Με εκπροσώπους πολιτιστικών συλλόγων που δραστηριοποιούνται σε όλο τον διευρυμένο δήμο του Ωραιοκάστρου συναντήθηκε ο υποψήφιος δήμαρχος, Ανέστης Πολυχρονίδης την Πέμπτη, 18 Απριλίου (φωτογραφία).
Η ημέρα που επελέγη γι’ αυτή τη συνάντηση είναι συμβολική, καθώς συνέπεσε με την Παγκόσμια Ημέρα Πολιτιστικής Κληρονομιάς και υποδηλώνει το έντονο και ουσιαστικό ενδιαφέρον του κ. Πολυχρονίδη για τον πολιτισμό και για το πολιτιστικό δυναμικό του δήμου Ωραιοκάστρου. Μάλιστα, ως τόπος συνάντησης ορίστηκε το Μελισσοχώρι, καθώς, όπως υπογραμμίζει ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Συνεργασία Τώρα», «πιστεύουμε στην αποκέντρωση και έτσι θα λειτουργήσουμε ως διοίκηση. Θέλουμε να κάνουμε τον δήμο μας ενιαίο στην πράξη και να δώσουμε έμφαση σε όλη την περιφέρεια».
Στη διάρκεια της εποικοδομητικής συζήτησης έγινε εκτενής αναφορά στη λειτουργία, στις δραστηριότητες, στα προβλήματα καθώς και στη δυνατότητα συνεργασίας των πολιτιστικών συλλόγων με τον δήμο. Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που αναδείχτηκαν, πέραν της υποχρηματοδότησής τους, είναι η έλλειψη επικοινωνίας με τη σημερινή διοίκηση του δήμου, ενώ τονίστηκε η ανάγκη συντονισμού από τον δήμο όλων των πολιτιστικών εκδηλώσεων που διοργανώνονται από όλους τους φορείς ώστε να υπάρχει καλύτερος προγραμματισμός.
Ο υποψήφιος δήμαρχος Ωραιοκάστρου, Ανέστης Πολυχρονίδης δεσμεύτηκε ότι θα είναι αρωγός σε όλες τις πολιτιστικές δράσεις και επανέλαβε πως ως δήμαρχος θα επαναφέρει την ετήσια επιχορήγηση των συλλόγων με βάση το έργο τους. Η πάγια χρηματοδότησή τους από κονδύλια του τακτικού προϋπολογισμού του δήμου είχε καθιερωθεί από τη δημοτική αρχή της περιόδου 2011-2014 όταν ο κ. Πολυχρονίδης ήταν αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, αλλά καταργήθηκε στη θητεία της παρούσας διοίκησης.
«Στόχος μας είναι η διαρκής συνεργασία με τους συλλόγους τους οποίους θα στηρίζουμε ουσιαστικά με ενέργειες που έχουμε ήδη στο πρόγραμμά μας. Παράλληλα, έχουμε σχέδιο και για την ανάδειξη των ιστορικών μνημείων που υπάρχουν στον τόπο μας αλλά είναι άγνωστα στο ευρύ κοινό, ακόμη και στους κατοίκους του Ωραιοκάστρου», δήλωσε ο κ. Πολυχρονίδης κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στους Μακεδονικούς Τάφους και τον Πάπυρο της Λητής, στα ευρήματα της Νέας Φιλαδέλφειας, στη Ρωμαϊκή Έπαυλη του Ωραιοκάστρου, στα φυλάκια και πυροβολεία του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου στον ορεινό όγκο του δήμου, καθώς και στο Μνημείο για τους πεσόντες Ρώσους στρατιώτες κατά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο στον Πεντάλοφο.