Tuesday , 23 April 2024

”Μετά τις 25 Μαρτίου τα πρώτα σημάδια αποκλιμάκωσης”

Την εκτίμηση ότι θα αρχίσουμε να βλέπουμε σημάδια αποκλιμάκωσης μετά τις 25 Μαρτίου εξέφρασε σήμερα ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Νίκος Τζανάκης, προβλέποντας μια μικρή οριακή άνοδος των κρουσμάτων αυτή την εβδομάδα, ενδεχομένως και κάποιες μέρες πάνω από 3.000 κρούσματα, όπως είπε. 

Προς το τέλος της εβδομάδας, ωστόσο, αναμένεται η απαρχή της επιπέδωσης της καμπύλης και μετά τις 25 Μαρτίου θα αρχίσουμε να βλέπουμε δείγματα αργής αποκλιμάκωσης, όπως εξήγησε ο καθηγητής μιλώντας στην τηλεόραση του Mega.

«Τα τετραψήφια κρούσματα μπορεί να παραμένουν μέχρι και 20 μέρες μετά», προειοδοποίησε τονίζοντας πως «το lockdown δεν το θέλει κανείς μας, αλλά χωρίς αυτό δεν θα μπορέσει το σύστημα να ανταποκριθεί και να φροντίσει όσους νοσήσουν».

Συνεχίζοντας έκρινε «ανεπαρκή» και «αναποτελεσματικά» τα μέτρα που ισχύουν τώρα. «Κάτι πρέπει να κάνουμε», είπε χαρακτηριστικά.

Συνεχίζοντας εμφανίστηκε θετικός για το άνοιγμα του λιανεμπορίου, θέτοντας, ωστόσο, μια άλλη παράμετρο, αυτή των αυξημένων τεστ. »Μπορεί να λειτουργήσει καλά και με ασφάλεια αν οι υπάλληλοι και οι καταστηματάρχες κάνουν τεστ ανά βδομάδα», εξήγησε.

Παράλληλα ο κ. Τζανάκης σημείωσε ότι το Πάσχα θα μπορούμε να είμαστε σε μια καλή κατάσταση. «Αλλά το μίγμα μέτρων μπορεί να αλλάξει με την αθρόα παραγγελία διαγνωστικών τεστ. Θα πρέπει να εφαρμοστούν πρωτόκολλα για τα τεστ και άνοιγμα της οικονομίας με προσοχή. Έχουμε 10-20% του πληθυσμού εμβολιασμένο, έχουμε καλό καιρό. Πρέπει να αφήσουμε τον κόσμο να πάει με την οικογένειά του να αθληθεί σε βουνά και όπου θέλει, δεν κολλάει εκεί ο ιός. Σε ό,τι αφορά στις συγκεντρώσεις θα μπορούσε να υπάρξει πολιτική συμφωνία για εκεχειρία πολιτικών διαφωνιών ώστε να μην υπάρχουν και διαδηλώσεις», πρόσθεσε ο ίδιος.

Τέλος, απαντώντας στο γιατί αφού ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού σε ανοιχτούς χώρους είναι μικρός, δεν επιτρέπεται στον κόσμο να μετακινείται εκτός του δήμου του και να κάνει μια εκδρομή, ο κ. Τζανάκης εξήγησε ότι υπάρχει το θέμα της απειθαρχίας του κόσμου. «Η επιτροπή φοβάται ότι όλο αυτό θα οδηγήσει σε συνωστισμό. Και δεν έχουν άδικο», όπως είπε. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *