Friday , 19 April 2024

Μητσοτάκης: Στα 80 ευρώ το “Fuel Pass 2” για το τρίμηνο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου-100 ευρώ στα νησιά-Παρέμβαση για το αγροτικό πετρέλαιο

Αύξηση της οικονομικής ενίσχυσης για τα καύσιμα στα 80 ευρώ για το τρίμηνο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου, από τα 45 ευρώ που δόθηκαν με το πρώτο “Fuel Pass”, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ενώ για τις μοτοσικλέτες ανεβαίνει από τα 35 στα 60 ευρώ. Δικαιούχοι είναι περίπου 3 εκατομμύρια εργαζόμενοι.

Μεγαλύτερη είναι η επιδότηση για τα νησιά που, όπως σημείωσε ο Κυρ. Μητσοτάκης, αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο πρόβλημα, και φτάνει στα 100 ευρώ έναντι των 55 που ήταν μέχρι σήμερα, ενώ για τα δίτροχα φτάνει στα 70 ευρώ, αντί των περίπου 40 που ήταν πριν.

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε, επίσης, και μια ξεχωριστή παρέμβαση που αφορά τους αγρότες “καθώς επισπεύδεται, για τις αρχές Αυγούστου, η επιστροφή σε αυτούς του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για το πετρέλαιο το οποίο αγόρασαν το πρώτο εξάμηνο του 2022”.

Αναλυτικά οι ρυθμίσεις θα εξειδικευτούν σήμερα στις 15:00, από τον αρμόδιο υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε, πάντως ο πρωθυπουργός, οι γενικές κατευθύνσεις κοστολογούνται σε 375 ακόμη εκατομμύρια και κατά συνέπεια οι συνολικές επιδοτήσεις της πολιτείας μόνο για τα καύσιμα αγγίζουν τα 600 εκατομμύρια, για την ακρίβεια 580 εκατομμύρια, ενώ οι άμεσες και οι έμμεσες ενισχύσεις κατά των ανατιμήσεων στην ενέργεια αγγίζουν πλέον τα 8 δισεκατομμύρια ευρώ. “Είναι ποσά τα οποία προέκυψαν από τη συνετή οικονομική μας διαχείριση, αλλά και από τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης τους οποίους έχει πετύχει και εξακολουθεί να πετυχαίνει η ελληνική οικονομία”, τόνισε ο κ.Μητσοτάκης.

Πρακτικά η επιδότηση μειώνει τις τιμές κατά 44 λεπτά το λίτρο για 180 λίτρα. Όσον αφορά στο ντίζελ η ενίσχυση παραμένει στα 12 λεπτά ανά λίτρο στην πηγή. Το τελικό όφελος -συνυπολογίζοντας και τον ΦΠΑ- θα ανέλθει στα 15 λεπτά το λίτρο. Στόχος είναι να κρατηθεί η τιμή στην αντλία κάτω από τα 2 ευρώ. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *