Saturday , 20 April 2024

Λογιστές και δικηγόροι θα βγάζουν τις νέες συντάξεις

Δικηγόροι με τουλάχιστον τριετή άσκηση επαγγέλματος και λογιστές – φοροτεχνικοί Α΄ τάξης θα μπορούν να συμπράττουν στη διαδικασία απονομής συντάξεων (κύριων, επικουρικών και εφάπαξ), σύμφωνα με την τροπολογία του υπουργείου Εργασίας.

Οι ιδιώτες θα επιλέγονται από τους ασφαλισμένους. Η ανάθεση από τον ενδιαφερόμενο θα γίνεται μέσω υπεύθυνης δήλωσης προς τον e-ΕΦΚΑ, με την οποία θα καθορίζεται το ειδικότερο αντικείμενο του ιδιώτη. Οι πιστοποιημένοι επαγγελματίες θα έχουν πρόσβαση σε όλα τα στοιχεία και δεδομένα που τηρούνται στα αρχεία του ΕΦΚΑ ενώ με κωδικούς Taxis  θα μπορούν να εισέρχονται και να καταχωρίζουν κάθε αναγκαίο στοιχείο στο πληροφοριακό σύστημα του e-ΕΦΚΑ. Βασικό έργο τους θα είναι:

  • Να διαπιστώνουν τον χρόνο ασφάλισης και να εκδίδουν σχετική βεβαίωση.
  • Να διαπιστώνουν την ύπαρξη ή μη οφειλόμενων εισφορών (για τους μη μισθωτούς), να εκδίδουν σχετική βεβαίωση ή να υποβάλλουν αίτηση ρύθμισης.
  • Να υπολογίζουν το οφειλόμενο ποσό για την αναγνώριση πλασματικού χρόνου και να εκδίδουν σχετική βεβαίωση.
  • Να συντάσσουν σχέδιο απόφασης προσωρινής σύνταξης, καθώς και οριστικής κύριας και επικουρικής σύνταξης.
  • Να εκδίδουν προσυνταξιοδοτική βεβαίωση.
  • Να συντάσσουν σχέδιο πράξης διακανονισμού οφειλών.

Την πλήρη ευθύνη, σε περίπτωση λάθους ακόμα κι αν αυτό διαπιστωθεί μετά από δέκα χρόνια, φέρουν οι ιδιώτες λογιστές και φοροτεχνικοί. Σε περίπτωση λάθους στη διαπίστωση χρόνου ασφάλισης και προϋποθέσεων, την τελική ευθύνη φέρουν οι επαγγελματίες.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *