Sunday , 8 December 2024

Λειψυδρία: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Ξάνθη και Αλεξανδρούπολη – SOS από τη Β. Ελλάδα

Συναγερμός έχει σημάνει στην επιστημονική κοινότητα εξαιτίας της λειψυδρίας που πλήττει πολλές περιοχές της χώρας. Λόγω των παρατεταμένων υψηλών θερμοκρασιών σε συνδυασμό με τις μειωμένες βροχοπτώσεις η κατάσταση είναι ιδιαίτερα δύσκολη μέσα στην… καρδιά του καλοκαιριού και στο ζενίθ της τουριστικής περιόδου. Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας μεταξύ άλλων περιοχών έχει κηρύξει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης την Αλεξανδρούπολη και την Ξάνθη.

Στη Βόρεια Ελλάδα
Σοβαρή ανομβρία βιώνουν η Μακεδονία και η Θράκη ενώ συνολικά στη Βόρεια Ελλάδα από τον Οκτώβριο μέχρι σήμερα καταγράφεται ο μεγαλύτερος αριθμός ημερών με θερμοκρασίες υψηλότερες από το κανονικό για την εποχή που συνοδεύτηκαν και από σημαντική έλλειψη βροχοπτώσεων. Οι προβλέψεις για λειψυδρία στην Ελλάδα είχαν διατυπωθεί εδώ και χρόνια. Η Επιτροπή Μελέτης Επιπτώσεων Κλιματικής Αλλαγής της Τράπεζας της Ελλάδος, το 2011 ανέφερε πως το 40% της ελληνικής επικράτειας, ιδίως στα ανατολικά και νότια, κινδυνεύει έως το 2100 να ερημοποιηθεί λόγω μειωμένων βροχοπτώσεων και αυξημένων θερμοκρασιών.

SOS εκπέμπει ο Νότιος Έβρος
Πολλαπλά προβλήματα έχει προκαλέσει στο νότιο τμήμα του νομού Έβρου η πτώση της στάθμης του ποταμού Έβρου και η εισροή θαλασσινού νερού. Η εξέλιξη έχει αποδειχθεί ακόμα και θανατηφόρα για την πανίδα του ποταμού και του Δέλτα καθώς έχουν παρατηρηθεί νεκρά ψάρια ενώ και άγρια άλογα που ζουν στο Αινήσιο ελεύθερα, εντοπίστηκαν νεκρά ως αποτέλεσμα της έλλειψης πόσιμου νερού. Μέλη του Συλλόγου «Αινήσιο Δέλτα» και εθελοντές προέβησαν τις τελευταίες μέρες σε πρωτοβουλίες και δράσεις για να σώσουν τα άλογα της περιοχής, καθώς τα παρακολουθούσαν τις τελευταίες 20 μέρες λόγω της έλλειψης γλυκού νερού και της εισχώρησης θαλασσινού να αφυδατώνονται με αποτέλεσμα πολλά από αυτά να πεθαίνουν. Από πλευράς του ο ΤΟΕΒ (Τοπικός Οργανισμός Εγγείων Βελτιώσεων) Φερών – Πέπλου ζήτησε να κηρυχθεί άμεσα το νότιο τμήμα του νομού Έβρου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω της έντονης λειψυδρίας και της χαμηλής στάθμης του νερού στον ποταμό Έβρο. Ο Οργανισμός έστειλε επιστολές στον Περιφερειάρχη ΑΜΘ, στον αντιπεριφερειάρχη ΑΜΘ, στον δήμαρχο Αλεξανδρούπολης και στον αντιδήμαρχο Πρωτογενούς τομέα προκειμένου να τους ενημερώσει για το θέμα. Μάλιστα με ανακοίνωσή του επισημαίνει «για να μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε και να αποθηκεύσουμε νερό (όσο η στάθμη του ποταμού είναι σε σχετικά καλό επίπεδο ) και για το επόμενο διάστημα του καλοκαιριού παρακαλάμε όσους αγρότες έχουν αντλητικό συγκρότημα να το θέσουν στη διάθεση του Οργανισμού και να το βάλουν προς χρήση σε τοποθεσίες στο ποτάμι που θα τους ορίσει ο Οργανισμός. Τα έξοδα λειτουργίας θα τα αναλάβει ο Οργανισμός» .

Ανατολική Μακεδονία: Οξύ προβλημα
Την ίδια ώρα οι δήμαρχοι και τα αυτοδιοικητικά στελέχη των περιοχών καταβάλλουν προσπάθειες προκειμένου να καλύψουν τις ολοένα αυξανόμενες ανάγκες για πόσιμο και καθαρό νερό. Σε περιοχές όπως στον δήμο Κάτω Νευροκοπίου το οξύτατο πρόβλημα της λειψυδρίας αντιμετωπίζεται με διακοπές της υδροδότησης. Σε κάποιες άλλες περιοχές όπως στον δήμο Παγγαίου με 65 χλμ. παραλιακό μέτωπο και πληθυσμό που το καλοκαίρι τετραπλασιάζεται, λόγω του μεγάλου όγκου τουριστών, είναι σίγουρο πως το πρόβλημα της λειψυδρίας θα γίνει ορατό το επόμενο καλοκαίρι αν δεν υπάρξουν ικανές ποσότητες βροχής. Την ίδια ώρα, οι δήμοι ζητούν άδειες για διάνοιξη νέων αρδευτικών γεωτρήσεων, ώστε οι αγρότες να μπορέσουν να ποτίσουν τις καλλιέργειές τους και με το δεδομένο ότι φέτος η ΔΕΗ ελευθέρωσε από το φράγμα του Θησαυρού μόλις 70 εκατομμύρια κυβικά νερού για άρδευση, όταν το 2021 είχε ελευθερώσει για τον ίδιο σκοπό 168 εκατομμύρια.

Ανησυχία και στη Δράμα
Την ιδιαίτερα ανησυχητική κατάσταση. στην περιοχή της Δράμας… συμπληρώνουν θλιβερές εικόνες όπως αυτή του εμβληματικού και μοναδικής ομορφιάς πάρκου των πηγών της Αγίας Βαρβάρας στο κέντρο της πόλης, όπου οι πηγές στέρεψαν, με αποτέλεσμα η δημοτική αρχή να εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο μεταφοράς των υδρόβιων πουλιών που διαβιούν στις λίμνες του. Ταυτόχρονα, ορισμένοι ΤΟΕΒ (Τοπικοί Οργανισμοί Εγγείων Βελτιώσεων) δεν διαθέτουν πλέον καθόλου νερό για οικολογική παροχή, με ό,τι αυτό σημαίνει για την επιβίωση των υγροβιότοπων, καθώς, όπως τονίζουν, «οι ανάγκες για άρδευση είναι πολύ μεγάλες και δεν υπάρχουν περιθώρια διάθεσης ποσοτήτων για άλλη χρήση».

«Διψά» η Χαλκιδική
Μεγάλο είναι το πρόβλημα που βιώνουν το καλοκαίρι κάτοικοι και τουρίστες στη Χαλκιδική. Όπως επισημαίνει η δήμαρχος Κασσάνδρας Αναστασία Χαλκδιά «από άποψη λειψυδρίας είμαστε νησί. Η λειψυδρία αποτελεί σήμερα το βασικότερο πρόβλημα για τον δήμο Κασσάνδρας, που υδροδοτείται από γεωτρήσεις, οι περισσότερες εκ των οποίων βρίσκονται στο δυτικό του τμήμα. Το πρόβλημα επιδεινώθηκε εξαιτίας της εκτεταμένης και άναρχης δόμησης, του τουρισμού και της αύξησης του πληθυσμού όπου υπάρχουν πολλές εξοχικές κατοικίες».
Σημειώνεται ότι από 17.000 κατοίκους τον χειμώνα, ο δήμος Κασσάνδρας φτάνει να φιλοξενεί το καλοκαίρι περίπου 600.000 επισκέπτες. «Η πορεία του νερού θα είναι πόλεμος στα επόμενα χρόνια» επεσήμανε ο δήμαρχος Πολυγύρου, Γεώργιος Εμμανουήλ. Και υπογράμμισε ότι είναι «ένα πρόβλημα που αποκτά ολοένα μεγαλύτερες διαστάσεις, λόγω και φαινομένων όπως η υφαλμύρωση». Όπως λέει, «λύσεις υπάρχουν, αλλά για να υλοποιηθούν χρειάζονται σοβαρά χρηματοδοτικά εργαλεία. Για παράδειγμα, για την αντικατάσταση των παλαιών δικτύων, στα οποία οι απώλειες λόγω διαρροών είναι τουλάχιστον 40% και για τη δημιουργία μονάδας επεξεργασίας νερού, υπολογίσαμε ότι χρειάζονται 16-17 εκατ. ευρώ, που θα μπορούσαν να προέλθουν από το ΕΣΠΑ. Δυστυχώς δεν υπάρχει σχετική ανοιχτή πρόσκληση αυτή τη στιγμή, όμως θα χτυπήσουμε όλες τις πόρτες» και απευθύνει έκκληση σε παραθεριστές και δημότες να μη σπαταλούν το νερό.

Κιλκίς: «Στέγνωσε» η Πικρολίμνη
Ανήσυχοι είναι οι κάτοικοι της περιοχής του Κιλκίς. Κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και ζητούν τη λήψη μέτρων καθώς «στέγνωσε» η Πικρολίμνη λόγω της λειψυδρίας. Η Πικρολίμνη που κάποτε ήταν πόλος έλξης για τα λασπόλουτρά της πλέον δεν υπάρχει. Η στάθμη της λίμνης λόγω των συνθηκών που επικρατούν, μειωνόταν χρόνο με το χρόνο και σταδιακά έφτασε στη σημερινή της εικόνα, δηλαδή να είναι στεγνή. Λόγω της κατάστασης, ο δήμος Κιλκίς ζήτησε από τους κατοίκους να μην κάνουν αλόγιστη χρήση νερού, καθώς όπως χαρακτηριστικά τόνισε σε ανακοίνωσή του, υπάρχει ζήτημα επάρκειας. Ωστόσο το πρόβλημα αυτό αντιμετωπίζουν πολλές περιοχές της χώρας.

«Μάχη» με τη λειψυδρία και στον κάμπο των Σερρών
Στο νομό Σερρών περισσότεροι από 50.000 αγρότες καθημερινά βρίσκονται στον κάμπο προκειμένου να ποτίσουν τις καλλιέργειές τους. Όπως είπε στο thesseconomy.gr ο αντιπεριφερειάρχης Σερρών Παναγιώτης Σπυρόπουλος «είναι πρωτοφανής η φετινή χρονιά. Δεν θυμάμαι στη ζωή μου τέτοιο παρατεταμένο καύσωνα και τέτοιες υψηλές θερμοκρασίες. Δεν είχαμε ποτέ. Ζούμε σε δύσκολες εποχές. Όταν έχουμε κάθε μέρα 38 βαθμούς όσο νερό χρειαστήκαμε για να αρδεύσουμε τα χωράφια μας τόσο εξατμίστηκε». Όπως θυμάται ο κ. Σπυρόπουλος, «στις Σέρρες υπάρχει η κοιλάδα των Αγίων Αναργύρων και ο Αγγίτης ποταμός. Εγώ εδώ γεννήθηκα και μεγάλωσα και σπάνια είχε φτάσει σε σημείο να μην έχει έστω ένα πόντο νερό αυτό το ποτάμι. Σήμερα δεν έχει τίποτα. Ο Αγγίτης φέτος έχει… ξεραθεί. Το νερό αυτό σκεφτείτε ότι έπεφτε μέσα στον Στρυμόνα. Τώρα ελπίζουμε σε βροχές, ψηλά στα βουνά, για να ξαναέχει νερό το ποτάμι. Ποτέ στη ζωή μου δεν έχω δει την κοιλάδα των Αγίων Αναργύρων χωρίς ένα πόντο νερό. Να περιοριστεί ναι. Να είναι λίγο το νερό ναι. Αλλά νερό μηδέν ποτέ! Αυτό το νερό ήταν και το περίσσευμά μας. Αν εκεί είχε νερό τώρα θα μας βοηθούσε στη λειψυδρία».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *