Thursday , 28 March 2024

Μητρόπολη Ξάνθης: Θεία Κοινωνία κατ’οίκον για όσους πιστούς το επιθυμούν…

Νέα έριδα στα social media – και όχι μόνο – αναφορικά με την στάση της Εκκλησίας στην τρέχουσα πανδημία του κορωνοϊού covid-19 προκαλεί η απόφαση-ανακοίνωση της Ιεράς Μητρόπολης Ξάνθης να προσφέρει υπηρεσία κατ’ οίκον μετάληψης (Θεία Κοινωνία) για όσους πιστούς το επιθυμούν. “Οι πιστοί μπορούν να μεταλαμβάνουν των Αχράντων Μυστηρίων στο σπίτι τους, καλούντες τον εφημέριο της ενορίας τους”, αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση που είναι αναρτημένη στην ιστοσελίδα της Μητρόπολης, με τίτλο “Παύση Ιεροπραξιών”.

Ακολουθεί ολόκληρο το σχετικό Δελτίο Τύπου:

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η Ιερά Μητρόπολις Ξάνθης και Περιθεωρίου υπακούοντας σεσεπτή εντολή της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδοςενημερώνει τους πιστούς Ορθοδόξους Χριστιανούς σχετικά μετα νέα μέτρα που λαμβάνονται για τον περιορισμό τηςεξάπλωσης της πανδημίας του κορωνοϊού, τα οποία ισχύουναπό 16 έως και 30 Μαρτίου και έχουν ως εξής:

α. Οι ιεροί ναοί παραμένουν κλειστοί για κάθε ΙερήΑκολουθία, Ιεροπραξία και Θεία Λειτουργία. Εξαιρούνται οικηδείες και οι τελετές που σχετίζονται με αυτές, οι οποίεςτελούνται σε πολύ στενό οικογενειακό κύκλο, με μέριμνα τωνΓραφείων Τελετών.

β. Οι πιστοί μπορούν να μεταλαμβάνουν των ΑχράντωνΜυστηρίων στο σπίτι τους, καλούντες τον εφημέριο της ενορίας τους.

β. Στα όρια της Ιεράς Μητροπόλεώς μας θα τελείται για τοπαραπάνω διάστημα ΜΙΑ ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΤΟΝ ΙΕΡΟΚΑΘΕΔΡΙΚΟ ΝΑΟ ΤΗΣ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΣΟΦΙΑΣ, από τον Ιερέα και τους Ιεροψάλτες, χωρίς τη συμμετοχή λαού, την Κυριακή 22 και 29 Μαρτίου από ώρα 08:00 έως 09:30, προκειμένου ναμεταδίδεται από το Ραδιοφωνικό Σταθμό της ΙεράςΜητροπόλεως Ράδιο Διακονία 98,3.

γ. Οι Ιεροί Ναοί παραμένουν ΑΝΟΙΚΤΟΙ, ως συνήθως, γιασύντομη προσευχή των πιστών. Θα ληφθεί μέριμνα από τουςεφημερίους ώστε στο ναό να βρίσκονται ένας πιστός ανά 10τετραγωνικά μέτρα και σε απόσταση τουλάχιστον δύο μέτρων μεταξύ τους.

δ. Τα ανωτέρω δέον όπως τηρούνται πιστά, προκειμένου νααποφευχθεί περαιτέρω εξάπλωση του ιού.

ΕΚ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ


Η παραπάνω απόφαση, όπως ήταν εύλογα αναμενόμενο έχει ξεσηκώσει διαμάχη στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης, καθώς η κατ’οίκον μετάληψη είναι βέβαια κάτι που ως γνωστόν γίνεται παραδοσιακά για ασθενείς ή και μελλοθανάτους που το επιθυμούν, αλλά στην προκειμένη περίπτωση μέρος των πολιτών εκφράζει ανησυχία όσον αφορά τη μετάδοση του ιού αν μη τι άλλο με τη μετάβαση των ιερέων από σπίτι σε σπίτι, καθώς προφανώς δεν τηρείται η κεντρική οδηγία “Μένουμε σπίτι”, ακόμη και εάν μεταλαμβάνει μόνο ένα άτομο κάθε φορά με τα εκάστοτε ιερά σκεύη.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *