεία θα συνεχίζεται, μιας και χρήματα δε διαθέτουν για την αγορά καινούριων (οι μνημονιακές πολιτικές ας είναι καλά, που επιβάλουν πρωτογενή πλεονάσματα…), ενώ φρόντισαν να νομοθετήσουν την κυκλοφορία των λεωφορείων μέχρι 22 (!!) χρόνια από την κατασκευή τους, όταν, μέχρι το 2008, οι συμβάσεις ΟΑΣΘ-Δημοσίου, πρόβλεπαν απόσυρση των αυτοκινήτων μετά τα 12 χρόνια από την κατασκευή τους!
• Επειδή στα σχέδιά τους είναι η θέσπιση αναλογικού εισιτηρίου, που στην πράξη σημαίνει αύξηση της τιμής του, δηλαδή, επιπλέον οικονομική επιβάρυνση των επιβατών, και ειδικότερα των εργαζομένων, που χρειάζονται μέχρι και τέσσερα αστικά την ημέρα, αφού θα χρεώνονται ανάλογα με τα χιλιόμετρα που θα διανύουν.
• Επειδή ήδη επανιδιωτικοποίησαν26 περιφερειακές γραμμές του ΟΑΣΘ, τις οποίες δε μπορούσε να εκτελέσει, λόγω του παροπλισμένου στόλου του, υπογράφοντας σύμβαση απ΄ ευθείας ανάθεσης με το ΚΤΕΛ.
• Επειδή, δυστυχώς, ο ΟΑΣΘ, μετά τη μεταφορά του στο δημόσιο, αντί να λειτουργήσει με όρους διαφάνειας και ορθολογικότητας, προς όφελος του κοινωνικού συνόλου, έχει μετατραπεί σε κομματικό παραμάγαζο των εκάστοτε κυβερνήσεων, με ολοφάνερες τις αρνητικές συνέπειες από τη δυσλειτουργία που αυτό προκαλεί.
• Επειδή η μετακίνηση είναι κοινωνικό δικαίωμα, και είναι αδιαπραγμάτευτο.
• Επειδή η λύση στα προβλήματα των αστικών συγκοινωνιών της Θεσσαλονίκης, και η παροχή προς τους Θεσσαλονικείς φθηνής και αξιόπιστης μετακίνησης, είναι, εκτός από το δημόσιο καθεστώς τους, η απαλλαγή τους από κάθε μνημονιακή δέσμευση, το σταμάτημα της λειτουργίας τους σαν κομματικό παραμάγαζο, και οουσιαστικός, δραστήριος και ενεργός κοινωνικός έλεγχος, από τους πολίτες της Θεσσαλονίκης, που τις χρησιμοποιούν.
Για όλους τους παραπάνω λόγους,
Η Λαϊκή Ενότητα Α΄ Θεσσαλονίκης, καλεί όλους/εςτο Σάββατο 19 Οκτώβρη, στις 12.00΄ στο άγ. Βενιζέλου, στη συγκέντρωση που διοργανώνει η Πρωτοβουλία Εργαζομένων-Φοιτητών-Συνταξιούχων για τις Αστικές Συγκοινωνίες Θεσσαλονίκης».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *