Μεγάλες καταστροφές και εικόνες αποκάλυψης προκάλεσε η κακοκαιρία «Bora» που… χτύπησε τη χώρα μας. Τις επόμενες ώρες η προσοχή εστιάζεται στην περιοχή του βόρειου Αιγαίου, κυρίως του Βορειοδυτικού Αιγαίου, της Κεντρικής Μακεδονίας, δηλαδή στα νότια τμήματα στη Χαλκιδική, στο νομό Θεσσαλονίκης, στους νομούς Ημαθίας, Πιερίας αλλά και στη Θεσσαλία, στα ανατολικά τμήματά της κυρίως και στο νομό Λάρισας. Εξαιτίας των ζημιών που προκλήθηκαν σε σχολικά συγκροτήματα και σε τμήματα του οδικού δικτύου κλειστά είναι σήμερα τα σχολεία σε αρκετές περιοχές της χώρας. Στην Κεντρική Μακεδονία δεν λειτουργούν σήμερα:
Στο δήμο Θεσσαλονίκης
Κλειστά είναι σήμερα όλα τα σχολεία στον δήμο Θεσσαλονίκης. Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο δήμος, «απόλυτη προτεραιότητα παραμένει η ασφάλεια του συνόλου της εκπαιδευτικής κοινότητας».
Στο δήμο Πυλαίας -Χορτιάτη
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του δήμου Πυλαίας –Χορτιάτη «το κλείσιμο αφορά όλα τα σχολεία όλων των βαθμίδων σε όλες τις περιοχές του δήμου προκειμένου να προστατευτεί η ακεραιότητα μαθητών και εκπαιδευτικών αλλά και να γίνει η επιβεβλημένη εκτίμηση πάσης φύσεως ζημιών στις εγκαταστάσεις και τους αύλειους χώρους των σχολικών μονάδων».
Στο δήμο Καλαμαριάς
«Η απόφαση να μην ανοίξουν οι σχολικές μονάδες σε όλο τον δήμο Καλαμαριάς κρίνεται επιβεβλημένη» σύμφωνα με το δήμο, «προκειμένου να γίνει καταγραφή και αποκατάσταση όλων των ζημιών που η κακοκαιρία ‘Bora’ προκάλεσε στα κτίρια και τις αυλές των σχολείων και να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε οι μαθητές να επιστρέψουν στα σχολεία με ασφάλεια».
Στο δήμο Παύλου Μελά
Κλειστά το σχολεία, νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια, λύκεια και στο δήμο Παύλου Μελά. «Η απόφαση λαμβάνεται προληπτικά, ώστε να αξιολογηθεί η κατάσταση κτιρίων, εγκαταστάσεων και αύλειων χώρων για τυχόν ζημιές από την έντονη κακοκαιρία (πτώσεις κλαδιών – δέντρων, διακοπή υδροδότησης ή ηλεκτροδότησης) και να προχωρήσει η αποκατάστασή τους όπου χρειάζεται».
Στο δήμο Θέρμης
Λόγω των προβλημάτων ηλεκτροδότησης δεν λειτουργούν σήμερα στο δήμο Θέρμης τα σχολεία: 3ο Νηπιαγωγείο Θέρμης, 4ο Νηπιαγωγείο Θέρμης, 5ο Νηπιαγωγείο Θέρμης 1ο Δημοτικό Σχολείο Θέρμης, 2ο Δημοτικό Σχολείο Θέρμης, 4ο Δημοτικό Σχολείο Θέρμης, και το 3ο Γυμνάσιο Θέρμης.
-Στη Δημοτική Κοινότητα Βασιλικών κλειστό θα παραμείνει σήμερα το Νηπιαγωγείο Βασιλικών. Όλα τα υπόλοιπα σχολεία σε όλες τις βαθμίδες θα λειτουργήσουν κανονικά.
Στο δήμο Θερμαϊκού
-Στο δήμο Θερμαϊκού τα σχολεία λειτουργούν κανονικά σήμερα με εξαίρεση: α) το Νηπιαγωγείο και το Δημοτικό Σχολείο Αγγελοχωρίου που έχει πρόβλημα ηλεκτροδότησης και το Γυμνάσιο Νέων Επιβατών όπου θα γίνει η αποκατάσταση των ζημιών από τα καιρικά φαινόμενα.
Κλειστά σχολεία στη Χαλκιδική
Κλειστά τα σχολεία όλων των βαθμίδων παραμένουν σήμερα λόγω των εκτεταμένων προβλημάτων στην ηλεκτροδότηση που προκάλεσε η κακοκαιρία σε πολλές περιοχές από χθες το βράδυ και οι οποίες οφείλονται σε πτώσεις δέντρων από τους ισχυρούς ανέμους.
-Αναστέλλεται σήμερα η λειτουργία όλων των σχολικών μονάδων του δήμου Κασσάνδρας, σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης, όπως επίσης και σε ΚΔΑΠ και Παιδικούς Σταθμούς, προκειμένου να ελεγχθούν οι εγκαταστάσεις για τυχόν πλημμυρικά φαινόμενα και να εξασφαλιστεί η ομαλή πρόσβαση των μαθητών
-Κλειστά και τα σχολεία μετά τη σφοδρή κακοκαιρία που πλήττει την περιοχή.
Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, οι παιδικοί σταθμοί και τα ΚΔΑΠ στο δήμο Ν. Προποντίδας λόγω της σφοδρής κακοκαιρίας που έχει πλήξει το δήμο σε αρκετές περιοχές.
-Κλειστά και τα σχολεία Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, οι παιδικοί σταθμοί και τα ΚΔΑΠ του δήμου Πολυγύρου, όπου αναστέλλεται η λειτουργία όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων. Με τη σφοδρή κακοκαιρία που εξακολουθεί να πλήττει την περιοχή υπάρχει η δυσκολία στη μετακίνηση μαθητών και εκπαιδευτικών αλλά και η ανάγκη να καταγράψουν οι διευθυντές των σχολείων τυχόν προβλήματα στις σχολικές μονάδες.
-Κλειστά παραμένουν σήμερα όλα τα σχολεία και στο δήμο Αριστοτέλη, λόγω των έντονων φαινομένων που έχει φέρει η κακοκαιρία «Bora». «Η συγκεκριμένη απόφαση ελήφθη αφενός λόγω των ακραίων φαινομένων της κακοκαιρίας ‘Bora’ και αφετέρου μέχρι να ελεγχθεί και να εξακριβωθεί η σωστή λειτουργία όλων των εγκαταστάσεων μετά το πέρας των καιρικών φαινομένων», τόνισε σε ανακοίνωσή του ο δήμος.
-Κλειστά θα μείνουν τα σχολεία όλων των βαθμίδων στο δήμο Σιθωνίας για την προφύλαξη των μαθητών από τις ζημιές που προκάλεσαν οι σφοδροί άνεμοι και έντονη βροχόπτωση που πλήττει την περιοχή. «Εξαιτίας των έντονων καιρικών φαινόμενων προκλήθηκαν πτώσεις κλαδιών και δέντρων σε αύλειους χώρους και εισήλθαν νερά στο εσωτερικό των κτηρίων. Οι αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου θα προβούν σε όλους τους απαραίτητους ελέγχους και στις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να επιτευχθεί η άμεση αποκατάσταση των σχολικών κτηρίων και να εξασφαλιστεί η ασφάλεια των μαθητών» αναφέρεται σε ανακοίνωση του δήμου.
Στην Πιερία
Με απόφαση του δημάρχου Κατερίνης Ιωάννη Ντούμου ανακοινώνεται ότι: τα σχολεία και των δυο βαθμίδων εκπαίδευσης σε όλες τις δημοτικές ενότητες (Κατερίνης, Πέτρας, Πιερίων, Παραλίας, Κορινού, Ελαφίνας) θα είναι κλειστά σήμερα, Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου. «Η απόφαση κρίνεται επιβεβλημένη, προκειμένου να γίνει καταγραφή και αποκατάσταση όλων των ζημιών που τυχόν προκλήθηκαν από τα ακραία καιρικά φαινόμενα στα κτήρια και στις αυλές των σχολικών μονάδων. Επιπλέον για να ληφθούν όλα τα απαιτούμενα μέτρα ώστε μαθητές και εκπαιδευτικοί να επιστρέψουν στα σχολεία με απόλυτη ασφάλεια». Οι Δημοτικοί Βρεφονηπιακοί Σταθμοί για τη διευκόλυνση των εργαζομένων γονέων, θα λειτουργήσουν κανονικά.
Στις Σέρρες
Ο δήμος Σερρών ενημερώνει τους γονείς και κηδεμόνες των μαθητριών και μαθητών του 5ου Δημοτικού Σχολείου Σερρών, ότι το σχολείο θα παραμείνει κλειστό, σήμερα, Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου. «Η απόφαση ελήφθη, καθώς προκλήθηκε, βλάβη στην κεντρική παροχή ρεύματος του σχολείου μετά από πτώση δέντρου εντός της σχολικής αυλής. Η επιδιόρθωση της βλάβης της κεντρικής παροχής ρεύματος, αλλά και η συνολική απομάκρυνση του πεσμένου κορμού, δεν επιτρέπουν τη λειτουργία του σχολείου. Οι αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου σε συνεργασία με τη διεύθυνση του σχολείου εργάζονται ήδη για την αποκατάσταση των ζημιών και την απομάκρυνση του δέντρου. Παράλληλα, συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ προχωρούν στις αναγκαίες εργασίες για την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης στο σχολείο.