Thursday , 28 March 2024

Μειώνονται τα πρόστιμα της εφορίας

Μειώσεις των προστίμων της εφορίας για τις “πειραγμένες” ταμειακές μηχανές, τη μη τήρηση λογιστικών βιβλίων όπως και για τη μη υποβολή φορολογικών δηλώσεων προβλέπει τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών που κατατέθηκε στη Βουλή και που συμπεριλαμβάνεται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων για με τίτλο «Στρατηγικές επενδύσεις και βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος μέσω της επιτάχυνσης διαδικασιών στις ιδιωτικές και στρατηγικές επενδύσεις και δημιουργία πλαισίου για τις εταιρείες τεχνοβλαστούς».

Σύμφωνα με αυτήν, θεσπίζεται ανώτερο πλαφόν στα φορολογικά πρόστιμα και αυτό αφορά σε όλες τις υποθέσεις για τις οποίες δεν έχουν εκδοθεί έως τις 29 Νοεμβρίου 2021 οριστικές πράξεις επιβολής προστίμου.

Αναλυτικά η τροπολογία ανά είδος παράβασης προβλέπει τα κάτωθι:

1. Πρόστιμα για μη τήρηση λογιστικών βιβλίων:
Οι παραβάσεις για τη μη τήρηση λογιστικών αρχείων και τη μη διαφύλαξη φορολογικών ηλεκτρονικών μηχανισμών (ΦΗΜ) και φορολογικών μνημών και αρχείων που δημιουργούν οι ταμειακές μηχανές είναι οι εξής:

-Επιβάλλεται πρόστιμο 15% επί των εσόδων από επιχειρηματική δραστηριότητα για κάθε ελεγχόμενο έτος όπως αυτά προκύπτουν από τον μέσο όρο των δηλωθέντων εσόδων με τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος των 3 τελευταίων φορολογικών ετών.

-Το πρόστιμο δεν μπορεί να είναι κατώτερο των 10.000 ευρώ ανά ελεγχόμενο έτος για απλογραφικά βιβλία και 30.000 ευρώ ανά ελεγχόμενο έτος για διπλογραφικά βιβλία. Αυτό που αλλάζει είναι ότι τα πρόστιμα δεν μπορεί να είναι ανώτερα του τριπλάσιου του κατά περίπτωση κατώτερου προστίμου.

2. Πρόστιμα για μη υποβολή δηλώσεων από οντότητες:
Εάν μία από τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος των 3 τελευταίων φορολογικών ετών δεν έχει υποβληθεί, τότε το πρόστιμο υπολογίζεται με βάση τον μέσο όρο των εσόδων των υποβληθεισών δηλώσεων και δεν μπορεί να είναι κατώτερο των 30.000 ευρώ ανά ελεγχόμενο έτος εφόσον πρόκειται:
– για υπόχρεο τήρησης απλογραφικών βιβλίων και των 50.000 ευρώ ανά ελεγχόμενο έτος,
-είτε για υπόχρεο τήρησης διπλογραφικών βιβλίων.
Αυτό που αλλάζει είναι ότι το πρόστιμο δεν μπορεί να είναι ανώτερο του τριπλάσιου του κατά περίπτωση κατώτερου προστίμου.

3. Πρόστιμα για ταμειακές μηχανές:
Όταν διαπιστώνεται η παραβίαση ή παραποίηση ή επέμβαση κατά οποιονδήποτε τρόπο στη λειτουργία των φορολογικών ηλεκτρονικών μηχανισμών (ΦΗΜ) καθώς και η έκδοση στοιχείων λιανικής πώλησης από ΦΗΜ, ο οποίος δεν λειτουργεί με εγκεκριμένες προδιαγραφές αναστέλλεται η λειτουργία όλων των επαγγελματικών εγκαταστάσεων από 2 έως 12 μήνες ενώ παράλληλα επιβάλλεται πρόστιμο 100.000 ευρώ. Αυτό που αλλάζει είναι ότι όταν ο υπαίτιος της παράβασης είναι ο κάτοχος-χρήστης του φορολογικού ηλεκτρονικού μηχανισμού, επιβάλλεται αναλόγως το ποσό του προστίμου χωρίς να εφαρμόζονται τα ανώτατα όρια. Η ρύθμιση καταλαμβάνει και υποθέσεις για τις οποίες μέχρι τις 29 Νοεμβρίου 2021 δεν έχουν εκδοθεί οριστικές πράξεις επιβολής προστίμου.

4. Απώλεια ταμειακής μηχανής:
Δεν επιβάλλεται πρόστιμο λόγω δήλωσης απώλειας ΦΗΜ πριν την έκδοση της εντολής επιτόπιου ελέγχου σε φορολογούμενους.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *