Thursday , 25 April 2024

Μητσοτάκης στην 85η ΔΕΘ: Αυτά θα εξαγγείλει ο πρωθυπουργός

Στις πολύ ιδιαίτερες συνθήκες του κορονοϊού προσαρμόζεται η παρουσία του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη σήμερα Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου και αύριο Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου 2020, καθώς η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης έχει ακυρωθεί, λόγω των περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Αντί για τη ΔΕΘ, φέτος διοργανώνεται το Thessaloniki Helexpo Forum. Το τελετουργικό δεν προβλέπει ούτε συνωστισμό κρατικών αξιωματούχων ούτε μετακίνηση όλων των υπουργών και των βουλευτών, όπως γινόταν έως και το 2019.

Οι πρωτόγνωρες συνθήκες που βιώνει η χώρα λόγω πανδημίας, καθώς και η τουρκική προκλητικότητα, καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό τα μέτρα, που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός. Τα μέτρα θα αφορούν τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά. Σύμφωνα με πληροφορίες, φαίνεται να έχουν κλειδώσει οι εξαγγελίες, μετά και την απόφαση του Eurogroup της Παρασκευής 11 Σεπτεμβρίου 2020, για διατήρηση μιας δημοσιονομικής χαλάρωσης και το 2021.

Σύμφωνα, πάντα, με πληροφορίες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να εξαγγείλει:

  • Μείωση ασφαλιστικών εισφορών (κατά 2 με 3 μονάδες)
  • Μείωση εισφοράς αλληλεγγύης (έως 50%)
  • Παράταση μειωμένης προκαταβολής φόρου
  • Μείωση ΕΝΦΙΑ (έως 10%)
  • Ενίσχυση ενόπλων δυνάμεων (προσωπικό, εξοπλισμοί)

Επιπλέον, ο πρωθυπουργός θα κάνει τον απολογισμό του ενός έτους στη διακυβέρνηση της χώρας. Η ομιλία του απόψε το βράδυ θα γίνει σε ακροατήριο 50 ατόμων, ακολουθώντας κατά γράμμα τα υγειονομικά πρωτόκολλα για τις συγκεντρώσεις. Ανάμεσά τους θα βρίσκονται μόνο οι υπουργοί που σχετίζονται άμεσα με θέματα οικονομίας και ανάπτυξης και οι υπόλοιποι προσκεκλημένοι θα είναι εκπρόσωποι παραγωγικών φορέων και εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών. Η αίθουσα στο συνεδριακό κέντρο “ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΕΛΛΙΔΗΣ” θα είναι κι αυτή προσαρμοσμένη στις ανάγκες του περιορισμένου ακροατηρίου, ενώ η ομιλία θα έχει μικρότερη διάρκεια.

Σήμερα, ο πρωθυπουργός θα συμμετάσχει στις 10:00πμ στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΘ- Helexpo. Στις 19:00 θα πραγματοποιηθεί η ομιλία του στο πλαίσιο του Thessaloniki Helexpo Forum. Την Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου 2020, ο Πρωθυπουργός θα παραχωρήσει στις 13:00 συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο του Thessaloniki Helexpo Forum.

«Υποδοχή» του πρωθυπουργού με μπαράζ διαδηλώσεων

Ραντεβού στους δρόμους δίνουν για άλλη μια χρονιά εργατικά συνδικάτα, κόμματα και οργανώσεις της Αριστεράς, κινήσεις πολιτών και του αντιεξουσιαστικού χώρου, στη Θεσσαλονίκη. Το Σάββατο το απόγευμα θα λάβουν χώρα αρκετές συγκεντρώσεις. Ειδικότερα, κάλεσμα για συγκεντρώσεις και πορείες έχουν απευθύνει η ΑΔΕΔΥ και η ΕΔΟΘ, το ΠΑΜΕ για τα κυβερνητικά μέτρα καθώς κινήσεις πολιτών ενάντια σε ένα ενδεχόμενο δεύτερο κύμα lock down και χρήση μάσκας. Παράλληλα, συγκέντρωση θα πραγματοποιήσουν και άτομα του ευρύτερο αντιεξουσιαστικού χώρου.

Αναλυτικά οι προγραμματισμένες συγκεντρώσεις:

  • 18.00 Συγκέντρωση ΑΔΕΔΥ – ΕΔΟΘ στο άγαλμα Βενιζέλου
  • 18.30 Συγκέντρωση ΠΑΜΕ στην πλατεία ΧΑΝΘ
  • 18.00 Συγκέντρωση ευρύτερου αντιεξουσιαστικού χώρου στην Καμάρα
  • 19.00 Συγκέντρωση Ελληνικός Λαός στην πλατεία του Λευκού Πύργου

Νωρίτερα έχουν προγραμματιστεί αρκετές προσυγκεντρώσεις σε αρκετά σημεία στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Επί ποδός βρίσκονται ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις για την αποφυγή επεισοδίων. Ο Δήμος Θεσσαλονίκης απευθύνει «έκκληση στους κατοίκους, στους επαγγελματίες και στους καταστηματάρχες του κέντρου της Θεσσαλονίκης να μην κατεβάζουν απορρίμματα κατά το επόμενο τριήμερο. “Από το βράδυ της Πέμπτης συνεργεία της Διεύθυνσης Ανακύκλωσης και Καθαριότητας απομακρύνουν κάδους απορριμμάτων από την περιοχή του κέντρου που περικλείεται από τις οδούς Αγίου Δημητρίου, Κατσιμίδη, Μεγάλου Αλεξάνδρου και Ιωνος Δραγούμη. Η επανατοποθέτηση των κάδων απορριμμάτων θα γίνει το βράδυ της Κυριακής 13 Σεπτεμβρίου”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *