Friday , 26 April 2024

Μέτρα ΤΩΡΑ συνιστούν στον πρωθυπουργό οι λοιμωξιολόγοι – “Είμαστε πολύ κοντά σε ένα δεύτερο κύμα κορωνοϊού τον Αύγουστο”

Την έντονη ανησυχία του μετά τα 50 κρούσματα κορωνοϊού που έχουν καταγραφεί εξέφρασε ο παθολόγος-λοιμωξιολόγος και Υπεύθυνος Ιατρείου Λοιμώξεων-Ταξιδιωτικής Ιατρικής Μάριος Λαζανάς.

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ τόνισε ότι χτυπούν πολλά “καμπανάκια με τα 50 κρούσματα” και συνέστησε στην Πολιτεία να πάρει μέτρα όσο είναι νωρίς. Ο κ. Λαζανάς συνέστησε καθολικούς ελέγχους και διαβατήρια υγείας στους τουρίστες.

“Γενικά υπάρχει πρόβλημα. Τα πλοία μας δεν ξέρω πόσο σύγχρονα είναι ή και με το θέμα του αερισμού. Θα πρέπει τα κλιματιστικά που υπάρχουν να μην κάνουν ανακύκλωση του αέρα. Για αυτό θα πρέπει να υπάρχουν αποστάσεις και οπωσδήποτε η χρήση μάσκας κρίνεται απαραίτητη” επεσήμανε.

Ο κ. Λαζανάς αναφέρθηκε και στο συνωστισμό επισημαίνοντας ότι υπάρχει μεγάλος συνωστισμός στα πλοία και ότι δεν τηρείται η πληρότητα κατά 65%. “Ακόμη και τώρα πρέπει να ληφθούν έκτακτα μέτρα. Δε  γίνεται να πηγαίνουμε στο σούπερ μάρκετ και να μη φοράμε μάσκα, Διαφωνώ με τη μη χρήση μάσκας στα εμπορικά κέντρα. Δεν μπορεί να πηγαίνεις στο φούρνο και αυτός που δίνει το ψωμί να μη φοράει μάσκα επειδή έχει την ασπίδα από πλεξιγκλας. Αυτό δεν είναι λύση”.

Επιπλέον, τόνισε ότι ακόμη και η απελευθέρωση των τραπεζιών δεν έπρεπε να γίνει Αυτή τη στιγμή υπάρχουν εστιατόρια που θα βάλουν 30-40 τραπέζια μαζί. Και εκεί στο χώρο της εστίασης γίνεται ένα πανηγύρι”.

Για τα πανηγύρια στα νησιά επεσήμανε ότι δεν μπορούν να τηρηθούν μέτρα. “Κανονικά δε θα έπρεπε να γίνονται. Στα πανηγύρια πηγαίνουν και πολλοί τουρίστες γιατί είναι θέαμα που τους αρέσει”.

Ο κ. Λαζανάς εκτίμησε ότι είμαστε πολύ κοντά σε ένα δεύτερο κύμα κορωνοϊού τον Αύγουστο. Σημείωσε ότι πρέπει να γίνεται μεγαλύτερος έλεγχος στις πύλες εισόδου της χώρας, αλλά αυτό έχει τις δυσκολίες του, όπως είπε, διότι δεν έχουμε επάρκεια εργαστηρίων. Τόνισε ακόμη, ότι πρέπει να επεκταθεί ο έλεγχος στον γενικό πληθυσμό.

Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ακόμη και για τοπικά lockdown στα νησιά. “Αν με ρωτούσε ο πρωθυπουργος θα του πρότεινα να θέσει μέτρα τώρα, στις πύλες εισόδου, στα μαγαζιά, στα πανηγύρια και στη χρήση μάσκας”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *