Saturday , 20 April 2024

Μετά από δέκα αιώνες(!) χτύπησαν και πάλι οι καμπάνες στον ιερό ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στο Χορτιάτη

Χρειάστηκε να περάσουν δέκα αιώνες για να χτυπήσουν και πάλι οι καμπάνες στον ιερό ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στο Χορτιάτη.

Τα εγκαίνια της ανακαινισμένης εκκλησίας τέλεσε ο μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως, κ.Βαρνάβας,παρουσία της υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνας Μενδώνη, του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολου Τζιτζικώστα και του δημάρχου Πυλαίας – Χορτιάτη, Ιγνάτιου Καϊτεζίδη.

«Η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχει σταθερά στην κορυφή των προτεραιοτήτων της την αποκατάσταση και ανάδειξη όλων των μνημείων που σηματοδοτούν την πορεία μας στους αιώνες και αποτελούν συγκριτικό αναπτυξιακό μας πλεονέκτημα, με πολυεπίπεδα οφέλη. Όπως ακριβώς κάναμε και εδώ, στον ιερό ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, στο Χορτιάτη, όπου εξασφαλίσαμε τους πόρους και ολοκληρώσαμε τις εργασίες πλήρους ανακαίνισης του ιερού ναού, των παρακείμενων κτιρίων, όπου έχουν διατηρηθεί όλα τα μοναδικά παραδοσιακά αρχιτεκτονικά στοιχεία και αποτελούν εντυπωσιακό δείγμα της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς της περιοχής», δήλωσε ο κ. Τζιτζικώστας.

Οι παρεμβάσεις που υλοποίησε η περιφέρεια στον ιερό ναό αφορούν την αποκατάσταση της ασφάλειας σε όλα τα κτίσματα του μνημείου και του περιβάλλοντος χώρου,την προσθήκη σύγχρονων δικτύων και συστημάτων πυρασφάλειας και την δημιουργία νέας πνευματικής στέγης.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *