Friday , 29 March 2024

Μέρκελ: “Ξέρω ότι απαίτησα πολλά από τους Έλληνες”-Μητσοτάκης:”Η λιτότητα δεν μπορεί να είναι η απάντηση σε όλα” – “Συχνά η δυτική ψυχραιμία ενθαρρύνει την τουρκική αυθαιρεσία”

Διπλό μήνυμα, τόσο για τη δημοσιονομικής πολιτκή της Ε.Ε., όσο και για την εξωτερική της πολιτική απηήυθυνε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στις δηλώσεις του μετά τη σημερινή συνάντηση με την απερχόμεμη καγκελάριο της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ στο Μέγαρο Μαξίμου, τονίζοντας αφενός ότι “συχνά η δυτική ψυχραιμία ενθαρρύνει την τουρκική αυθαιρεσία και ότι είναι καιρός οι ευρωπαϊκές αρχές να μετουσιωθούν σε ευρωπαϊκή πολιτική, αφετέρου ότι η λιτότητα δεν μπορέι να είναι η απάντηση σε όλα.

“Γνωρίζω κα Καγκελάριε τη δική σας σταθερή θέση υπέρ του διαλόγου και της εκτόνωσης των εντάσεων”, ανέφερε μεταξύ άλλων ο Έλληνας πρωθυπουργός, αναφερόμενος στις σχέσεις με την Τουρκία. “Κι εγώ αγωνίζομαι για να κρατώ πάντα ανοικτούς τους διαύλους επικοινωνίας. Συχνά η δυτική ψυχραιμία ενθαρρύνει την τουρκική αυθαιρεσία. Είναι καιρός οι ευρωπαϊκές αρχές να μετουσιωθούν σε ευρωπαϊκή πρακτική. Η Ελλάδα θέλει μόνο φίλους. Επιθυμεί τις καλές σχέσεις, ασφαλώς και με τους γείτονές μας, με γνώμονα το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας. Δεν ανέχεται όμως απειλές. Η θέση μου είναι κρυστάλλινη”.

Όσον αφορά, δε, τη δημοσιονομική πολιτική της Ε.Ε., ο κ.Μητσοτάκης τόνισε: “Η λιτότητα δεν μπορεί να είναι η απάντηση σε όλα. Και το γαλλογερμανικό σύμφωνο και η συνθήκη αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής Ελλάδας-Γαλλίας μπορούν να συγκροτήσουν πρόπλασμα ευρωπαϊκής στρατηγικής αυτονομίας. Το μέλλον προβλέπεται συναρπαστικό και για την Ελλάδα, και για τη Γερμανία και για την Ευρώπη. Θα βηματίσουμε με το αγαπημένο ρήμα της Καγκελαρίου, “προσπαθώ”” και κατέληξε: “Σας υποδέχομαι με χαρά και σας αποχαιρετώ με σεβασμό. Η Αθήνα θα σας περιμένει και ως φίλη. Στη νέα σας πορεία μην ξεχνάτε τα λόγια του Γκέτε: Από όλους τους λαούς οι Έλληνες ονειρεύονται το όνειρο της ζωής με τον πιο όμορφο τρόπο”.

Α.Μέρκελ

“Όποιος γνωρίζει από πολιτισμό δεν μπορεί να αφήσει απ’ έξω την Αθήνα και την Ελλάδα” τόνισε η απερχόμενη καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ στις κοινές δηλώσεις της με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη σημειώνοντας ότι δεν θα είναι η τελευταία επίσκεψή της στην Ελλάδα.

Όταν ρωτήθηκε, δε, για την στάση της απέναντι στην Ελλάδα στην οικονομική κρίση τόνισε ότι η ίδια ήταν παντα υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ και είπα ότι η αποτελεσματικότητα του οικονομικού μας συστήματος θα πρέπει να είναι συγκρίσιμη αλλιώς δεν θα μπορούσαμε να κρατήσουμε ζωντανό το κοινό νόμισμα και πρόσθεσε: “Ξέρω ότι απαίτησα πολλά από τους Έλληνες, από την άλλη υπήρξαν και διαφορετικές κυβερνήσεις στην Ελλάδα που θεώρησαν πολλές μεταρρυθμίσεις ως δυνατές”.

Όσον αφορά στο μεταναστευτικό και στην Τουρκία, η κα.Μέρκελ ανέφερε: “Αποδείξαμε ότι μπορούμε να μοιραζόμαστε ευθύνες και νομίζω ότι και το Σύμφωνο ΕΕ-Τουρκίας είναι παράδειγμα που μας δείχνει ότι μπορούμε να συνεργαστούμε και σε αυτή την περίπτωση να συνεργαστούμε και με την Τουρκία. Γνωρίζω τον μεγάλο αριθμό των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η Ελλάδα όταν πρόκειται για τη συνεργασία με την Τουρκία. Συζητήσαμε και χθες και σήμερα εντατικά ότι θα πρέπει να ισχύουν τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και το διεθνές δίκαιο και πιστεύουμε ότι είναι σημαντικό αλλά δύσκολο να βρίσκομαι απαντήσεις και λύσεις μέσω του διαλόγου” και πρόσθεσε: “Θα ήθελα να ευχαριστήσω για τη συνεργασία με την Ελλάδα διότι λόγω της γεωπολιτικής της θέσης, της γειτνίασης της με την Τουρκία, οι προκλήσεις στα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης είναι τεράστιες”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *