Friday , 29 March 2024

Με εκπαιδευτική τηλεόραση και τηλεκπαίδευση θα γίνονται τα μαθήματα αν κλείσουν τα δημοτικά σχολεία – Θα διατεθούν φορητοί υπολογιστές και tablets

Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να κλείσουν και τα δημοτικά σχολεία όχι μόνο στη Θεσσαλονίκη αλλά και πανελλαδικά, εφόσον κριθεί αναγκαίο από τους ειδικούς μετά την αύξηση των κρουσμάτων και αυτό παρά το γεγονός ότι ηγεσία του υπουργείου Παιδείας δεν έχει λάβει ακόμα σχετική εισήγηση των ειδικών, ωστόσο δηλώνει έτοιμη για τον τρόπο με τον οποίο θα γίνουν μαθήματα αν υπάρξουν νέες εισηγήσεις.

“Δεν έχουμε εισήγηση για κλείσιμο δημοτικών σχολείων” ανέφερε μεταξύ άλλων η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, τονίζοντας όμως ότι επειδή υπάρχει έξαρση της πανδημίας αναμένονται εκ νέου οι εισηγήσεις των ειδικών.

Όπως ανέφερε, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, από την αρχή της κρίσης ακούνε τους ειδικούς και οι ειδικοί δεν το έχουν συστήσει αυτό ακόμα ενώ τα στοιχεία δείχνουν ότι δεν υπάρχει τάση διασποράς εντός των σχολείων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία κάτω από το 1% των σχολικών μονάδων (Νηπιαγωγεία –Δημοτικά) είναι σε πλήρη αναστολή ποσοστό 0,9365%, και σχολικά Τμήματα με μερική αναστολή σε ποσοστό 0,6682%.

91.613 tablets και laptops στα σχολεία, προϋπολογισμού άνω των 24 εκατ. ευρώ


Συνολικά 91.613 tablets και laptops διατίθενται από το υπουργείο Παιδείας για τις ανάγκες της τηλεκπαίδευσης των μαθητών, προϋπολογισμού άνω των 24 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας 65.965 φορητές συσκευές αξίας άνω των 20 εκ. ευρώ μέσω ΕΣΠΑ και 25.648 φορητές συσκευές αξίας άνω των 4 εκατομμυρίων ευρώ μέσω δωρεών έχει εξασφαλίσει το υπουργείο Παιδείας για τις σχολικές μονάδες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης όλης της χώρας, ανταποκρινόμενο στις πρωτόγνωρες συνθήκες που προκάλεσε η πανδημία του κορωνοϊού, δρομολογώντας τον επιπλέον εξοπλισμό ήδη από την άνοιξη.

Ο εν λόγω εξοπλισμός, που έχει ήδη παραδοθεί ή πρόκειται να παραδοθεί σε σχολικές μονάδες, αποτελεί περιουσία των σχολείων και διατίθεται σε μαθητές ή/και εκπαιδευτικούς για προσωρινή χρήση, προκειμένου να διευκολυνθεί η υλοποίηση της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, αλλά και για να συμβάλλει μακροπρόθεσμα στην εμβάθυνση των ψηφιακών δεξιοτήτων. Προτεραιότητα δίνεται στη στήριξη οικογενειών βάσει κοινωνικών και άλλων κριτηρίων, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται ιδίως το χαμηλό εισόδημα, η ανεργία γονέων/κηδεμόνων, η ιδιότητα μέλους μονογονεïκής, πολύτεκνης, τρίτεκνης ή ορφανικής οικογένειας, ή ύπαρξη ειδικών δυσκολιών μάθησης.

Για την κατανομή των συσκευών στις σχολικές μονάδες λαμβάνονται υπόψη κοινωνικά κριτήρια, ξεκινώντας από περιοχές με χαμηλό κατά κεφαλήν ΑΕΠ, δυσπρόσιτες, σχολικές μονάδες ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης, επαγγελματικής εκπαίδευσης κ.ά., καθώς και η βαθμίδα εκπαίδευσης. Ο ακριβής αριθμός των συσκευών ανά σχολείο καθορίζεται με βάση το μαθητικό δυναμικό και τον υφιστάμενο εξοπλισμό των σχολικών μονάδων. Το Υπουργείο έχει μεριμνήσει ώστε όλα τα σχολεία της χώρας να λάβουν φορητές συσκευές.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *