Οι καταναλωτές ξεκινούν σιγά – σιγά τις πασχαλινές αγορές τους, ενώ οι κρεοπώλες διατηρούν επιφυλάξεις για την τελική διαμόρφωση των τιμών στα αρνιά και στα κατσίκια, καθώς οι πρόσφατες απώλειες ζωικού κεφαλαίου λόγω της πανώλης και της ευλογιάς έχουν δημιουργήσει πρόβλημα στην αγορά. Όπως εξηγεί στο thesseconomy.gr ο πρόεδρος του Σωματείου Κρεοπωλών Νομού Θεσσαλονίκης Νικόλαος Μπαλαμπανίδης «υπάρχει μεγάλο πρόβλημα στην επάρκεια των αμνοεριφίων. Τα πράγματα αλλάζουν κάθε μέρα, κάθε ώρα. Το πρόβλημα δεν είναι μόνο ότι συμπίπτει το Καθολικό με το Ορθόδοξο Πάσχα. Το βασικό μας πρόβλημα είναι ότι δεν ξέρουμε πόσα αρνιά θα χρειαστούν για την ελληνική αγορά. Δεν ξέρουμε αν μπορούν να σφαγούν γιατί στα μέρη όπου εκτρέφονται αρνιά δεν υπάρχουν κατάλληλα σφαγεία και η δυναμικότητα για να σφαγούν».
Οι συνέπειες
Ο πρόεδρος του Σωματείου Κρεοπωλών Νομού Θεσσαλονίκης διευκρινίζει ότι «με την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, από την ευλογιά στα ζώα, καθώς απαγορεύονται οι μετακινήσεις από νομό σε νομό, δεν μπορούν να μετακινηθούν ζωντανά από τον ένα νομό στον άλλο. Οπότε το πιο μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε αυτή τη στιγμή δεν είναι μόνο ότι θα γίνει απορρόφηση για τους καθολικούς αλλά ότι δεν ξέρουμε αν θα μπορέσουν να σφαγούν τα αρνιά και τα κατσίκια που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα. Οπότε καταλαβαίνετε ότι το πρόβλημα δεν θα είναι μόνο σ’ εμάς. Δεν θα είναι μόνο στον καταναλωτή που θα αγοράσει ακριβά αν συμβεί αυτό εν τέλει, θα είναι και στον παραγωγό μεγάλη η ζημιά γιατί θα του μείνουν ζωντανά και αυτό θα έχει καταστροφικές συνέπειες για την παραγωγή του».
Οι ελληνοποιήσεις
Όσον αφορά τις ελληνοποιήσεις ο κ. Μπαλαμπανίδης είπε ότι «αυτό γινότανε ανέκαθεν. Ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας. Τους τρόπους αυτοί που το κάνουνε τους ξέρουν πολύ καλά. Αυτό που πρέπει να ξέρει ο καταναλωτής είναι ότι η ελληνοποίηση δεν γίνεται στα κρεοπωλεία. Γίνεται πολύ νωρίτερα. Αυτό είναι κάτι που δεν γνωρίζουμε αν θα γίνει και πότε θα γίνει. Δυστυχώς, γίνεται κάθε χρόνο και δεν μπόρεσε η πολιτεία να βρει έναν τρόπο για να πατάξει αυτό το πράγμα».
Αβεβαιότητα με τις τιμές
«Τη Μεγάλη Εβδομάδα δυστυχώς θα έχουμε άλλο ένα αγκάθι», αναφέρει ο πρόεδρος του Σωματίου Κρεοπωλών. Και εξηγεί «όσοι καταναλωτές προλάβουν και παραγγείλουν αρνί ή κατσίκι από τα κρεοπωλεία θα φάνε οβελία και σε πιο προσιτή τιμή. Γιατί κακά τα ψέμματα είναι αμφίβολο το περιβάλλον, γιατί κι εμείς θα πάμε συντηρητικά στις παραγγελίες μας. Λογικά θα κοιτάξουμε να καλύψουμε τις παραγγελίες από τον κάθε πελάτη μας και θα έχουμε κι ένα 10% επιπλέον προϊόν στο μαγαζί μας, γιατί δεν ξέρεις τί γίνεται. Οπότε τη Μεγάλη Δευτέρα η τιμή μπορεί να είναι χ και τη Μεγάλη Τρίτη ή τη Μεγάλη Τετάρτη που θα ψάχνει ο καταναλωτής να αγοράσει κατσίκι ή αρνί μπορεί να το βρει ακριβότερο ακόμη και κατά 20%-30% όσον αφορά την τιμή στην περίπτωση που δεν έχει κάνει την παραγγελία. Κανείς πάντως δεν ξέρει αυτή τη στιγμή τί μέλλει γενέσθαι όχι μόνο με την τιμή αλλά κι αν ακόμη θα υπάρχει προϊόν την αγορά».
Ακριβότερο από πέρσι
«Όσον αφορά την τιμή κατά την προσωπική μου άποψη θα είναι λογικά πιο ακριβό απ’ ό,τι πέρυσι βάσει των καταστάσεων και λόγω των ελλείψεων», επισημαίνει ο κ. Μπαλαμπανίδης. Και συμπληρώνει «αλλά ποτέ δεν ξέρεις πού θα… κάτσει τελικά η τιμή». Πάντως σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς, οι τιμές του αρνιού, λίγες μέρες πριν από το Πάσχα, κυμαίνονται από 9 -12 ευρώ το κιλό, ενώ το κατσίκι πωλείται από 12 έως 13 ευρώ το κιλό, με τους κτηνοτρόφους να προειδοποιούν για περαιτέρω αυξήσεις, εκτιμώντας ότι η τιμή μπορεί να φτάσει τα 14-15 ευρώ το κιλό. Ένας ακόμη παράγοντας που μπορεί να αυξήσει φέτος τις τιμές είναι και η ιδιαίτερα αυξημένη ζήτηση από το εξωτερικό, καθώς το Καθολικό και το Ορθόδοξο Πάσχα συμπίπτουν ημερολογιακά, οδηγώντας σε μεγαλύτερη εξαγωγή αμνοεριφίων.
Ο πρόεδρος κρεοπωλών Θεσσαλονίκης συμβουλεύει τους καταναλωτές
«Επειδή όμως των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν, εγώ θα ήθελα να συμβουλεύσω τους καταναλωτές να κάνουν τις παραγγελίες τους έγκαιρα με την προοπτική να μη βρεθούν προ εκπλήξεως και δεν έχουν παραδοσιακό αρνάκι ή κατσικάκι στο πασχαλινό τραπέζι τους. Και επίσης να εμπιστευτούν τους κρεοπώλες της γειτονιάς τους οι οποίοι στηρίζουν την ελληνική παραγωγή κι έχουν ποιοτικό προϊόν. Η τιμή θα είναι η χαμηλότερη που θα μπορέσει να υπάρξει ως προς το κέρδος των κρεοπωλείων, οι καταναλωτές θα εξυπηρετηθούν και θα φάνε ντόπιο ελληνικό αρνάκι ή κατσικάκι γάλακτος», συμβούλευσε ο πρόεδρος του Σωματείου Κρεοπωλών Νομού Θεσσαλονίκης Νικόλαος Μπαλαμπανίδης.