Friday , 29 March 2024

Μήνυση κατ’αγνώστου για βάναυση κακοποίηση του σκύλου-μασκότ των Λαδάδικων, από την Εντεταλμένη Σύμβουλο για θέματα αδέσποτων ζώων του Δήμου Θεσ/νίκης, Μαρία Αρβανιτίδου

Μήνυση κατ΄ αγνώστου υπέβαλε χθες, Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2020, η Εντεταλμένη Σύμβουλος του Δήμου Θεσσαλονίκης για θέματα αδέσποτων ζώων Μαρία Αρβανιτίδου για βάναυση κακοποίηση σκύλου.

«Η αγαπημένη μασκότ των Λαδάδικων, ο αγαθός γίγαντας γνωστός με το όνομα Σόλων τα ξημερώματα Σαββάτου δέχτηκε επίθεση από άγνωστο. Έχουμε κάνει όλες τις απαιτούμενες ενέργειες μαζί με την αυτόπτη μάρτυρα και ζητώ από την αστυνομία να βρει τον ένοχο και να του επιβληθεί η προβλεπόμενη ποινή», δήλωσε η ίδια σχετικά με το θέμα. (σ.σ. στη φωτό απεικονίζεται η κα.Αρβανιτίδου με τον Σόλωνα, πέρυσι τον Μάρτιο).

Δυστυχώς τόσο στο Δήμο Θεσσαλονίκης, όπως και σε όλη την Ελλάδα, καθημερινά γίνονται καταγγελίες για θανάτους αδέσποτων και δεσποζόμενων ζώων από φόλες, καθώς και για εγκαταλείψεις ή παθητικές κακοποιήσεις ζώων.

Η κακοποίηση, ο βασανισμός και η δολοφονία ζώων αποτελούν αυτεπάγγελτα διωκόμενα εγκλήματα και ακολουθούν τη διαδικασία του αυτοφώρου σύμφωνα με το Ν. 4039/2012 & 4235/2014, ενώ οι υπεύθυνοι τιμωρούνται με φυλάκιση τουλάχιστον 2 ετών και χρηματική ποινή έως 30.000€

Παραδείγματα κακοποίησης ζώων είναι η τοποθέτηση δηλητηριασμένου φαγητού για τα αδέσποτα (φόλες), η μόνιμη αλυσόδεση σκύλου σε αυλή και η εγκατάλειψη σε μπαλκόνια ή ταράτσες, ο υποσιτισμός, τα χτυπήματα, η θανάτωση, ο βασανισμός, οι  κυνομαχίες κ.λπ.

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης απευθύνει έκκληση προς τους ευαίσθητους αλλά και ευσυνείδητους δημότες, να μην αδιαφορούν σε τέτοιου είδους περιστατικά και όταν υποπέσουν στην αντίληψή τους ή είναι αυτόπτες μάρτυρες σε ανάλογες κακοποιήσεις χωρίς κανέναν φόβο ή δισταγμό να τα καταγγέλλουν όλα άμεσα στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής τους. Καμία θανάτωση ή κακοποίηση ζώου δεν πρέπει να μένει ατιμώρητη.

Με την ευκαιρία, ενημερώνονται οι δημότες πως είναι απολύτως νόμιμο να σιτίζονται τα αδέσποτα ζώα από φιλόζωους. Παράλληλα κρίνεται επιβεβλημένο, οι ίδιοι, να φροντίζουν για την καθαριότητα των σημείων στα οποία εναποθέτουν την τροφή, καθώς ελλοχεύει κίνδυνος ανάπτυξης τρωκτικών και εντόμων, γεγονός που συνιστά εν δυνάμει ανθυγιεινή εστία και επισύρει την δίωξη του υπαιτίου για παράβαση του άρθρου 22 του Υγειονομικού Κανονισμού. Επίσης καλό είναι η σίτισή τους να μην γίνεται κοντά σε Σχολεία και Νοσοκομεία.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *