Friday , 29 March 2024

Με ηλεκτροκίνητα οχήματα εξοπλίζεται ο Δήμος Θεσσαλονίκης. Εγκρίθηκε η προέγκριση δημοπράτησης – Κ. Ζέρβας : «Εκσυγχρονίζουμε το στόλο οχημάτων, μειώνουμε τους ρύπους»

Της Σ.Ξανθοπούλου

Εγκρίθηκε η προέγκριση δημοπράτησης που αφορά στην προμήθεια αμιγώς ηλεκτροκίνητων οχημάτων για το Δήμο Θεσσαλονίκης. Η πράξη χρηματοδοτείται από πιστώσεις ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας με συνολική δημόσια δαπάνη 559,862.76 €και εντάσσεται στο πλαίσιο της ΟΧΕ_ΒΑΑ και ειδικότερα σε κύκλο πρόσκλησης με τίτλο «Παρεμβάσεις για «καθαρές» αστικές μεταφορές και προώθησή τους στην περιοχή παρέμβασης της Στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΣΒΑΑ) της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης».

«Εκσυγχρονίζουμε το στόλο οχημάτων, μειώνουμε τους ρύπους και σχεδιάζουμε τη Θεσσαλονίκη της επόμενης δεκαετίας, πάντα με βάση τις ανάγκες των πολιτών» τόνισε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κ. Ζέρβας.

Η ηλεκτροκίνηση θεωρείται και είναι το μέλλον στην κίνηση των οχημάτων και ιδίως αυτών που δραστηριοποιούνται στα κέντρα των πόλεων. Τα υπό προμήθεια οχήματα κινούνται αποκλειστικά με τη χρήση επαναφορτιζόμενων συσσωρευτών και ηλεκτροκινητήρα.

Η προμήθεια αφορά τα παρακάτω πενήντα(50) οχήματα, τα οποία αναλυτικά είναι :

  • 2 Ηλεκτροκίνητα επιβατηγά, πέντε θέσεων.
  • 9 Ηλεκτροκίνητα διθέσια επιβατηγά οχήματα.
  • 4 Ηλεκτροκίνητα τετράκυκλα φορτηγά με ανατροπή.
  • 4 Ηλεκτροκίνητα τετράκυκλα φορτηγά με ανατροπή και πλυστικό.
  • 6 Ηλεκτροκίνητα τετράκυκλα μικρό pick-up.
  • 25 Ηλεκτροκίνητα δίκυκλα

Με την ίδια πράξη θα γίνει και η προμήθεια για 3 σταθμούς φόρτισης. Τα οχήματα θα εξυπηρετήσουν τις ανάγκες της Διεύθυνσης Ανακύκλωσης και Διαχείρισης Αστικών Απορριμμάτων καθώς και της Δημοτικής Αστυνομίας. Η εκτιμώμενη ετήσια μείωση των εκπομπών των αερίων θερμοκηπίου ανέρχεται σε τόνους CO2.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *