Friday , 19 April 2024

Μηνύματα Μητσοτάκη προς Αλβανία και Ερντογάν

Μήνυμα προς την Αλβανία πως δεν πρόκειται να συναινέσει στην έναρξη των ενταξιακών της διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε. αν δεν προχωρήσει εμπράκτως στην άρση των διακρίσεων που γίνονται σε βάρος της ελληνικής εθνικής μειονότητας απηύθυνε σήμερα από τη Θεσσαλονίκη ο πρωθυπουργός, από το βήμα της Συνέντευξης Τύπου στην 84η ΔΕΘ.

Όσον αφορά, δε, την Τουρκία, επιβεβαίωσε ότι θα συναντήσει τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, στα τέλη Σεπτεμβρίου στον ΟΗΕ, σημειώνοντας πως πρόθεσή του είναι να συνομιλεί “γιατί μόνο τότε μπορείς να βρεις λύσεις αμοιβαία αποδεκτές”, ωστόσο έστειλε μήνυμα προς τον κ.Ερντογάν ότι  αν έχει διάθεση για μία ουσιαστική επανεκκίνηση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, θα πρέπει να το αποδείξει έμπρακτα και ΄γι δεν μπορέι να επιδιώκει την επέκυταση της Συμφωνίας του με την Ε.Ε. μέσω απειλών και τσαμπουκάδων προς την Ελλάδα.
Όσον αφορά στη Συμφωνία των Πρεσπών επανέλαβε ότι είναι “εθνικά επιζήμια”, αλλά έχει ψηφιστεί από την ελληνική Βουλή και δεν προβλέπεται αλλαγή της, αλλά η κυβέρνηση της ΝΔ θα είναι πολύ αυστηρή στον έλεγχο της εφαρμογής της και τόνισε ότι αυτό που χρειάζεται είναι να στηριχτούν τα προϊόντα της πραγματικής, της αυθεντικής Μακεδονίας και να κερδηθεί το παιχνίδι της επικοινωνίας παγκοσμίως, έτσι ώστε όταν κάποιος ακούει Μακεδονία, να σκέφτεται την ελληνική Μακεδονία. Ερωτηθείς επίσης για το αν θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της γειτονικής χώρας, είπε ότι δεν έχει κανονιστεί συνάντηση με τον κ. Ζάεφ, αλλά κάποια στιγμή θα γίνει.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *