Friday , 26 April 2024

Μικρότερη από το 2019 η τουριστική κίνηση της Καθαράς Δευτέρας λόγω του ενεργειακού κόστους και του πολέμου στην Ουκρανία

“Μουδιασμένη” χαρακτηρίζουν οι ξενοδόχοι την τουριστική κίνηση του τριημέρου της Καθαράς Δευτέρας, παρά την αποδρομή της πανδημίας, λόγω της μεγάλης αύξησης του ενεργειακού κόστους που μαστίζει τα νοικοκυριά και της αρνητικής ψυχολογίας-ανησυχίας του κόσμου από τον πόλεμο στην Ουκρανία, αν και ευελπιστούν για βελτίωση των καλών μεν, αλλά χαμηλότερων από άλλες συγκρίσιμες χρονιές πληροτήτων από σήμερα, με τις συνήθεις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής. Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι (2021) τα κούλουμα εορτάστηκαν την Καθαρά Δευτέρα υπό περιοριστικά μέτρα λόγω lockdown εξαιτίας της πανδημίας, με απαγόρευση μετακινήσεων από Δήμο σε Δήμο και με πέταγμα του χαρταετού μόνο σε απόσταση 2 χιλιομέτρων από τον τόπο κατοικίας.

Πιερία

Στην Πιερία, που παραδοσιακά προσελκύει έντονη τουριστική κίνηση το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας, φέτος η κίνηση σύμφωνα με τον πρόεδρο των ξενοδόχων του νομού, Ηρακλή Τσιτλακίδη είναι “μουδιασμένη” αν και υπάρχει αισιοδοξία ότι σήμερα με τις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής θα αυξηθούν οι πληρότητες. Κύρια αιτία του “μουδιάσματος” είναι σύμφωνα με τον κ.Τσιτλακίδη οι μεγάλες αυξήσεις του ενεργειακού κόστους, που αφορούν φυσικά και τα καύσιμα με την εκτίναξη της τιμής της βενζίνης πάνω από τα δυο ευρώ το λίτρο μετά και το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία, αλλά και που έχουν τινάξει γενικότερα στον αέρα τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς και προγραμματισμούς. Την κατάσταση επιδείνωσε και ο πόλεμος στην Ουκρανία που πέρα από την περαιτέρω άνοδο των τιμών της ενέργειας έχει επιφέρει κλίμα αβεβαιότητας και αρνητικής ψυχολογίας στους πολίτες. “Ο τουρισμός είναι ευπαθές προϊόν, χρειάζεται κλίμα ηρεμίας” σημειώνει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος των ξενοδόχων της Πιερίας.

Ανοιχτά για το το τριήμερο είναι περί τα 20 ξενοδοχεία σε όλη την Πιερία, αριθμός μικρότερος από τη συγκρίσιμη χρονιά του 2019, με τη ζήτηση να συγκεντρώνεται κλασικά στο Λιτόχωρο, την παραλία Κατερίνης, το Ελατοχώρι στον ορεινό όγκο, τον Πλαταμώνα, τη Λεπτοκαρυά, τους Πόρους αλλά και την πόλη της Κατερίνης. Ακόμα, δε, και αν γεμίσουν τα ξενοδοχεία για το τριήμερο, όπως τονίζει ο κ.Τσιτλακίδης, αυτό σίγουρα δεν φτάνει για να φέρει χαμόγελα στους ξενοδόχους.

Μαγνησία

Στο 70% εκτιμάται ότι θα διαμορφωθούν οι πληρότητες των ξενοδοχείων στη Μαγνησία με τις κρατήσεις επίσης της τελευτταίας στιγμής από σήμερα, όπως αναφέρει από την πλευρά του ο πρόεδρος των ξενοδόχων του νομού, Γιώργος Ζαφείρης.

Οι κρατήσεις αφορούν σε όλη τη Μαγνησία, με τη ζήτηση να επικεντρώνεται κυρίως στο Βόλο και στην Πορταριά και τη Μακρινίτσα στο Πήλιο, με τα μισά μόνο -σημειωτέον – ξενοδοχεία του ορεινού όγκου σε λειτουργία για το τριήμερο.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας, η απελευθέρωση των μέτρων που ισχύει από αύριο, Σάββατο, βοήθησε ώστε οι εκδρομείς να κλείσουν για τους προορισμούς τους, αλλά σε σύγκριση με το 2019 φέτος οι πληρότητες θα είναι χαμηλότερες, καθώς όπως τονίζει οκ.Ζαφείρης ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία και αρνητικό κλίμα στους πολίτες-δυσνητικούς πελάτες, ενώ οι ξενοδόχοι, ούτως ή άλλως, δεν περιμένουν να ζήσουν από ένα τριήμερο.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *