Thursday , 28 March 2024

Λαμπρός ο φετινός εορτασμός του Δεκαπενταύγουστου στην Παναγία Σουμελά στο Βέρμιο-Στο επίκεντρο η επέτειος των 100 χρόνων της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου

Παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας αναμένεται να πραγματοποιηθούν οι φετινές πανηγυρικές εκδηλώσεις στην Παναγία Σουμελά στην Καστανιά του Βερμίου, τον Δεκαπενταύγουστο (ερχόμενη Πέμπτη) με κυρίαρχο στοιχείο την επέτειο των 100 χρόνων από τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και το μήνυμα της διεθνοποίησης της Γενοκτονίας.

Στις ιερές ακολουθίες θα χοροστατήσει ο Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας Παντελεήμων, παρουσία 10 Αρχιερέων και το πρόγραμμα περιλαμβάνει, από την παραμονή, εσπερινό και λιτάνευση των τριών ιερών εικόνων, καθώς και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις και τις δύο ημέρες, από την  Ποντιακή Νεολαία με δρώμενα για την γενοκτονία.

Ανήμερα της Παναγίας, θα τελεστεί πανηγυρικό Αρχιερατικό Συλλείτουργο, λιτανεία της εικόνας και κατάθεση στεφάνων στην προτομή του Αλέξανδρου Υψηλάντη, ενώ και φέτος θα δοθούν δύο υποτροφίες σε αριστεύσαντες μαθητές του Λυκείου Μακροχωρίου, στη μνήμη των παιδιών που έχασαν τη ζωή τους τον Απρίλιο του 2003, στο δυστύχημα των Τεμπών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στις εκδηλώσεις θα παραστεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, ενώ την κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Απόστολος Βεσυρόπουλος, που κατάγεται από την περιοχή-Ημαθία. Θα παραστούν επίσης
ο Αρχηγός ΓΕΣ, στρατηγός Καμπάς, εκπρόσωποι της Βουλής, των κομμάτων, της Αυτοδιοίκησης, τοπικών πολιτικών, στρατιωτικών, αστυνομικών αρχών και σωμάτων ασφαλείας, ποντιακών σωματείων και φορέων κ.α.

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Για την  ασφαλή διεξαγωγή της κυκλοφορίας και κίνησης πεζών προσκυνητών, την πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων, την εξυπηρέτηση και ασφάλεια του κοινού κατά τη θρησκευτική πανήγυρη στην Ιερά Μονή Παναγίας Σουμελά, στην Καστανιά Ημαθίας στις  13, 14 και 15 Αυγούστου 2019η Διεύθυνση Αστυνομίας Ημαθίας έλαβε τα παρακάτω μέτρα:

-Από τις 12:00΄ της Τρίτης 13-08-2019 έως τις 22:00 της Πέμπτης 15 Αυγούστου, το τμήμα της Δημοτικής οδού, από διασταύρωση «Γκέκα» – Ιερά Μονή Παναγίας Σουμελά – χωριό Καστανιά – διασταύρωση «Γρα-Γρου», ορίζεται ως μοναδική οδός κατεύθυνσης (μονόδρομος) απαγορευμένης της αντιθέτου κυκλοφορίας (ανόδου) από το χωριό Καστανιά προς την Ιερά Μονή.

– Απαγόρευση εισόδου και κίνησης των οχημάτων, στην Πλατεία-Περίβολο της Ιερά Μονής, καθώς και στο τμήμα που περιλαμβάνεται μεταξύ της διασταύρωσης της Δημοτικής οδού προς Καστανιά (έμπροσθεν ξενώνων) και της Ιερά Μονής, πλην οχημάτων ανεφοδιασμού, προσκεκλημένων και υπηρεσιακών. 

-Απαγόρευση στάσης και στάθμευσης όλων των οχημάτων, σε όλο το μήκος του οδοστρώματος της Δημοτικής οδού που συνδέει την ΕΠ.Ο.4 Βέροιας-Κοζάνης (από διασταύρωση «Γκέκα»), με το χωριό Καστανιά (διασταύρωση «Γρα-Γρου»), καθώς και στο τμήμα της οδού από διασταύρωση έμπροσθεν ξενώνων έως την Πλατεία που βρίσκεται εντός του κυρίως χώρου της Ιεράς Μονής. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *