Friday , 29 March 2024

Με το…σταγονόμετρο η χορήγηση δανείων στον αγροδιατροφικό τομέα-Από τα 70 εκατ. ευρώ που εγκρίθηκαν, μόλις το 6% των χρημάτων έχει εκταμιευτεί!

Του Γ. Κατσιάνη

Ανοιχτό «μέτωπο» με τις τράπεζες φαίνεται ότι έχει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σπήλιος Λιβανός.

Ο λόγος είναι ότι συχνά καταφέρεται κατά της πολιτικής που ακολουθούν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στους τομείς των δανειοδοτήσεων και των επενδύσεων.

Η αρχή έγινε πριν από δύο εβδομάδες όταν από το βήμα  του διεθνούς συνεδρίου αγροτεχνολογίας AgriBusiness Forum, ο κ. Λιβανός κάλεσε τις τράπεζες να  σταματήσουν να είναι διστακτικές και φοβικές στις επενδύσεις στον αγροδιατροφικό τομέα. 

«Να αναλάβετε τις ευθύνες σας», συνέστησε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης στους εκπροσώπους των τραπεζών κι επισήμανε ότι αν το τραπεζικό σύστημα δεν κατανοήσει ότι το μέλλον της οικονομίας βρίσκεται στην αγροδιατροφή, θα έχει διαπράξει ένα ιστορικό λάθος. 

Νέα παρέμβαση

Ακολούθησε νέα παρέμβαση του κ. Λιβανού προς τις τράπεζες, ο οποίος στο πλαίσιο των εργασιών του Olympia Forum, κατηγόρησε τις τράπεζες ότι εγκρίνουν με το… σταγονόμετρο τα δάνεια.

«Δεν είναι δυνατόν να απαιτούν οι τράπεζες, να βάζουν οι αγρότες οι οποίοι θέλουν να επενδύσουν στον αγροτικό τομέα, την προσωπική τους περιουσία ως εγγύηση. Πρόκειται για μια επιχειρηματική δραστηριότητα, η οποία φαίνεται, ακόμα και στις δύσκολες μέρες που ζούμε, ότι είναι επικερδής. Αυτό το οποίο περιμένω εγώ από τις τράπεζες είναι να πάρουν το ρίσκο μαζί με τους ανθρώπους που θέλουν να επενδύσουν στον χώρο μας και να αναπτυχθούμε πολύ πιο γρήγορα», τόνισε ο κ. Λιβανός.

Μάλιστα σημείωσε πως ενώ θα μπορούσαν να έχουν εισρεύσει δάνεια ύψους 480 εκατ. ευρώ στην αγορά από την ίδρυση του Ταμείου Εγγυοδοσίας, μέχρι σήμερα έχουν εγκριθεί μόνον 70 εκατ. ευρώ από τις 1.200 αιτήσεις που έχουν κατατεθεί και εξ αυτών, έχουν εκταμιευτεί λιγότερα από 4 εκατ. ευρώ! 

«Απευθύνομαι, λοιπόν, εκ νέου στις τράπεζες, τις οποίες βλέπουμε ως εταίρους στην εθνική προσπάθεια ανάπτυξης και στήριξης του πρωτογενούς τομέα και τους ζητώ να διευκολύνουν πολύ περισσότερο τους αγρότες μας, ώστε να μπορέσουν να αξιοποιήσουν τα σημαντικά αυτά εργαλεία», είπε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης.                                             

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *