Friday , 26 April 2024

Με ποιους τρόπους θα καταπολεμήσουμε την ακρίβεια;

Του Γ. Κατσιάνη

Θέλει περίσσιο θράσος να δηλώνεις ότι «οι φορολογικοί συντελεστές δεν μπορούν να μειωθούν επειδή θα δημιουργηθεί δημοσιονομικό πρόβλημα» και την επόμενη στιγμή, να αφήνεις ανοιχτό το ενδεχόμενο της λήψης νέων μέτρων ενίσχυσης, χωρίς να αναλαμβάνεις καμία χρονική δέσμευση.

Με την ακρίβεια να καλπάζει για έκτο συνεχή μήνα, είναι απορίας άξιο γιατί η κυβέρνηση καθυστέρησε να ανοίξει τις πλατφόρμες ενίσχυσης (fuel pass, power pass) αφού όπως υποστηρίζει, μέλημα της είναι η στήριξη των ευπαθών κοινωνικά ομάδων.

Την ίδια ώρα, ο πληθωρισμός «καλπάζει» (11,3% τον Μάϊο) καταγράφοντας σχεδόν διπλάσια αύξηση από τις αρχές του έτους μέχρι σήμερα, συρρικνώνοντας και άλλο τις όποιες ελπίδες για ανάπτυξη, φέτος.

Τι πρέπει να γίνει;

Σε πρώτη φάση, πρέπει να μπει πλαφόν στη λιανική τιμή του ρεύματος, βάζοντας «φρένο» στην ασύστολη κερδοφορία των εταιρειών ενέργειας που εξακολουθούν να ενισχύουν τα κέρδη τους, με φόντο τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Επιπλέον, είναι επιτακτική ανάγκη η μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) και του ΦΠΑ στα καύσιμα, αν δεν θέλουμε να μετατρέψουμε την βενζίνη και το πετρέλαιο σε είδη πολυτελείας.

Επίσης, η μείωση του ΦΠΑ σε βασικά είδη ανάγκης (ψωμί, αλεύρι) αποτελεί αναγκαία συνθήκη για την βιωσιμότητα χιλιάδων οικογενειών που ζουν σήμερα σε συνθήκες ανέχειας.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *