Saturday , 14 September 2024

Μέση Ανατολή: Παγκόσμια ανησυχία από τη σύρραξη – Ποιες οι οικονομικές επιπτώσεις της ανάφλεξης

Παγκόσμια είναι η ανησυχία για τις οικονομικές επιπτώσεις του πολέμου στο Ισραήλ. Οι τομείς της ενέργειας αλλά και του τουρισμού είναι από τους πλέον ευάλωτους όσον αφορά τη σύρραξη στην εμπόλεμη περιοχή. Μεγάλος ο αντίκτυπος και στην ελληνική τουριστική κίνηση όπως επισημαίνει στο thesseconomy.gr ο ταξιδιωτικός πράκτορας Στέφανος Χατζημανώλης.

«Χτύπημα» στον τουρισμό
«Η απεικόνιση της σύρραξης στη Μέση Ανατολή επηρεάζει πάρα πολύ αμφίδρομα τόσο στον εξερχόμενο τουρισμό δηλαδή τους Έλληνες προσκυνητές οι οποίοι κατευθύνονται στα Ιεροσόλυμα και οι οποίοι αναγκάστηκαν εκ των πραγμάτων να ακυρώσουν όλα τα οδοιπορικά κι όλα τα προσκυνήματα για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο», υπογραμμίζει ο κ. Χατζημανώλης. Και προσθέτει «υπάρχει πολύ μεγάλο πρόβλημα και στην άφιξη των Ισραηλινών επισκεπτών δεδομένου ότι οι πρώτες εβδομάδες δείχνουν ότι θα έχουμε ένα πολύ μεγάλο κύμα ακυρώσεων λόγω και της επιστράτευσης που κηρύχθηκε στο Ισραήλ και γενικότερα λόγω της εμπόλεμης κατάστασης που επικρατεί εκεί.

Οι Ισραηλινοί ήταν από τη μεγαλύτερη τουριστική κίνηση της Β. Ελλάδας
Και όπως διευκρινίζει ο ταξιδιωτικός πράκτορας κ. Χατζημανώλης «αρκεί να σας πω ότι έχουμε πανελλαδικά πάνω από 110 πτήσεις την εβδομάδα, μιλάμε για ένα από τους μεγαλύτερους τουριστικούς ‘παίκτες’ που μας δίνουν τη δυνατότητα να έχουμε πάρα πολλές αφίξεις από αυτή τη χώρα και ειδικά σε εμάς στη Βόρεια Ελλάδα και στη Θεσσαλονίκη, γεγονός που τώρα μας επηρεάζει πολύ αρνητικά. Ελπίζουμε ότι τις επόμενες εβδομάδες να έχει εξομαλυνθεί κάπως η κατάσταση με μία κατάπαυση του πυρός για να μπορέσουμε να ελπίζουμε ότι το Δεκέμβρη ή τον Γενάρη θα μπορέσει να επανακινηθεί το τουριστικό ρεύμα αμφίδρομα».

Ακυρώσεις πτήσεων
Όσον αφορά τις ακυρώσεις ο κ. Χατζημανώλης υπογραμμίζει πως «αυτή τη στιγμή όσον αφορά τις ακυρώσεις από την Ελλάδα προς το Ισραήλ είμαστε στο 100%, δηλαδή έχουν ακυρωθεί τα πάντα. Από το Ισραήλ δεν είναι στο 100% αλλά οι αεροπορικές εταιρείες η μία μετά την άλλη εκτός από τον εθνικό αερομεταφορέα του Ισραήλ σταματάνε να πετάνε προς την εμπόλεμη χώρα. Οπότε είναι μοιραίο μέσα στην εβδομάδα να έχουν διακοπεί εντελώς οι αεροπορικές συνδέσεις, γεγονός που θα επιφέρει και τον πλήρη αποκλεισμό, καθώς δεν θα έχουμε καθόλου αφίξεις από το Ισραήλ». Αναφερόμενος στην κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή ο κ. Χατζημανώλης σχολιάζει «η Μέση Ανατολή είναι μια πολλή ευαίσθητη περιοχή κι εμάς όλους που ασχολούμαστε με τον τουρισμό η συγκεκριμένη περιοχή μας έχει επηρεάσει πολύ τα τελευταία 25-30 χρόνια. Είναι το πεπρωμένο, είναι η μοίρα. Πρέπει αναγκαστικά να περιμένουμε και να διαχειριστούμε την κρίση αλλά επειδή έχουν συγκλονιστικό συγκλονιστικό ιστορικό, θρησκευτικό και κοινωνικό περίγυρο αυτά τα μέρη είτε μιλάμε για το Λίβανο, είτε μιλάμε για το Ισραήλ, την Ιορδανία, τη Συρία ακόμη και για την Αίγυπτο θεωρώ ότι θα επανέλθει πάλι η κατάσταση ας ελπίσουμε το νωρίτερο δυνατό».

Οι τιμές του πετρελαίου
Η κλιμάκωση της κρίσης στην περιοχή αναζωπύρωσε τις διεθνείς τιμές πετρελαίου και αερίου, σε μια περίοδο που η Ευρώπη μπαίνει στη χειμερινή περίοδο και η ζήτηση για θέρμανση μεγαλώνει. Αναλυτές χτυπούν καμπανάκι πως οι συνέπειες θα είναι μεγαλύτερες στις τιμές ενέργειας, σε περίπτωση που η κρίση επεκταθεί στη Μέση Ανατολή. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ανακοίνωσε την Τρίτη ότι ο ρυθμός της παγκόσμιας οικονομικής ανάκαμψης επιβραδύνεται, μια προειδοποίηση που έρχεται καθώς ένας νέος πόλεμος στη Μέση Ανατολή απειλεί να ανατρέψει την παγκόσμια οικονομία που ήδη ταλαντεύεται από πολλά χρόνια αλληλοεπικαλυπτόμενων κρίσεων.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *