Στα 800 έχουν φτάσει τα «λουκέτα» στους φούρνους της γειτονιάς από το 2022 μέχρι σήμερα. Όπως εξηγεί στο thesseconomy.gr o πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδος Μιχάλης Μούσιος «η αιτία για τα 800 ‘λουκέτα’ είναι ότι έχουν αυξηθεί σημαντικά τα λειτουργικά έξοδα της επιχείρησης του αρτοποιείου. Μέσα σε αυτά τα έξοδα είναι το ενεργειακό κόστος. Πέρα από αυτό είναι και ο αθέμιτος ανταγωνισμός».
Αθέμιτος ανταγωνισμός από τις «θερμές γωνιές»
«Τα λουκέτα στην πράξη μπορεί να αρχίσανε να μπαίνουν το 2022. Ήταν το αποτέλεσμα αυτού που έγινε το 2015, που δόθηκε η δυνατότητα στα καταστήματα που έχουν «θερμές γωνιές» να ψήνουν κατεψυγμένο ψωμί που αυτό στοίχιζε και παραπάνω στον καταναλωτή γιατί δεν είναι φούρνος», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Μούσιος. Και διευκρινίζει «φούρνος με την ερμηνεία της ελληνικής γλώσσας και με το λεξικό του Μπαμπινιώτη αλλά και με το λεξικό του Τριανταφυλλίδη είναι το κατάστημα που παρασκευάζει με τη συνεχή διαδικασία και στον ίδιο χώρο διαθέτει και το ψωμί στους καταναλωτές. Δεν μπορεί να λέγεται φούρνος κάποιος που παίρνει την κατεψυγμένη ζύμη από οποιαδήποτε χώρα του πλανήτη, που δεν επιβάλλεται με νόμο ούτε η ημερομηνία παραγωγής ούτε ο τόπος παραγωγής αυτού του προϊόντος και να παρουσιάζεται σαν φούρνος».
Η έρευνα και τα αποτελέσματα
«Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, με έρευνα που κάναμε τέλος του 2017 και αρχές του 2018 είχαμε τα αποτελέσματα, αυτό είχε σαν αποτέλεσμα ένα ποσοστό 15% με 20% του τζίρου να έχει μεταφερθεί από τα αρτοποιεία σε αυτά τα σημεία πώλησης. Αυτά τα σημεία είναι πάνω από 500. Άρα από τα 800 τα 500 αντικαταστάθηκαν με αυτά τα σημεία με ένα αθέμιτο ανταγωνισμό θα ‘λεγα, και ένα ποσοστό από αυτά, τα 200 που είχαν συσσωρεύσει ζημιές, έκλεισαν. Και φάνηκε το 2022 που άρχισαν τα πρώτα λουκέτα. Και για είμαστε ειλικρινείς τότε κάναμε και την πρώτη καταγραφή. Ίσως και το 2021 να είχαν κλείσει 30 με 50 ή μπορεί και 100 φούρνοι. Τότε όμως κάναμε εμείς την πρώτη καταγραφή και την πρώτη έρευνα. Τότε είχαμε 300 και φτάσαμε το 2025 να έχουμε 800 λουκέτα», πρόσθεσε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδος.
Η πρόεδρος του σωματείου αρτοποιών Θεσσαλονίκης
Στο ίδιο μήκος κύματος και η πρόεδρος του Σωματείου Αρτοποιών Θεσσαλονίκης «Ο ΠΡΟΦΗΤΗΣ ΗΛΙΑΣ», Έλσα Κουκουμέρια. Όπως επισημαίνει στο thesseconomy.gr «μέσα σε μια τριετία κλείσανε σε όλη την Ελλάδα 800 αρτοποιεία. Κάποια κλείσανε γιατί δεν υπήρχε η διάδοχη κατάσταση. Βέβαια τα προηγούμενα χρόνια που δεν υπήρχε η διάδοχη κατάσταση πουλιόταν σε κάποιον άλλον και συνέχιζε τη δραστηριότητα του αρτοποιείου. Ταυτόχρονα την ίδια στιγμή ανοίξανε 500 «bake off», είναι αυτά που πουλάνε ψωμί από κατεψυγμένη ζύμη ή προψημένο, το οποίο στη συνέχεια ψήνεται. Είναι μια αλλαγή στην αγορά η οποία δεν είναι για την ωφέλεια του καταναλωτή γιατί το κατεψυγμένο ψωμί έχει τα θέματά του γιατί είναι κατεψυγμένο, είναι αποδεδειγμένα ακριβότερο από την τιμή που έχει ένας φούρνος, οπότε εκεί υπάρχουν διάφορα θέματα τα οποία πρέπει πια μετά από τρία χρόνια να τα δούμε».
Δεν αλλάζει η τιμή του ψωμιού
Όπως επεσήμαναν και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδος αλλά και η πρόεδρος Σωματείου Αρτοποιών Θεσσαλονίκης η τιμή στο ψωμί δεν θα αλλάξει. «Αν κι έχουν ανεβεί τα άλευρα, η τιμή της φρατζόλας παραμένει και θα παραμείνει στο 1,20 ευρώ. Αλλά στην παρασκευή του ψωμιού δεν είναι μόνο το αλεύρι είναι κι άλλα πράγματα. Εμείς αυτό που λέμε είναι ότι αυτό που μας έχει επιβαρύνει πάρα πολύ- όπως κι άλλες επιχειρήσεις – είναι η ηλεκτρική ενέργεια την οποία σήμερα την πληρώνουμε, σε σχέση με το 2021 με ένα συν 120%» επεσήμανε η κυρία Κουκουμέρια. Κατηγορηματικός και ο κ. Μούσιος δήλωσε πως «δεν αυξάνεται η τιμή του ψωμιού παρά την αύξηση στα άλευρα. Περιμέναμε την επιδότηση για τον Μάρτιο μήνα. Θα δούμε σε λίγο και τους λογαριασμούς αποκλιμάκωσης της ηλεκτρικής ενέργειας σχετικά με τον Φεβρουάριο στις τιμές. Έτσι φαίνεται να είναι και ο Απρίλης. Φαίνεται να υποχωρούν κάπως οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας αυτούς τους δύο μήνες. Λοιπόν, δεν μπορούμε να μιλάμε για αυξήσεις. Ήταν μια ατυχής δήλωση που είδε το φως της δημοσιότητας. Δεν γίνονται αυτά. Δηλαδή άκουσα κι εγώ και τρελάθηκα, 30%, 40% επάνω το ψωμί. Δεν συμβαίνει αυτό. Κανείς αρτοποιός ούτε καν σκέφτεται ανατιμήσεις. Κρατάμε τις τιμές με μεγάλες δυσκολίες. Κι ούτε θα συνδυάσουμε τα λουκέτα που μπαίνουν με την τιμή του ψωμιού. Γιατί για τα λουκέτα -για να μην έχει ζημιές μια επιχείρηση -το φάρμακο δεν είναι να αυξήσει ο επιχειρηματίας τις τιμές των προϊόντων. Γιατί αύξηση των προϊόντων σημαίνει μείωση της πελατείας. Δεν είναι αυτή η λύση», πρόσθεσε.