Friday , 19 April 2024

Με ισχυρές βροχές, ανέμους και χιόνια στα ορεινά η πρώτη κακοκαιρία του 2023

Έντονες βροχοπτώσεις, ισχυροί άνεμοι και χιονοπτώσεις στα ορεινά είναι τα κύρια χαρακτηριστικά της πρώτης κακοκαιρίας του 2023 που πλήττει τη χώρα μας. Σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών η κακοκαιρία βρίσκεται σήμερα από τις πρώτες πρωινές ώρες σε εξέλιξη. Μέχρι στιγμής τα μεγαλύτερα ύψη βροχόπτωσης έχουν καταγραφεί στη Δυτική Ελλάδα. Οι ισχυρές βροχές θα επηρεάσουν όλη τη χώρα με καταιγίδες που τοπικά θα είναι ισχυρές και σε ορισμένες περιπτώσεις θα συνοδευτούν από χαλαζοπτώσεις ενώ υπάρχει η πιθανότητα να υπάρξουν πλημμυρικά φαινόμενα. Θυελλώδεις άνεμοι πνέουν στα πελάγη, στο Αιγαίο με ένταση 7-9 μποφόρ. Ίδιας έντασης άνεμοι πνέουν και στο Ιόνιο οι οποίοι όμως από το απόγευμα θα στραφούν σε βόρειους και θα φτάσουν 6-8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα παραμείνει σε υψηλά για την εποχή επίπεδα. Στη Δυτική Μακεδονία θα κυμανθεί από -5 έως 9 βαθμούς Κελσίου, στην Κεντρική Μακεδονία από -2 έως 13 βαθμούς στην Κεντρική Ελλάδα από 0 έως 15 βαθμούς και στη νησιωτική χώρα από 4-17 βαθμούς Κελσίου

Χιόνια στα ορεινά
Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, το χαμηλό βαρομετρικό έρχεται από την Αδριατική και θα επηρεάσει τη χώρα μας έως το πρωί της Πέμπτης (12/01). Σύμφωνα με τις προγνώσεις των μετεωρολογικών μοντέλων πυκνές χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν στα ορεινά ηπειρωτικά σε υψόμετρο πάνω από τα 1.000-1.100 μέτρα στην Ήπειρο και στη Δυτική Μακεδονία σε υψόμετρο από τα 1.400-1.500 μέτρα. Αύριο Τετάρτη από το κύμα κακοκαιρίας θα επηρεαστούν κυρίως η Νότια Ελλάδα, η Θράκη, τα νησιά του Αιγαίου και η Κρήτη, με τα φαινόμενα στο Ανατολικό Αιγαίο και στα Δωδεκάνησα να είναι ιδιαίτερα έντονα. Μεθαύριο Πέμπτη (12/01) η κακοκαιρία θα περιοριστεί στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο, ενώ στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα βελτιωθεί πρόσκαιρα.

Στη Θεσσαλονίκη

Συννεφιά με βροχές θα έχουμε σήμερα στη Θεσσαλονίκη. Οι άνεμοι πνέουν ισχυροί από νότιες διευθύνσεις οι οποίοι από το απόγευμα θα στραφούν σε βοριάδες με ένταση 4-6 μποφόρ. Η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 6-16 βαθμούς Κελσίου.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *