Οι μέρες του καλοκαιριού που οι εκδρομείς πήγαιναν στις παραλίες και δεν υπολόγιζαν το κόστος του καφέ και του σνακ έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. Πλέον οι περισσότεροι έχουν τον καφέ από το σπίτι, ενώ αν η οικογένεια έχει δύο παιδιά αγοράζουν έναν λουκουμά και τον κόβουν στη μέση.
Η γλυκιά… πολυτέλεια
Και δεν είναι λίγος ο κόσμος που προτιμά πλέον να πηγαίνει σε μη οργανωμένες πλαζ για να κάνει το μπάνιο του, προκειμένου να περιορίσει όσο γίνεται το κόστος μιας δροσιστικής εξόρμησης. Όσο προετοιμασμένος όμως κι αν είναι κάποιος για να μην ξοδέψει χρήματα δεν μπορεί να μείνει απαθής στη θέα του απόλυτου σνακ της ελληνικής παραλίας. Του αφράτου, χρυσαφένιου και πασπαλισμένου με ζάχαρη λουκουμά, που από το φούρνο της γειτονιάς του μπορεί να τον προμηθευτεί από 60 λεπτά έως ένα ευρώ. Ωστόσο για πολλούς λουόμενους ακόμη και η αγορά ενός λουκουμά που κοστίζει από 1,50 ευρώ στην καλύτερη των περιπτώσεων και μπορεί να φτάσει ακόμη και τα 2,5 με 3 ευρώ- ανάλογα με την τοποθεσία της παραλίας και τον κόσμο που…. φιλοξενεί -έχει γίνει πραγματική πολυτέλεια.
«Κάθε πέρσι και καλύτερα»
Όπως λέει ο κύριος Στέφανος που πουλά λουκουμάδες τα τελευταία τρία χρόνια σε παραλίες της Χαλκιδικής «κάθε πέρυσι και καλύτερα. Ο κόσμος σκέφτεται πλέον το ευρώ για το λουκουμά». Κι όπως λέει «οι πωλήσεις τον τελευταίο καιρό έχουν… πέσει. Στις παραλίες πουλάω λουκουμάδες και κουλούρια. Υπάρχουν μέρες, το καλοκαίρι, όταν έχει κόσμο που πουλάω και 150-200 λουκουμάδες. Εγώ τον λουκουμά τον έχω από 1,60 – 2,50 ευρώ και ένα με ενάμιση ευρώ το κουλούρι. Τώρα πια ο καταναλωτής φέρνει από το σπίτι κάτι να φάει κι όταν αγοράζει παίρνει ένα λουκουμά και τον μοιράζεται στη μέση για να τον γευτεί», προσθέτει σκεφτικός. Και όπως όλα δείχνουν, ακόμη κι όταν αλλάζουν οι συνθήκες γύρω μας, οι συνήθειες παραμένουν. Σε μια εποχή που κυριαρχεί το brunch, οι καντίνες και τα club sandwich, η επιστροφή στα πατροπαράδοτα και διαχρονικά σνακ θεωρείται… επιβεβλημένη. Ο συνδυασμός πετσέτα, παραλία και αφράτος, ζαχαρένιος λουκουμάς είναι άρρηκτα συνδεδεμένα μεταξύ τους.