Friday , 29 March 2024

Μητσοτάκης: Καθολικό lockdown σε όλη τη χώρα από το Σάββατο μέχρι τις 30 Νοεμβρίου- Ενίσχυση 800 ευρώ για όσους μπουν σε καθεστώς αναστολής εργασίας το Νοέμβριο

Eπιβολή καθολικού lockdown σε ολόκληρη την χώρα από τις 6 π.μ. του Σαββάτου μέχρι τις 30 Νοεμβρίου, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, επισημαίνοντας πάντως πως δεν θα είναι το ίδιο με το lockdown του Μαρτίου.

Οι διαφορές, όπως επισήμανε, είναι πως θα είναι ανοικτά τα νηπιαγωγεία τα δημοτικά και τα σχολεία ειδικής αγωγής ενώ κλείνουν και τα γυμνάσια, όπως έχει ήδη γίνει με τα λύκεια, ενώ τώρα πια η χρήση μάσκας είναι προφανώς καθολική σε όλες τις μετακινήσεις και απαντώντας στην ερώτηση «Γιατί τώρα;» είπε: «Η απάντηση είναι πολύ σαφής. Τις τελευταίες 5 ημέρες είδαμε εκθετική αύξηση των κρουσμάτων. Σχεδόν 10.000 κρούσματα σε 5 ημέρες. Είδαμε σημαντική αύξηση στις νοσηλείες, στους διασωληνωμένους, στις πόσες ΜΕΘ αναγκαστήκαμε να χρησιμοποιήσουμε, άσχημη αναλογία εισαγωγών και εξιτηρίων. Αυτό το κύμα πρέπει να ανακόψουμε. 50 ΜΕΘ τις οποίες προσθέτουμε στο Σωτηρία, με αυτή την ταχύτητα, μπορούσαν να γεμίσουν σε 3-4 ημέρες». 

«Επιλέγω να πάρω δραστικά μέτρα νωρίτερα παρά αργότερα. Πολλές ευρωπαϊκές χώρες αναγκάστηκαν να πάρουν τέτοια μέτρα όταν η επιδημία είχε ήδη ξεφύγει. Εγώ δεν θα θέσω σε κίνδυνο τη ζωή των συμπολιτών μας. Μέτρα για 3 εβδομάδες. Να επιτρέψουμε στους εαυτούς μας έναν πιο σχετικά κανονικό Δεκέμβριο και κάτι που θα μοιάζει με γιορτές άλλων ετών», πρόσθεσε με έμφαση ο πρωθυπουργός.

Όπως τόνισε, επίσης, ξεκινώντας τις ανακοινώσεις, επέλεξε σήμερα “διαφορετικό τρόπο επικοινωνίας. Είμαι με τον κ. Τσιόδρα για να καταδείξω ότι οδηγός στις αποφάσεις είναι τα επιδημιολογικά δεδομένα”.

Ενίσχυση 800 ευρώ για όσους μπουν σε καθεστώς αναστολής εργασίας το Νοέμβριο

«Ξέρω ότι υπάρχει μεγάλη οικονομική ανησυχία» συνέχισε ο πρωθυπουργός. «Χρέος μας είναι να κρατήσουμε εφεδρείες. Η χώρα έχει διαθέσιμα πάνω από 37 δισ. Κανένας δεν πρέπει να μείνει πίσω και πρώτη μας μέριμνα είναι οι πιο αδύναμοι».

Όπως ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, «σε λίγες ώρες θα γίνει ειδική συνέντευξη τύπου του οικονομικού επιτελείου (σ.σ. στις 3 το μεσημέρι θα παραθέσει συνέντευξη τύπου ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας) όπου θα ανακοινωθούν τα νέα μέτρα στήριξης. Εγώ να σταθώ σε τρία πρόσθετα μέτρα: Όσοι εργαζόμενοι θα είναι σε καθεστώς αναστολής εργασίας το Νοέμβριο θα λάβουν ενίσχυση αρχές Δεκεμβρίου 800 αντί 534 ευρώ, πέραν του δώρου Χριστουγέννων. Επίσης, επεκτείνονται κατά δύο μήνες όλα τα επιδόματα ανεργίας που έληγαν Σεπτέμβριο και Δεκέμβριο. Τέλος, θα υπάρξει εφάπαξ ενίσχυση 400 ευρώ στους μη επιδοτούμενους μακροχρόνια ανέργους».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *