Sunday , 26 May 2024

Με “Ιστορίες του Λευκού Πύργου” η φετινή έναρξη των “ΔΗΜΗΤΡΙΩΝ”, στις 28 Σεπτεμβρίου

Χρώμα Λευκού Πύργου θα έχει η φετινή έναρξη των Δημητρίων, στις 28 Σεπτεμβρίου. Πρόκειται για μια τεράστια συνέργεια φορέων και δυνάμεων της πόλης κάτω από την ομπρέλα των φετινών 54ων Δημητρίων, συγκεκριμένα μια παραγωγή για τα 54α Δημήτρια από την parallaxi με την ευγενική, σύμπραξη του Δήμου Θεσσαλονίκης-Αντιδημαρχία Πολιτισμού, του ΚΘΒΕ, της ΟΜΜΘ ΜΟΥΣΑ, του Κρατικού Ωδείου,  του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης, του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού, της Κρούσης και πολλών μεμονωμένων καλλιτεχνών σε μια νύχτα αφιερωμένη στο Λευκό Πύργο.

Το απόλυτο σύμβολο της πόλης, ο Λευκός Πύργος, ένα οχυρωματικό έργο οθωμανικής κατασκευής του 15ου αιώνα, μέρος της οχύρωσης που αντικατέστησε τη βυζαντινή οχύρωση του 12ου αιώνα, για να χρησιμοποιηθεί στη συνέχεια ως κατάλυμα φρουράς Γενιτσάρων και ως φυλακή θανατοποινιτών και λειτουργεί σήμερα ως μουσείο και αποτελεί ένα από τα πιο γνωστά κτίσματα-σύμβολα πόλεων στην Ελλάδα. Έχει έξι ορόφους, 34 μέτρα ύψος και 70 μέτρα περίμετρο.

Ένα τεράστιο video mapping που θα εξελιχθεί πάνω στο μνημείο όταν νυχτώσει, μουσικά και φωτιστικά δρώμενα γύρω και πάνω από τον Λευκό Πύργο, γεγονότα που θα εξελιχθούν σε στεριά και θάλασσα, ένα θεατρικό δρώμενο, σε κείμενο ειδικά γραμμένο για την ημέρα από τον Άκη Δήμου και σκηνοθετημένο από τον Χάρη Πεχλιβανίδη, και πολλές άλλες εκπλήξεις εμπνευσμένες από την ιστορία του, τα Δημήτρια και η Parallaxi προσκαλούν την πόλη σε μια αλλιώτικη μέρα στον αγαπημένο της πύργο.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει:

– Ειδική ξενάγηση από το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού στον Λευκό Πύργο και την ιστορία του, με ελεύθερη είσοδο για περιορισμένο αριθμό ατόμων, με δηλώσεις συμμετοχής.

– Κυνήγι θησαυρού για παιδιά και γονείς στον Λευκό Πύργο, με γρίφους από την πορεία του στο χρόνο, από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης.

– Ένα πλοίο μετατρέπεται σε πλωτό κινηματογράφο στη μνήμη του θρυλικού πλωτού κινηματογράφου Κουρσάλ που έπλεε στο Θερμαϊκό, πριν εκατό χρόνια, ως ο πρώτος πλωτός κινηματογράφος της Ιστορίας. Το πλοίο θα ξεκινήσει στις 18:45 από το Λιμάνι, την πρώτη προβλήτα, και θα διασχίζει την παλιά παραλία, μέχρι τον Λευκό Πύργο. Πάνω του, σε ειδική οθόνη, ορατή από την παραλία και τους περαστικούς, θα προβάλλονται επίκαιρα της εποχής με τον Λευκό Πύργο να πρωταγωνιστεί, ενώ παράλληλα σύγχρονοι ήχοι θα συνοδεύουν live την προβολή. Σε συνεργασία με το ΦΚΘ και την ομάδα κρουστών “Κρούση”.

– Η άφιξη του πλοίου στον Λευκό Πύργο σηματοδοτεί την έναρξη του θεατρικού δρώμενου σε κείμενο Άκη Δήμου, σκηνοθεσία Χάρη Πεχλιβανίδη και με live soundtrack από την ορχήστρα του ΟΜΜΘ Μούσα σε ένα μοναδικό πρόγραμμα εμπνευσμένο από την παράσταση. Σε συνεργασία με ΚΘΒΕ, ΟΜΜΘ. Έκπληξη ένα pop up χορευτικό event με το κοινό.

Πρωταγωνιστούν: Βασίλης Παπαδόπουλος, Θοδωρής Πολυζώνης, Θάνος Φερετζέλης, Μελίνα Γαρμπή, Πολυξένη Σπυροπούλου, Έφη Δρόσου, Μελίνα Αποστολίδου, Δημήτρης Σπορίδης.

– Η ολοκλήρωση του θεατρικού δρώμενου σημαίνει την έναρξη του γιγάντιου video mapping με το σάλπισμα από τις επάλξεις του μνημείου. Η Όλγα Σφέτσα δημιουργεί ένα τεράστιο σκηνικό μεταμόρφωσης του μνημείου και ταυτόχρονα μονωδοί του Κρατικού Ωδείου τραγουδούν οπερέτες από την οροφή του μνημείου στη μνήμη του παλαιού κοσμικού καφενείου ‘’Ο Κήπος του Λευκού Πύργου’’ που φιλοξενούσε μεγάλες ορχήστρες, προβολές, μέχρι και όπερα. Τις οπερέτες θα ερμηνεύσουν οι μαθητές του Κρατικού Ωδείου Κωνσταντίνα Αδαμίδου, Βασίλης Τσεριώτης, Εμμανουέλα Ορφανουδάκη, Βασιλική Φράγκου, Βασιλίνα Αρβανιτίδου – Ουσαντζοπούλου. Πιάνο : Θανάσης Παπαϊσίου

– Φινάλε με ένα γενέθλιο street party απέναντι από τον Λευκό Πύργο, στην πλατεία Τσιρογιάννη, με dj set από την Έλενα Αγγελίδου.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *