2009 -2024. Δεκαπέντε ολόκληρα χρόνια η χαρά του παιχνιδιού μετατρέπεται σε θρήνο και πόνο χωρίς να έχει αλλάξει κάτι όλο αυτό το χρονικό διάστημα. Οι ευθύνες «μπαλάκι» πέφτουν από τον έναν φορέα στον άλλο, γεγονός που… ξύπνησε η τραγωδία στο Πευκοχώρι της Χαλκιδικής.
Λούνα Πάρκ με… ιστορία
Από το 2009 μέχρι σήμερα, 2024, έχουν συμβεί στην Ελλάδα, σε λούνα παρκ, χώρους παιχνιδιών και χαράς, τέσσερα δυστυχήματα με τραγική κατάληξη την απώλεια τεσσάρων παιδιών και άλλα έξι ατυχήματα με 14 παιδιά να τραυματίζονται και να καταλήγουν στο νοσοκομείο.
2014: Στο Ελληνικό «έφυγε» 13χρονο αγόρι
Την κοινή γνώμη είχε συγκλονίσει το δυστύχημα στον Άλιμο το 2014. Ήταν 27 Απριλίου του 2014 όταν στο υπαίθριο λούνα παρκ στο Ελληνικό ένα 13χρονο αγόρι μαζί με την 11χρονη αδελφή του μπήκαν σε έναν τεράστιο φουσκωτό κύλινδρο κι ενώ έπαιζαν μέσα σε μια μεγάλη πλαστική πισίνα φύσηξε αέρας, σήκωσε τον κύλινδρο μαζί με τα δυο παιδιά και τον πέταξε σε απόσταση 30 μέτρων. Ο κύλινδρος έως ότου «προσγειωθεί» χτυπούσε ανεξέλεγκτα σε κάγκελα, άλλα παιχνίδια του λούνα παρκ και σε ένα τοίχο με αποτέλεσμα τον θάνατο του αγοριού και τον σοβαρό τραυματισμό του κοριτσιού. Τον Οκτώβριο του 2021 το Μικτό Ορκωτό Εφετείο καταδίκασε τους δυο κατηγορούμενους, τον Ιταλό συντηρητή των παιχνιδιών και τον Έλληνα διαχειριστή του λούνα παρκ για ανθρωποκτονία από αμέλεια και σωματική βλάβη εξ αμελείας από υπόχρεο ενώ τους αναγνώρισε το ελαφρυντικό του σύννομου πρότερου βίου. Τους καταδίκασε σε ποινή φυλάκισης 5 ετών και 4 μηνών, μετατρέψιμη προς πέντε ευρώ ημερησίως.
2010: Στη Μυτιλήνη «χάθηκε» 16χρονο αγόρι
Αργότερα, όπως έγινε γνωστό η ίδια εταιρεία είχε λούνα παρκ στη Μυτιλήνη, όπου τραυματίστηκε σοβαρά τον Σεπτέμβριο του 2010 ένα 16χρονο παιδί, ο Μιχάλης Μάλλης. Όπως είχε αποκαλυφθεί, το άτυχο αυτό παιδί, δύο χρόνια μετά και ύστερα από απίστευτες ταλαιπωρίες, έχασε τη μάχη για τη ζωή. «Η δίκη του υπευθύνου τού λούνα-παρκ ένα χρόνο μετά με την κατηγορία της απλής σωματικής βλάβης από αμέλεια, τον Οκτώβριο του 2013 στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Μυτιλήνης, με απόντα τον κατηγορούμενο και φυσικά τον άτυχο 16χρονο Μιχάλη Μάλλη, οδήγησε στην καταδίκη του πρώτου σε… 10 μήνες φυλάκιση με αναστολή» έγραφε τότε το σχετικό ρεπορτάζ στον Τύπο.
2019: Βόλος, έχασε τη ζωή της 14χρονη
Μία 14χρονη μαθήτρια γυμνασίου έχασε τη ζωή της σε λούνα παρκ στο παζάρι του Αλμυρού Βόλου. Η νεαρή, από την Βρύναινα Αλμυρού, είχε ανέβει στο λεγόμενο «χαλί» και κατά τη διάρκεια περιστροφών του παιχνιδιού εκτινάχτηκε σε απόσταση περίπου 11 μέτρων, με αποτέλεσμα να πέσει και να τραυματιστεί θανάσιμα. Η τραγωδία εκτυλίχθηκε γύρω στις 10.30 το βράδυ της Παρασκευής 30/08/2019, προκαλώντας σοκ στους εκατοντάδες επισκέπτες του παζαριού.
2024: Πευκοχώρι Χαλκιδικής, έχασε τη ζωή του 19χρονος
Νεαρός από τη Βέροια, ο οποίος παραθέριζε στο Πευκοχώρι Χαλκιδικής με την οικογένειά του, επισκέφτηκε το λούνα παρκ για να διασκεδάσει και τραυματίστηκε πολύ σοβαρά, όταν έσπασε το παιχνίδι με τις περιστρεφόμενες καρέκλες, στο οποίο βρισκόταν. Αμέσως ειδοποιήθηκε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, το οποίο μετέφερε τον 19χρόνο στο Κέντρο Υγείας Κασσάνδρας, όπου οι γιατροί διαπίστωσαν ότι ήταν ήδη αργά και είχε καταλήξει.
Ατυχήματα και τραυματισμοί
Την ίδια ώρα παράλληλα με τα τραγικά δυστυχήματα δεν ήταν λίγοι και οι τραυματισμοί των παιδιών σε χώρους του λούνα παρκ όπου από θαύμα γλίτωσαν τη ζωή τους. Σύμφωνα με όσα είδαν το φως της δημοσιότητας:
-Τον Ιούλιο του 2009 στη Χαλκίδα, τραυματίστηκε η 9χρονη τότε μαθήτρια του δημοτικού. Το κοριτσάκι έδωσε μάχη για να κρατηθεί στη ζωή. Η 9χρονη μαζί με τους γονείς της είχε πάει τον Ιούλιο του 2009 στο πανηγύρι της Αγίας Παρασκευής στη Χαλκίδα και ανέβηκε μαζί με την μητέρα της στο παιχνίδι της ταλάντωσης του λούνα πάρκ. Το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου επικύρωσε την καταδικαστική απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Χαλκίδας με την οποία επιβλήθηκαν σε κάθε ένα από τους τρεις υπεύθυνους λούνα Παρκ, δηλαδή στην ιδιοκτήτρια, την υπεύθυνη και τον χειριστή, φυλάκιση δύο ετών, με τριετή αναστολή, για σωματική βλάβη από αμέλεια 9χρόνης, η οποία γλίστρησε από το κάθισμα με τις μπάρες του παιχνιδιού της «ταλάντωσης» και έπεσε από το ύψος των 10 μέτρων.
-Τον Οκτώβριο του 2019 στη Ναύπακτο τραυματίστηκε 3χρονο κοριτσάκι.
-Τον Δεκέμβριο του 2019 στα Τρίκαλα τραυματίστηκαν τρία παιδιά.
-Τον Σεπτέμβριο του 2022 στο Ίλιον τραυματίστηκε ένα 7χρονο αγόρι.
-Το 2022 στην Αθήνα τραυματίστηκαν τέσσερις νέοι, ο ένας εκ των οποίων νοσηλεύτηκε στην Εντατική με τραύματα στον θώρακα.
-Τον Ιούνιο του 2024 στο Κορωπί τέσσερα παιδιά τραυματίστηκαν σε «φουσκωτό» παιχνίδι του λούνα παρκ.
«Μπαλάκι» οι ευθύνες
Αύγουστος του 2024 και η δήμαρχος Κασσάνδρας Αναστασία Χαλκιά υποστηρίζει ότι το λούνα παρκ βρισκόταν σε ιδιωτικό χώρο στο Πευκοχώρι και φέτος δεν είχε κάνει γνωστοποίηση λειτουργίας στο «notifybusiness», που είναι η διαδικασία που ακολουθείται για την ανανέωση μίας άδειας. Για τον λόγο αυτό, σύμφωνα με τη δήμαρχο, ο δήμος βρισκόταν στη διαδικασία για την υποβολή κυρώσεων. «Άδεια έπρεπε να είχαν τα μηχανήματα. Υποτίθεται είναι ελεγμένα, πιστοποιημένα, ISO, Haccp, υπάρχουν κάποιες διαδικασίες. Αυτό δεν το κάνει ο δήμος, το κάνει – όπως λέει η ΚΥΑ – το υπουργείο Ανάπτυξης» ανέφερε η δήμαρχος. Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Ανάπτυξης απαντά πως «σύμφωνα με το άρθρο 110 του ν. 4442/2016 μοναδική αρμόδια αρχή για την εφαρμογή του νομικού πλαισίου σχετικά με τη χορήγηση των αδειών και τον έλεγχο της τήρησης των απαιτήσεων λειτουργίας των λούνα-παρκ είναι ο δήμος στη χωρική αρμοδιότητα του οποίου ασκείται η δραστηριότητα, και στη συγκεκριμένη περίπτωση ο δήμος Κασσάνδρας. Η επιβολή της διακοπής λειτουργίας και των προστίμων για παράβαση της σχετικής νομοθεσίας επίσης γίνεται με απόφαση του αρμοδίου οργάνου του οικείου δήμου, στη συγκεκριμένη περίπτωση του δήμου Κασσάνδρας» προστίθεται στην ανακοίνωση.