Thursday , 28 March 2024

Με «φρένο» στην εκτέλεση δεκάδων έργων υποδομής απειλούν οι κατασκευαστικές εταιρείες

Του Γ. Κατσιάνη

«Φωτιά» στον κατασκευαστικό κλάδο βάζει η απόφαση του Πανελλήνιου Συνδέσμου Τεχνικών Εταιρειών (ΣΑΤΕ) να προχωρήσει σε  πλήρη παύση εργασιών και διάλυση των συμβάσεων, σε περίπτωση που η κυβέρνηση δεν λάβει μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων.

Με ψήφισμα που εξέδωσε η γενική συνέλευση του Συνδέσμου και απέστειλε στον πρωθυπουργό τονίζεται, μεταξύ άλλων, η ανάγκη για την ανάληψη πρωτοβουλιών από το υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών που θα καλύπτουν «τα έργα κάθε προϋπολογισμού, τύπου δημοπράτησης και τρόπου πληρωμής (π.χ. κατ’ αποκοπή) – ιδιαίτερα δε για τα εκτελούμενα έργα των δήμων και περιφερειών που έχουν αναληφθεί με μεγάλες εκπτώσεις».

Επιπλέον, ο ΣΑΤΕ ζητά από την Πολιτεία να θεσπιστεί η διαδικασία της απολογιστικής πληρωμής «(για όσο καιρό διαρκούν οι ανώμαλες συνθήκες), της προμήθειας των κρίσιμων και υποκειμένων σε σημαντικές διακυμάνσεις στις τιμές τους υλικών: άσφαλτος, χάλυβας οπλισμού, και γενικότερα παράγωγα του σιδήρου (όπως χαλυβδοσωλήνες κ.ά.), πετρέλαιο και παράγωγα πετρελαίου (PVC, πολυαιθυλένιο κ.λπ.), χαλκός και αλουμίνιο, όπως έχει ήδη εφαρμοσθεί στο παρελθόν για την άσφαλτο» και να παραταθούν οι τμηματικές και συνολικές προθεσμίες.

Να σημειωθεί ότι ο Σύνδεσμος εκπροσωπεί περισσότερες από 500 τεχνικές εταιρείες, οι οποίες εκτελούν σήμερα δεκάδες έργα υποδομής σε όλη την χώρα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *