Thursday , 28 March 2024

Μείωση του εισοδήματος τους δηλώνουν πάνω από τέσσερις στους δέκα Θεσσαλονικείς, λόγω κορωνοϊού

Πάνω από 4 στους 10 Θεσσαλονικείς δηλώνουν ότι έχει μειωθεί το εισόδημα του νοικοκυριού τους, εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού και των επακόλουθων έκτακτων μέτρων που αυτή έχει επιφέρει ενώ το 27% επισημαίνει ότι έχει μεταβληθεί ο τρόπος με τον οποίο ασκεί την εργασία του (τηλεργασία, κτλ).

Τα συμπεράσματα αυτά προκύπτουν από έρευνα του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ),την οποία διενέργησε η εταιρεία Palmos Analysis, το διάστημα 23 Μαρτίου-1η Απριλίου σε δείγμα 704 ατόμων στο νομό  Θεσσαλονίκης.                                                                                                                         

Για την οικονομική του κατάσταση σε σχέση με την εξάπλωση της πανδημίας και το lock down της οικονομίας, το 67% δηλώνει ότι ανησυχεί πολύ/αρκετά, το 16% λίγο/καθόλου, το 15% ούτε πολύ/ούτε λίγο και το 2% δεν γνωρίζει/δεν απαντά.

Επιπλέον, οι ερωτώμενοι απαντούν σε ποσοστό 43% ότι έχει μειωθεί το εισόδημα του νοικοκυριού τους, σε ποσοστό 42% ότι έχει ακυρώσει/αναβάλλει σημαντικά γεγονότα, το 27% ότι έχει ανασταλεί η εργασία του ή έχει απολυθεί και το 27% ότι έχει μειωθεί η εργασία του/έχει λιγότερη δουλειά.                                                         

Επιπλέον, το 60% των ερωτώμενων ανησυχεί πολύ/αρκετά για την υγεία του με αφορμή την πανδημία, το 24% λίγο/καθόλου και το 16% ούτε πολύ/ούτε λίγο.  Ακόμη, το 81% ανησυχεί πολύ/αρκετά για την υγεία των δικών του ανθρώπων, το 11% ούτε πολύ/ούτε λίγο και το 8% λίγο/καθόλου.    

Μέτρα προστασίας                                              

Ο περιορισμός των μετακινήσεων (95%), η αυστηρότερη τήρηση των μέτρων προσωπικής υγιεινής (87%), η μείωση των επισκέψεων στην αγορά (84%),η  προμήθεια/χρήση των αντισηπτικών προϊόντων (81%), η μη συμμετοχή σε δημόσιες εκδηλώσεις/κοινωνικές υποχρεώσεις (77%), ο περιορισμός της χρήσης μέσων μαζικής μεταφοράς (67%) και η προμήθεια/χρήση προστατευτικής μάσκας (67%), αποτελούν τα προσφιλέστερα μέτρα προστασίας.                                                                       

Επίσης, η αντιμετώπιση της εξάπλωσης του κορωνοϊού από την Πολιτεία και τις αρχές αξιολογείται πολύ/αρκετά ικανοποιητικά σε ποσοστό 78%, ούτε πολύ/ούτε λίγο ικανοποιητικά σε ποσοστό 13% και λίγο/καθόλου ικανοποιητικά σε ποσοστό 7%.

Τέλος, τα μέτρα στήριξης των πολιτών και των επιχειρήσεων που έχει ανακοινώσει μέχρι σήμερα η Πολιτεία, το 57% τα κρίνει ως επαρκή και αποτελεσματικά, το 26% ανεπαρκή και αναποτελεσματικά και το 17% δεν έχει γνώμη/δεν απαντά.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *