Thursday , 28 March 2024

Μητρώο παιδιών και εφήβων με νεοπλασματικά νοσήματα απέκτησε η Ελλάδα

Τους μικρούς ήρωες που νίκησαν τον καρκίνο, τη Νεφέλη και τον Φίλιππο, δέχθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου με αφορμή την σημερινή Παγκόσμια Ημέρα για τον παιδικό Καρκίνο, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Αναφερόμενος στο γεγονός ότι οι νεοπλασίες είναι η δεύτερη αιτία θανάτου στη χώρα μας ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για την έναρξη λειτουργίας του Εθνικού Μητρώου Ασθενών Παιδικής και Εφηβικής Ηλικίας με Νεοπλασματικά Νοσήματα, για την οποία είχε δεσμευτεί έναν χρόνο πριν.

Όπως είπε πρόκειται για «μία πάρα πολύ σημαντική παρακαταθήκη για το μέλλον αλλά και για να μπορούμε να έχουμε μία πλήρη εικόνα όλων των παθήσεων, πια, στην πατρίδα μας, μία σωστή καταγραφή που θα μας βοηθήσει και στην ακόμα καλύτερη αντιμετώπιση”. Επόμενος  στόχος – όπως είπε – είναι το Εθνικό Αρχείο Νεοπλασιών για όλα τα είδη νεοπλασιών.

Το μητρώο

Το Εθνικό Μητρώο Ασθενών Παιδικής και Εφηβικής Ηλικίας με Νεοπλασματικά Νοσήματα, το οποίο ήταν ένα πάγιο αίτημα των οικογενειών των μικρών ασθενών θα καταγράψει όλους τους ασθενείς παιδικής ηλικίας με νεοπλασμαστικά νοσήματα που αντιμετωπίζονται σε όλη την Επικράτεια.

Σκοπός του είναι η συλλογή πληροφοριών που θα χρησιμοποιηθούν για την εξαγωγή συμπερασμάτων για σημαντικά ζητήματα όπως είναι:

  • τον επιπολασμό των νεοπλασιών
  • την κατανομή ανά ηλικία
  • την πορεία της νόσου
  • την παρακολούθηση των εκβάσεων
  • την αποτελεσματικότητα και
  • την ασφάλεια των εφαρμοζόμενων θεραπειών καθώς και την εκτίμηση της χρήσης των υπηρεσιών υγείας

Η ένταξη στο Εθνικό Μητρώο Ασθενών Παιδικής Ηλικίας με Νεοπλασματικά Νοσήματα είναι υποχρεωτική για όλους τους ασθενείς παιδικής και εφηβικής ηλικίας με νεοπλασματικά νοσήματα και θα γίνεται από τον θεράποντα ιατρό μέσω του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.

Στη συνάντηση συμμετείχαν οι γονείς των παιδιών και η γραμματέας Ποιότητας Ζωής και Εθελοντισμού της ΝΔ, Πίστη Κρυσταλλίδου.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *