Saturday , 20 April 2024

Μείωση ΕΝΦΙΑ από 50% έως και μηδενισμός του για χιλιάδες φορολογούμενους λόγω της πανδημίας

Μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 50% έως και… 100% αναμένεται να ισχύσει φέτος, πρώτη φορά, για εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενους, όπως δημοσιεύει στο σημερινό της φύλλο η “Ναυτεμπορική”.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, πρόκειται για ιδιοκτήτες ατομικών επιχειρήσεων και εργαζομένους στον ιδιωτικό τομέα, που κατά τη διάρκεια του 2020 υπέστησαν σημαντικές απώλειες εισοδημάτων εξαιτίας των μέτρων περιορισμού των επαγγελματικών δραστηριοτήτων τους, τα οποία ελήφθησαν για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού.

Τα ετήσια φορολογητέα εισοδήματα των συγκεκριμένων φορολογουμένων, λόγω της πολύ μεγάλης μείωσης που υπέστησαν κατά τη διάρκεια του 2020, έχουν υποχωρήσει κάτω από τα εισοδηματικά όρια που προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία για τη χορήγηση απαλλαγών από τον ΕΝΦΙΑ. 

Το αποτέλεσμα της εξέλιξης αυτής θα είναι οι εν λόγω φορολογούμενοι να απαλλαγούν φέτος από το 50% ή ακόμη και από το σύνολο του ΕΝΦΙΑ που αναλογεί στην ακίνητη περιουσία τους.

Τι ισχύει

Σύμφωνα, ειδικότερα, με την ισχύουσα νομοθεσία, δικαιούχος απαλλαγής από το 50% του ΕΝΦΙΑ είναι κάθε φορολογούμενος που, μεταξύ άλλων, είχε κατά το προηγούμενο έτος «συνολικό ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα» μέχρι 9.000 ευρώ. 
Το όριο αυτό προσαυξάνεται κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και για κάθε εξαρτώμενο τέκνο της οικογένειας.

Επιπλέον, στις οικογένειες που είναι τρίτεκνες ή πολύτεκνες ή περιλαμβάνουν ανάπηρα άτομα κατά ποσοστά 80% και άνω χορηγείται πλήρης απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ εφόσον, μεταξύ άλλων, το «συνολικό ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα» του προηγούμενου έτους δεν έχει υπερβεί τις 12.000 ευρώ. Το όριο αυτό προσαυξάνεται κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος.

Κατά συνέπεια, η σημαντική μείωση των φορολογητέων εισοδημάτων εκατομμυρίων φορολογουμένων κατά τη διάρκεια του 2020 θα έχει ως συνέπεια μεγάλος αριθμός εξ αυτών να εμφανίσει για πρώτη φορά ετήσια οικογενειακά εισοδήματα χαμηλότερα των εισοδηματικών ορίων που προβλέπονται για την μερική ή ολική απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ. 

Το αποτέλεσμα θα είναι να αυξηθεί φέτος σημαντικά ο αριθμός των φυσικών προσώπων που θα πληρώσουν ΕΝΦΙΑ μειωμένο κατά 50% καθώς και ο αριθμός των τριτέκνων και των πολυτέκνων που θα απαλλαγούν πλήρως από τον ΕΝΦΙΑ. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *