Friday , 19 April 2024

Μήνυμα Μηταράκη στην Τουρκία – Προσωρινή η δομή φιλοξενίας στη Νέα Καβάλα – Κλείνουν οι Μουριές

Αυστηρό μήνυμα προς την Τουρκία για την εφαρμογή της Κοινής δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας έστειλε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης, από τη δομή φιλοξενίας της Νέας Καβάλας, την οποία επισκέφθηκε το πρωί στο πλαίσιο της τριήμερης περιοδείας του σε δομές της βόρειας Ελλάδας.

“Περιμένω από την Τουρκία να εφαρμόσει την Κοινή Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας για τον περιορισμό των μεταναστευτικών ροών. Δηλώσεις που υπονοούν νέα προσπάθεια εργαλειοποίησης του ανθρώπινου πόνου για γεωπολιτικούς λόγους δεν γίνονται ανεκτές και δεν θα είναι επιτυχείς”, τόνισε σχετικά υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου.

Προσωρινές και όχι μόνιμες κατασκευές στη δομή της Νέας ΚαβάλαςΚλείνει η ξενοδοχειακή δομή στις Μουριές

Σε συνάντηση που είχε στο Πολύκαστρο Κιλκίς με τον δήμαρχο της περιοχής Κωνσταντίνο Σιωνίδη, παρουσία και του υφυπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης, βουλευτή Κιλκίς Γιώργου Γεωργαντά, ο κ.Μηταράκης διαβεβαιωσε ότι θα είναι προσωρινές και όχι μόνιμες οι κατασκευές στη δομή φιλοξενίας της Νέας Καβάλας, στον δήμο Παιονίας και προσέθεσε ότι χάρη και στην προσπάθεια της Υπηρεσίας Ασύλου για την ταχύτερη έκδοση αποφάσεων, «οι ανάγκες φιλοξενίας μειώνονται δραστικά απ’ αυτά που βιώσαμε τα προηγούμενα χρόνια».

Στη συνέχεια ο υπουργός επισκέφθηκε τη δομή φιλοξενίας στη Νέα Καβάλα, όπου περιηγήθηκε στους χώρους και ενημερώθηκε για την κατάσταση από τον διοικητή Τραϊανό Τρέγκα, υπηρεσιακούς υπαλλήλους κ.ά. Στη συγκεκριμένη δομή φιλοξενούνται αυτή τη στιγμή 1.527 άτομα. Το ήμισυ αυτών είναι Αφγανοί, το 25% Σύροι και το υπόλοιπο 25% άλλες εθνικότητες Στη συνέχεια .συνοδευόμενος από τον κ. Γεωργαντά, συναντήθηκαν με τον δήμαρχο Κιλκίς, Δημήτρη Κυριακίδη, και σε δηλώσεις του αμέσως ανακοίνωσε πως από την άλλη εβδομάδα ξεκινά η διαδικασία τερματισμού της ξενοδοχειακής δομής φιλοξενίας στις Μουριές «για να ολοκληρώσουμε εντός χρονοδιαγράμματος την πλήρη αποχώρηση των αιτούντων άσυλο απ’ αυτό».

«Τους τελευταίους μήνες, η κυβέρνηση εφαρμόζει μια διαφορετική πολιτική στο μεταναστευτικό σε σχέση με το 2015. Βάλαμε δυο στόχους: την ουσιαστική μείωση των μεταναστευτικών ροών και τον δραστικό περιορισμό των επιπτώσεων της κρίσης στις τοπικές κοινωνίες», σημείωσε ο υπουργός, επισημαίνοντας ότι τους τελευταίους μήνες οι ροές έχουν μειωθεί κατά πάνω από 90%. «Αυτό μας επιτρέπει να αποσυμφορήσουμε όχι μόνο τις δομές των νησιών, όπου η αποσυμφόρηση έχει φτάσει στο 35% αλλά να αρχίσουμε να κλείνουμε και δομές στην ηπειρωτική Ελλάδα» ανέφερε και προσέθεσε: «Χθες κλείσαμε άλλα έξι ξενοδοχεία που χρησιμοποιούμε για το μεταναστευτικό. Και δημιουργούμε και κενές θέσεις σε υφιστάμενες δομές», τόνισε ο κ.Μηταράκης.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *