Friday , 19 April 2024

Με άστατο καιρό τα “Κούλουμα” – Από αύριο νέο κύμα κακοκαιρίας με “ουκρανικό χιονιά”

Με άστατο καιρό, ήτοι με παροδικά αυξημένες νεφώσεις και τοπικές βροχές, εορτάζεται σήμερα η Καθαρά Δευτέρα στη Θεσσαλονίκη και στο μεγαλύτερο μέρος της Βόρειας Ελλάδας, ενώ διαστήματα ηλιοφάνειας επικρατούν κυρίως στα κεντρικά και τα νότια τμήματα της χώρας και οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν για νέο μεγάλο κύμα κακοκαιρίας με χιόνια και χαμηλές θερμοκρασίες από αύριο.

Από σήμερα απόγευμα και στα βόρεια οι βροχές αναμένεται να ενταθούν και το βράδυ θα εκδηλωθούν σποραδικές καταιγίδες κυρίως στη Χαλκιδική, ενώ χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ηπειρωτικά ορεινά και τα βόρεια ημιορεινά.

Από αύριο, Τρίτη και μετά, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Κλέαρχο Μαρουσάκη, αναμένεται “ουκρανικός χιονιάς”. Αιτία γι’ αυτή την εξέλιξη – κατά τον ίδιο – είναι το ατμοσφαιρικό βουνό σε σχήμα “ΩΜΕΓΑ” (Ωμέγα εμποδιστής) που αναμένεται να αναπτυχθεί προς την κεντρική και βόρεια Ευρώπη, ωθώντας πολικές αέριες μάζες από την περιοχή της Ρωσίας που μέσω της Ουκρανίας θα φτάσουν και στη χώρα μας.

Μάλιστα εκτιμά ότι δεν θα ήταν υπερβολή να πει κανείς ότι αυτός ο χιονιάς ενδέχεται να θυμίσει την τελευταία χιονοκαιρία που βίωσε η χώρα, την “Ελπίδα”, που έφερε αρκετά προβλήματα, γιατί εμφανίζει αρκετά κοινά σημεία ως προς την έντασή της, τη διάρκειά της αλλά και τον τρόπο που αναμένεται να εξελιχθεί.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *